Russisk valgkamp – styrt fra Kreml

– Myndighetene gjør alt de kan for at folk ikke skal gå å stemme. De har flyttet valget fram til en tid da svært mange er på sine sommerhus utenfor byen, sier Ilja Sviridov, som forsøker å bli valgt inn i det russiske parlamentet.

Ilja

Ilja Sviridov er en av dem som prøver å bli valgt til det russiske parlamentet 18. september

Foto: Morten Jentoft

– Det viktigste nå er at dere møter opp for å stemme, stem på hvem dere vil, men stem, sier Sviridov i mørket mellom noen gigantiske boligblokker i Moskva-forstaden Mitino, til de rundt 40 menneskene som har møtt fram for å høre på hans budskap.

–Det styrende partiet «Det forente Russland» vil tjene på lav oppslutning og det må vi forsøke å unngå.

«Det forente Russland» må utfordres

Ilja Sviridov er ingen opprører og stiller til valg på listen for «Et rettferdig Russland», et parti som utgjør det mange kaller den lojale opposisjonen i Russland og som blant annet har støttet fullt opp om president Vladimir Putins utenrikspolitikk, med annektering av den ukrainske Krimhalvøyen i 2014 som den kanskje mest dramatiske hendelsen de siste årene.

Likevel mener Sviridov at det er viktig å utfordrer Vladimir Putins parti «Det forente Russland» der det er mulig. Og hovedstaden Moskva er et av de stedene der det virkelig foregår en politisk kamp nå foran valget til nytt russisk parlament.

Morten

NRKs korrespondent Morten Jentoft på valgmøte med Ilja Sviridov i Moskva torsdag kveld

Foto: Jurij Linkevitsj

Under ordførervalget i 2013 utfordret en annen kjent opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj sittende ordfører fra «Det forente Russland», Sergej Sobjanin og fikk en oppslutning på 27 prosent, mot vel 50 prosent for Sobjanin.

Når nå Russland har gått over til et system der halvparten av de 450 medlemmene av parlamentet Dumaen skal velges i enmandatskretser, så er det skikkelig kamp flere steder, blant annet altså i Moskva.

Demonstrasjoner etter valget i 2011

Men det forandrer ikke det store bildet som forteller at lite kommer til å endre seg etter parlamentsvalget 18. september.

«Det forente Russland», som mer er en organisasjon for byråkrater enn en politisk bevegelse, kommer til å få flest stemmer og få et rent flertall i Dumaen, kanskje til og med et større flertall enn ved det omdiskuterte valget i desember 2011.

Den gangen ble det oppdaget omfattende valgfusk mange steder, blant annet i hovedstaden Moskva. Bunker av ferdig utfylte stemmesedler ble dokumentert via mobiltelefoner og umiddelbart distribuert via sosiale medier. 10. desember 2011 samlet kanskje så mange som hundre tusen mennesker seg på Bolotnaja-plassen i Moskva og krevde rettferdige valg og at den russiske valgkommisjonens leder måtte gå av.

RUSSIA-PRESIDENTIAL-VOTE-RALLY-FILES

Hundretusener av russere demonstrerte mot Vladimir Putin og for rettferdige valg i desember 2011

Foto: YURI KADOBNOV / Afp

Demonstrasjonene vinteren 2011–2012 var en vekker for russiske myndigheter og Vladimir Putin. En rekke tiltak ble satt i verk for å hindre det myndighetene mente var utenlandsk innblanding i russisk politikk.

Et av disse var den loven om såkalte utenlandske agenter, som blant annet har rammet det anerkjente meningsmålingsinstituttet Levada og menneskerettighetsorganisasjonen Memorial.

«Det forente Russland ikke like populært som Putin»

Godt hjulpet av de dramatiske hendelsene i Ukraina vinteren 2014 økte også oppslutningen om Vladimir Putin med flere titalls prosentpoeng. I dag viser alle meningsmålinger at fire av fem russere støtter Putin og hans politikk.

Putins parti «Det forente Russland» har derfor et godt utgangspunkt når de nå går til valg. Men meningsmålingene viser også at partiet er langt mindre populært en dets frontfigur. Levadasenteret ga dem bare en oppslutning på 31 prosent på siste måling, mens andre målinger viser at partiet ligger mellom 40 og 50 prosent.

Russiske myndigheter: Skal bli rettferdige valg

Russiske myndigheter mener de har lagt alt til rette for at valget 18. september skal skje i ordnede og rettferdige former. Den omdiskuterte Vladimir Tsjurov er fjernet fra stillingen som leder for den sentrale valgkommisjonen og erstattet med Russlands tidligere menneskerettighetsombud, den respekterte Ella Pamfilova.

Opposisjonskandidater har stort sett fått lov å stille opp i valget, og på TV har kjente opposisjonspolitikere som Grigorij Javlinskij fra Jabloko-partiet og tidligere statsminister Mikhail Kasjanov fått sendetid i de ellers så strengt kontrollerte sentrale TV-kanalen. 14 partier er registrert og har fått tillatelse til å stille lister til valget til ny Duma.

