Russisk sjaman skulle til Moskva for å «drive ut» Putin

Russisk politi sier de torsdag pågrep en sjaman som var på pilegrimsreise til Moskva for å «drive ut» president Vladimir Putin av Kreml.

 Sjamanen Alexander Gabyshev skulle til Kreml i Moskva for å drive ut president Putin

Sjamanen Alexander Gabyshev skulle til Kreml i Moskva for å drive ut president Putin. Han mener den russiske presidenten er en demon.

Foto: Pavel Golovkin / AP / Wikipedia Commons

51 år gamle Aleksander Gabysjev ble pågrepet på en motorvei nær Baikalsjøen i det sørlige Sibir torsdag, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Den selvutnevnte sjamanen skal etter planen bli sendt tilbake til hjembyen Jakutsk øst i Russland med fly, hvor han er «etterlyst for å begå en forbrytelse».

Gabysjev eksentriske bud er å gå fra hjembyen til Moskva, en distanse på 8.000 kilometer. På veien har han fått med seg en gruppe personer som går sammen med ham.

Målet med turen var å «drive demonen president Vladimir Putin ut av Kreml», skriver The Guardian.

Bygningen som blant annet huser president Vladimir Putins kontor inne i Kreml i Mosvka

Bygningen i Moskva som blant annet huser president Vladimir Putins kontor inne i Kreml.

Foto: Andreas Krantz / NRK

– En demon

Hans uttalelser om Putin har fått mye oppmerksomhet i Russland, noe som har ført til protester, så vel som skarp respons fra myndighetene og Putin-vennlige TV-kanaler.

– Gud sa han er en demon, sa Gabysjev til TV-kanalen Rain i juli.

– Når han blir borte, vil vi få tusen år med ro og velstand, fortsatte han, ikledd Che Guevara t-skjorte og omgitt av folk på en samling i Tsjita i Russland.

Sjamanens tilhengere uttalte i videoer på sosiale medier torsdag at 51-åringen ble hentet av maskerte sikkerhetsoffiserer i løpet av natten uten noen forklaring. De kritiserte myndighetene for å pågripe Gabysjev, måneder etter at han ga åpne intervjuer til pressen. Intervjuene ga han til TV-kanaler i sommer.

Sjamanen Alexander Gabyshev

Sjamanen Alexander Gabyshev skulle til Kreml i Moskva for å drive ut president Putin. Han mener den russiske presidenten er en demon.

Foto: Wikipedia Commons

Oppfordrer til løslatelse

Kritikk har myndighetene også fått av opposisjonsleder Aleksej Navalnyj, som mener Kreml er paranoide rundt ethvert tegn til motstand.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International har oppfordret russiske myndigheter til å løslate Gabysjev.

– Sjamanens handlinger kan være eksentriske, men russiske myndigheters svar er grotesk. Er de virkelig redd for hans magiske krefter? spør organisasjonens Russland-direktør Natalia Zviagina.

Talsperson for Kreml, Dmitrij Peskov, svarer at de «ikke kjenner til straffeforfølgelsene til enhver russiske statsborger, noe som er umulig».

I Moskva i 2021

Den langhårede sjamanen ble også pågrepet i august da kom til den sibirske byen Ulan-Ude. Da oppsto det bråk mellom Gabysjev og en gruppe «patriotiske» sjamaner som ba ham om å ikke komme til byen. Sammenstøt oppsto, og Gabysjev ble pågrepet.

Gabysjev startet pilegrimsreisen i mars. Han hadde unnagjort om lag én tredel av reisen før han ble pågrepet torsdag. Han dro på en vogn med eiendelene sine. Han planla å ankomme Moskva i 2021.

SISTE NYTT

Siste nytt