Hopp til innhold

Russiske barn fanget i politisk spill

– Han er et politisk gissel. Juridisk sett er han vårt barn, men han er fanget i Russland, forteller amerikanske Brian Preece. Putins politiske spill rammer nå foreldreløse, russiske barn.

Russland adopsjonsprotest

Søndag strømmet folk ut i gatene i Moskva i protest mot den nye loven under banneren «Marsj mot kjeltringer». Loven har splittet landets intellektuelle og politiske elite, og myndighetene kritiseres for å bruke barna som pant i en politisk strid.

Foto: Mikhail Metzel / Ap

På et barnehjem i Moskva sitter Gabriel. Han er fire år, foreldreløs og har Downs syndrom, og tror at det er få dager til han skal fly til Idaho med paret han allerede kaller mamma og pappa: Rebecca og Brian Preece fra USA, som han har knyttet nære bånd til den siste tiden. Et par som selv har tre barn, ett av dem med Downs syndrom, og som ville hjelpe vanskeligstilte barn i Russland.

Det Gabriel ikke vet er at han er fanget i et politisk spill mellom Moskva og Washington og kanskje aldri får gå ombord i flyet med sine nye foreldre.

– Han er et politisk gissel. Juridisk sett er han nå vårt barn, men han er fanget i Russland, forteller Brian Preece til nyhetsbyrået Reuters.

Fanger i politisk spill

Årsaken til Gabriels usikre fremtid skyldes en ny russisk lov som trådte i kraft 1. januar i år. Den stanser all adopsjon av russiske barn til USA, og skal være et svar på Washingtons avgjørelse om å straffe russere tiltalt for brudd på menneskerettighetene.

Loven har fått rettighetsgrupper og adopsjonsbyråer til å rope varsku, for det er i realiteten kun utenlandske par som adopterer funksjonshemmede barn, og da spesielt amerikanere. Utlendingene er dermed barnas eneste håp om å få en familie.

Foreldreløse barn ved et barnehjem i Russland

Foreldreløse barn i Russland er blitt brikker i et politisk spill etter at Russland forbød amerikanere å adoptere russiske barn.

Foto: VLADIMIR KONSTANTINOV / Reuters

Marsjerte mot loven i Moskva

Søndag gikk titusenvis i gatene i Moskva i protest mot den nye loven under banneren «Marsj mot kjeltringer». Loven har har splittet landets intellektuelle og politiske elite, og myndighetene kritiseres for å bruke barna som pant i en politisk strid. 130.000 personer skal ha underskrevet en kampanje for å få loven opphevet.

– De er ikke politisk pant, men barn. De trenger mødre, fedre, søstre og brødre, sier Brian Preece.

Russland svarte ved å si at 19 russiske barn adoptert av amerikanske familier har omkommet de siste ti årene.

– Vi vil ikke selge barna våre, høste deres organer eller noe annet som disse latterlige ryktene går ut på. Vi vil gi familier til barn som trenger det fordi vi selv er familier som vet hva det betyr å ha en familie, sier Rebecca Preece.

Paret fra Boise i Idaho har selv en datter på 6 år med Downs syndrom, og vil gjerne hjelpe andre barn med de samme utfordringene.

– Det var gjennom venner som adopterte at vi ble klar over situasjonen til funksjonshemmede barn i Russland, at de ikke blir akseptert i samfunnet her, sier Rebecca Preece.

Har satt saken på vent

– Alle klærne vi skulle ta på ham og hans små vintersko som skulle holde ham varm på reisen står klare, forteller Rebecca Preece (34). Hun har vanskelig for å holde tårene tilbake i møtet med Reuters i hotell-lobbyen i Moskva.

Paret, som driver et firma som selger vedovner i Idaho, har vært i Russland flere ganger allerede og fikk ferdigstilt adopsjonen juridisk 29. november. Da de ankom Moskva på mandag var det derfor for å hente gutten med seg hjem. Men til tross for at de var godt innenfor fristen har de, i likhet med minst fem andre familier, havnet i et juridisk mareritt.

– Vi snakket om å ta en biltur sammen i dag, for så å gå ombord i et fly, forteller Rebecca Preece fortvilet videre.

Nå er saken satt på vent etter at dommer Dommer Alexandra S. Lopatkina frasto fra å signere det endelige dekretet på tirsdag, etter å ha mottatt et skriv fra Høyesterett. Lopatkina avventer nå videre instruksjoner før hun kan behandle saken. Lopatkina skal ha sagt at det ikke hjelper om hun signerer dekretet alene, da det ikke vil garantere at gutten får et pass eller fritt leide ut av landet av immigrasjonsmyndighetene.

– Det er en følelsesmessig berg- og dalbane. Du får gode nyheter, krysser fingrene, for så å få nei og måtte starte på nytt, sier Rebecca Preece til avisen The New York Times.

Barnehjemsbarn i Rostov-on-Don i Russland

Barnehjemsbarna i Rostov-on-Don leker, uvitende om at amerikanske foreldre ikke lenger kan bli deres foreldre.

Foto: VLADIMIR KONSTANTINOV / Reuters

Vil barnas beste

Putins talsmann, Dmitry Peskov, skal før årsskiftet ha gitt beskjed om at seks barn, hvis adopsjoner var ferdigbehandlet, skulle få reise til USA i 2013 mens de resterende måtte bli.

Man trodde at Gabriel var i første gruppe. Det samme gjelder en 5 år gammel jente med Downs syndrom som Jeane Bonner fra Salt Lake City er kommet til Moskva for å hente. Reuters møter også Bonner, som er alene i Moskva mens ektemannen er hjemme i USA med deres to biologiske døtre. Også de har en datter med Downs syndrom fra før, og er svært opprørt over at deres nye datter ikke får være med hjem.

– Det virker som om vi kun er tall som kastes ut. Alt vi vil er å vise barna her som vi er blitt så glade i, og alle foreldreløse barn her, at de ikke er tall. De er barn. De fortjener å ha noen å være glade i som er glade i dem, og det finnes familier som kan gi dem det, sier Jeana Bonner.

De funksjonshemmede barnas håp

650.000 barn er foreldreløse i Russland og 110.000 av dem bor på statlige institusjoner, viser russiske data. I 2011 ble omlag 7400 barn adoptert av russiske familier, mens 3400 barn ble adoptert til utlandet. Av de utenlandske familiene skiller amerikanske familier seg ute både i form av at de adopterer flere barn, men også i det at de oftere adopterer funksjonshemmede barn.

– Våre hjerter er knust. Vår sønn ventet oss i dag. Han vet at han blir adoptert til en familie. Han kaller meg mamma og min mann for pappa. Vi bryr oss ikke om politikk, men om familien vår og vil bare få fullført prosessen, sier Rebecca Preece.

De to mødrene vil nå bli i Moskva for å kjempe videre.

– Vi må bare fortelle ham at vi fremdeles er her, at vi stadig er hans mamma og pappa, og at vi bare må vente litt lenger før vi kan gå ombord i det flyet, avslutter Rebecca Preece.

SISTE NYTT

Siste nytt