Vanskelig å kontrollere valget i regionene

Men trolig er dette mer et spill for galleriet enn et uttrykk for at Russland nå går en mer demokratisk framtid i møte. Ute i regionen i Russland vil lokale myndigheter trolig sørge for nesten 100 prosent oppslutning om «Det forente Russland», eller om lojale støttespillere som Vladimir Zjirinovskijs Liberaldemokrater eller Gennadij Zjuganovs kommunister. Partiet til Ilja Sviridov, «Et rettferdig Russland» har slitt på meningsmålingene og kan komme til å havne under sperregrensen på fem prosent.

Putin og statsminister Dmitrij Medvedjevs parti vil også få nærmere 100 prosents oppslutning i militære garnisoner og på store statskontrollerte arbeidsplasser.

–Det er nesten umulig å kontrollere hvordan valget kommer til å bli ute i regionene, f.eks. her i Karelen sier Galina Sjirsjina til NRK.

Hun topper listen til "Jabloko-partiet" til nytt bystyret i russisk Karelens hovedstad Petrozavodsk, og er et kjent navn i hele Russland etter at «Det forente Russland» i desember 2015 klarte å få henne avsatt som folkevalgt ordfører i byen.

Karelen: Rettssystemet brukes mot opposisjonen

– Her i Karelen er Jabloko en reell konkurrent til «Det forente Russland», og det gjør at vi ikke vet hva myndighetene kan komme til å finne på for å sikre seier til Putins parti sier Sjirsjina.

Den 30. august kom beskjeden om at en domstol i Petrozavodsk hadde underkjent listen som Jabloko stiller til bystyrevalget, på grunn av formelle feil som det heter.

Sjirsjina

Galina Sjirsjina ble sparket som ordfører i Petrozavodsk i desember 2015. Nå topper hun listen til Jablokopartiet til nytt bystyre

Foto: Jurij Linkevitsj

– Vi har fått beskjed om at vår anke vil være ferdigbehandlet mandag 12. september kl. 15, så får vi se hva som skjer forteller Sjirsjina på telefonen fra Petrozavodsk. Men hun er likevel optimistisk og sier valgkampen i Karelen pågår for fullt.

«Det forente Russland»: Vi er for rettferdige valg

Sjmajenik

Olga Sjmajenikj fra Det forente Russland lover rettferdige valg i Karelen

Foto: Republikken Karelens parlament

–– Vi er ikke redde for kritikk og vi prøver å høre på våre politiske motstandere, sier Olga Sjamenik fra «Det forente Russland» i Karelen. Hun topper partiets liste ved parlamentsvalget i Karelen og er som journalist med studieopphold blant annet i Norge bak seg opptatt av at valgene 18. september skjer på en riktig og rettferdig måte.

– Det er svært viktig for at de skal legitimitet og at ingen kommer og sår tvil om det som har skjedd i etterkant sier Sjamenik. Hun mener at det er bra med politisk kamp og at det er det som bringer samfunnet framover.

– Og vi i «Det forente Russland» prøver komme fram til beslutninger som er bra for hele samfunnet.

Petrozavodsk

Petrozavodsk i Karelen er et av de stedene i Russland der partiet til president Putin utfordres

Foto: Jurij Linkevitsj

Kamp i Moskva

Som i Karelen så er det også i Moskva hard kamp om velgernes oppslutning.

I den nordvestlige delen av 12 millioners byen kjemper Ilja Sviridov mot blant annet Gennadij Gudkov, i dag en enslig opposisjonsstemme i det sittende russiske parlamentet. Gudkov har kjørt en moderne valgkamp med aktiv bruk av sosiale medier, der han blant annet sosiale medier der han åpent forteller om hvem som støtter ham økonomisk i forbindelse med valgkampen.

Dette er også nytt fordi det alltid har vært mye hemmelighetskremmeri om finansieringen av partier og kandidater i forbindelse med russiske valg.

Gudkov

Dmitrij Gudkov driver valgkamp utenfor en metrostasjon i Moskva fredag kveld

Foto: Morten Jentoft

– Myndighetene gjør alt for å diskreditere meg, blant annet ved å spre løgner om at jeg oppholder meg i London og gjennom å grise til oppganger og lekeplasser med plakater av meg, for å få folk til å tro at dette er noe mine støttespillere har gjort, sier Dmitrij Gudkov til NRK.

Ikke redd

Han har nettopp gjennomført et møte med velgerne utenfor Stsjukinskaja-metrostasjonen, der han også fikk spørsmål om han, som en av Russlands mest markante opposisjonspolitikere ikke er redd for at han skal lide samme skjebne som journalisten Anna Politkovskaja og politikerkollega Boris Nemtsov. Begge ble brutalt myrdet uten at det er kjent hvem som bestilte drapene.

RUSSIA-NEMTSOV/ Member of Russian parliament Gudkov attends march to commemorate Kremlin critic Nemtsov in central Moscow

Dmitrij Gudkov fotografert under minnemarsjen etter drapet på Boris Nemtsov i februar 2015.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

– Jeg kan ikke tenke på det, da blir jeg helt paralysert, sier trebarnsfaren på 36 år, som har bakgrunn som en av Russlands mest lovende basketballspillere. Han håper at den grasrotbevegelsen han har satt i gang skal klare å mobilisere nok velger til valgdagen 18. september til at han kommer inn i det russiske parlamentet på nytt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt