Hopp til innhold

Russiske styrker trekker seg tilbake

Et større antall russiske tropper skal være i ferd med å forlate Øst-Ukraina, ifølge NATO.

Røyk stiger opp fra Donetsk, Ukraina

Røyk fra artilleritrefninger stiger opp i horisonten over storbyen Donetsk.

Foto: Darko Vojinovic / Ap

Det er foreløpig uklart hvor mange tropper og soldater det dreier seg, fordi det er prorussiske opprørere som har kontroll over mange av grenseovergangene mellom Ukraina og Russland, og fordi det lenge har vært stor aktivitet ved disse overgangene.

Men det skal være sikre tegn til at russiske konvensjonelle styrker, som NATO hevder har befunnet seg i Ukraina, nå trekkes tilbake.

Men ifølge NATOS talsmann Jay Janzen er det fortsatt russiske soldater på bakken i Øst-Ukraina. Flere av troppene som har trukket seg ut, skal være stasjonert i nærheten av den ukrainsk-russiske grensen, opplyser Janzen til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge NATO-talsmannen er russiske spesialstyrker fortsatt i virksomhet inne i Ukraina, og disse er langt vanskeligere å oppdage.

Flere tusen kampsoldater

Det var 4. september NATO kom med opplysningene om at det befant seg flere tusen russiske kampsoldater i Ukraina, i tillegg til hundrevis av stridsvogner og pansrede kjøretøy. I tillegg var store styrker plassert på grensen.

For en uke siden opplyste en talsmann for forsvarsalliansen at de mente at rundt 1000 russiske soldater fortsatt var på bakken i Øst-Ukraina, selv om antallet var redusert betraktelig i etterkant av at regjeringen og lederne for de prorussiske separatistene inngikk en våpenhvile, som trådte i kraft 5. september.

Russland på sin side har hele tiden benektet at landet har sendt inn russiske militære, som skulle hjelpe de prorussiske separatistene, eller at de har forsynt separatistene med våpen.

Separatister har fortsatt kontroll over størsteparten av de to regionene Donetsk og Luhansk.

Buffersone

Ukrainske regjeringsstyrker og opprørsstyrker skal være i ferd med å trekke sine styrker bort fra fronten, for at det skal opprettes en buffersone.

I henhold til den inngåtte våpenhvilen skal tunge våpen trekkes minst 15 kilometer vekk fra frontlinjen på begge sider, det skal opprettes en 30 kilometers demilitarisert sone, våpenbruk og offensive operasjoner forbys og kampfly får ikke fly over sonen.

Det heter også i avtalen at begge parter må sørge for at alle utenlandske bevæpnede enheter, frivillige og leiesoldater forlater Ukraina.

Ingen av partene har respektert våpenhvilen fullt og helt, men ifølge NATO-talsmannen er det registrert færre sammenstøt og trefninger siden den ble inngått.

Nasjonalforsamlingen i Kiev har vedtatt å gi utvidet selvstyre til de østlige regionene, men separatistene krever fortsatt full løsrivelse fra Ukraina.

SISTE NYTT

Siste nytt