Hopp til innhold

Russland avviser ansvar for nedskyting

Nato og EU, sammen med Nederland og Australia, ber Russland erkjenne at landet har et ansvar for at passasjerflyet MH17 fra Malaysia Airlines ble skutt ned over Ukraina i 2014. Den russiske utenriksministeren mener det ikke finnes bevis for beskyldningene.

Deler fra det nedskutte passasjerflyet MH17 på bakken i Ukraina.

Deler fra det nedskutte passasjerflyet MH17 på et jorde utenfor den ukrainske landsbyen Hrabove.

Foto: Alexander Khudoteply / AFP

En internasjonal etterforskningsgruppe la i går frem sin konklusjon om at det malaysiske passasjerflyet ble skutt ned av en russiskprodusert rakett, BUK 9M38, og at raketten kom fra det russiske forsvarets 53. luftvernbrigade. Brigaden er vanligvis stasjonert i Kursk i Russland.

Jens Stoltenberg
Foto: John Thys / AFP

– Nedskytingen av MH17 var en global tragedie, og de som står bak må stilles til ansvar. Jeg ber Russland om å godta sitt ansvar og samarbeide fullt ut, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini har samme budskap på vegne av unionen.

– EU ber Russland om å erkjenne sitt ansvar og samarbeide slik at alle omstendigheter kan bli klarlagt, sa Mogherini.

Den britiske utenriksministeren Boris Johnson mener Russland må ta ansvar for handlinger de har vært involvert i.

– Russland tror de kan handle ustraffet, sier Johnson, med henvisning Skripal-saken som Russland og Storbritannia krangler om.

Raketten som traff passasjerflyet MH17

Den nederlandske politisjefen Wilbert Paulissen presenterte konklusjonene fra den internasjonale etterforskningsgruppen torsdag. Deler av raketten som etterforskerne mener traff passasjerflyet fra Malaysia Airlines ble vist frem på pressekonferansen.

Foto: Francois Lenoir / Reuters

Skutt ned over opprørerområde

Alle de 298 personene om bord ble drept da passasjerflyet, som var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur, ble skutt ned da det fløy over den opprørerkontrollerte regionen Donetsk i Øst-Ukraina.

193 av de 298 omkomne var fra Nederland. 43 var hjemmehørende i Malaysia mens 27 kom fra Australia. Også 10 briter mistet livet. Spesielt Nederland og Australia har presset på for å komme til bunns i omstendighetene rundt nedskytningen.

De to nasjonene gjorde det klart i dag at de vil stille Russland til rettslig ansvar for hva som skjedde, i lys av funnene fra den internasjonale etterforskningsgruppen om at flyet ble skutt ned av en russisk rakett som kom fra en russisk luftvernbrigade.

Det er foreløpig ikke slått fast hvem som avfyrte raketten.

Etterforskningsgruppen opplyste at rundt 100 personer mistenkes for å ha spilt «en aktiv rolle» under nedskytingen, men har foreløpig ikke kommet med noen konkrete navn.

Den nederlandske utenriksministeren Stef Blok sa på en pressekonferanse at etterforskernes konklusjoner tyder på at Russland var direkte involvert i nedskytingen av passasjerflyet.

Blok sier Nederland og Australia vurderer å bringe saken inn for en internasjonal domstol når den internasjonale etterforskningsgruppen er ferdig med sitt arbeid.

Russland nekter involvering

Russiske myndigheter har siden 2014 nektet for å ha noe med nedskytingen å gjøre. Det samme gjør de russiskstøttede opprørerne, som har kontrollert Donetsk-området.

Russland nekter også for å ha utstyrt opprørerne med BUK-raketter.

Nederlands utenriksminister Stef Blok

Den nederlandske utenriksministeren Stef Blok ber Russland ta ansvar i forbindelse med hva som skjedde i luftrommet over Ukraina.

Foto: Bart Maat / AFP

Sergej Lavrov

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov avviser at russiske militære styrker eller russisk militært utstyr var involvert da MH17 ble skutt ned.

Foto: AP
Russland har reagert kraftig på etterforskningsgruppens konklusjoner, og mener videobevisene som det henvises til er fabrikkerte.

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov har vært i kontakt med sin nederlandske kollega.

Til det russiske statlige nyhetsbyrået TASS sier Lavrov at Blok ikke kunne vise til noen konkrete bevis for at Russland var involvert i nedskytingen av passasjerflyet.

– Den nederlandske utenriksministeren ringte meg. De har praktisk talt ingen tvil om BUK-raketten virkelig kom fra Russland.

Jeg spurte om de kan fremlegge fakta som underbygger anklagene. Han hadde ingen å gi meg, sa Lavrov ifølge det franske nyhetsbyrået AFP.

– Dette minner om Skripal-saken, hvor man sier «det er svært sannsynlig» at det er russerne». Det føles som déjà vu.

– Hvis våre partnere igjen har bestemt seg for å spekulere rundt døden til flere hundre mennesker for å oppnå sine politiske mål, får det være på deres samvittighet, uttalte Lavrov.

Russland mener at en rakett skutt opp fra regjeringskontrollert ukrainsk territorium var det som traff det malaysiske passasjerflyet.

SISTE NYTT

Siste nytt