Hopp til innhold

Putin blånekter for at dette er russiske soldater i Ukraina

Disse to russiske soldatene ble tatt til fange av ukrainske styrker i Øst-Ukraina for knapt to uker siden. Men Russlands president Vladimir Putin sier at de er tidligere soldater, og at de nå ikke har noen forbindelse til den russiske hæren.

Se intervjuet med de to russiske etterretningssoldatene på militærsykehuset i Kiev.

FØRSTE VIDEO: To russiske spesialsoldater forteller om hvordan de ble tatt til fange i Øst-Ukraina, samtidig som russiske myndigheter nekter for alt.

– Min kontrakt med de russiske spesialstyrkene går fram til 11. desember i år, sier Aleksandr Aleksandrov fra sykesenga et sted utenfor den ukrainske hovedstaden Kiev.

Han hevder at han og medsoldaten Jevgenij Jerofejev tilhører en avdeling i den russiske militære etterretningstjenesten GRU, og at deres hjemmebase ligger i byen Togliatti.

Sendt inn i Ukraina

President Porosjenko

HARD KRITIKK: Disse to er russiske spesialsoldater som er sendt til Ukraina for å drepe ukrainere, sier president Porosjenko.

Foto: HANDOUT / Reuters

Den 26. mars i år ble spesialavdelingen på 200 soldater sendt inn i Øst-Ukraina, forteller de to. Oppdraget var å drive etterretning og gi opprørerne militær støtte.

Før de krysset grensa, måtte de levere fra seg alle militære kjennetegn og skifte til ulike typer militære kamuflasjeklær for å likne mer på separatistene.

Ble skadet

Den 16. mai ble de to soldatene skadet i kamper med ukrainske regjeringsstyrker.

De prøvde å komme seg i sikkerhet, men ble tatt til fange av ukrainerne og sendt til sykehus.

Så slo storpolitikken inn for fullt.

Nekter for alt

Valdimir Putin og Dmitrij Peskov

BLÅNEKTER: President Putin og hans talsmann hevder at de to fangene i Ukraina er tidligere soldater.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Russlands president Vladimir Putin har hele tiden hevdet at det ikke finnes russiske soldater i Øst-Ukraina. Den russiske hæren forsyner heller ikke separatistene med våpen.

En talsmann for Putin sier at de to fangene i Ukraina er tidligere soldater, men at de nå ikke har noen forbindelse med den russiske hæren.

Kona nekter også

Russiske soldater i Ukraina

NEKTER: Kona til Aleksandr Aleksandrov avviser at mannen tjenestegjør i den russiske hæren.

Foto: Reuters

For Aleksandr Aleksandrov har det vært et sjokk å oppdage at kona hans har stått fram på russisk fjernsyn og hevdet at mannen ikke er tjenestegjørende russisk soldat.

– Det er bittert å se at de bruker familien min til å gjennomføre disse merkelige intervjuene og til å fortelle at jeg ikke lenger er ansatt i hæren, sier den russiske soldaten.

Siden han ble tatt til fange har det ikke vært mulig å komme gjennom på telefon til noen av slektningene i Russland. Det er ingen som svarer i den andre enden.

Les også: Gir Russland opp den militære støtten til separatistene i Øst-Ukraina?

Les også: Justsjenko: – Russland må komme til forhandlingsbordet

Føler seg sviktet

De to russiske soldatene følger seg sviktet og overlatt til seg selv.

De har hatt kontakt med en russisk diplomat, men han sa at de ikke kan komme tilbake til Russland så lenge de etterforskes for terrorvirksomhet i Ukraina.

– Det er nok ingen hjemme som vil takke oss for det vi har gjort, vi kommer ganske sikkert til å få store problemer hvis vi igjen kommer tilbake til Russland, sier Jevgenij Jerofejev.

SISTE NYTT

Siste nytt