Russisk sikkerhetstjeneste knyttes til drap på trafikkonstabel

MOSKVA (NRK): Drapet på en politimann i Moskva mandag knyttes nå til det mektige russiske sikkerhetspolitiet FSB. Politimannen ble meid ned av en bil fra det russiske statsapparatet, og sjåføren ble fraktet bort av en bil fra FSB.

Novy Arbat, hovedgate i Moskva

NOVYJ ARBAT-GATEN: Det var i denne gaten sentralt i Moskva at sikkerhetstjenesten meide ned en trafikkonstabel. Mange mener dette er et nytt eksempel på hvordan sikkerhetstjenesten tar seg til rette og ikke tar hensyn til andre i samfunnet. (Bildet er fra august 2010)

Foto: Pavel Golovkin / AP

Det var mandag kveld en svart Mercedes-Benz-S med statlige nummerskilt AMR kom kjørende i voldsom fart i midtfeltet på den sterkt trafikkerte Novyj Arbat-gaten. Disse midtrabattene er forbeholdt høytstående tjenestemenn og politikere i det russiske samfunnet, men brukes også av politiet for å kontrollere og overvåke trafikken i 12-millioners byen Moskva.

Ifølge opplysninger fra politiet ble den 32 år gamle politimannen og tobarnsfaren Sergej Gratsjov drept umiddelbart da han ble meid ned av Mercedesen. Flere videoer fra overvåkingskameraer viser den dramatiske hendelsen.

Også statlig russisk TV viste bilder fra det som skjedde, og sa at hendelsen nå etterforskes. Du kan se hendelsen på video fra russisk TV her:

Saken har vakt voldsomme reaksjoner blant befolkningen i Moskva, som et eksempel på hvordan offentlige tjenestemenn og særlig representanter fra sikkerhetstjenesten tar seg til rette i samfunnet.

Fjernet skiltene

Merecedsen stoppet etter at ulykken skjedde og politiet kom også til i løpet av kort tid. Så dukket det opp personer i sivli som fjernet nummerskiltene på Mercedesen, men for seint til at både politiet og andre kunne konstatere at det dreide seg om en bil som tilhørte det russiske statsapparatet.

Det at nummerskiltene på bilen ble fjernet etter ulykken uten at politiet grep inn, og at sjåføren ble fraktet bort i en bil med skilt som tilhører FSB, mener mange er et eksempel på at disse tjenestene ser på seg selv som hevet over loven.

Militær etterforskning

Tidligere vrimlet det av svarte biler med blinkende lys på taket som kjørte i de spesielle feltene midt i noen av de store gatene i Moskva. Men under tidligere president Dmitrij Medvedev ble det innført sterke begrensninger på hvem som har rett til å kjøre der.

Ifølge nyhetsbyrået Interfax skal trafikkdrapet nå etterforskes av den militære etterforskningsenheten, noe som bekrefter at det var en person fra sikkerhetspolitiet som var involvert i det som skjedde.

SISTE NYTT

Siste nytt