Hopp til innhold

Russisk rubel i fritt fall

MOSKVA (NRK.no): Den russiske rubelen fortsetter å falle, etter at myndighetene i går kunngjorde at de ikke lenger vil bruke milliarder hver dag for å støtte en stabil kurs.

Valutakurser 5. november 2014 i St. Petersburg

Lystavlen i St. Petersburg viste valutakursene 5. november, etter at en russiske sentralbanken gjorde kjent sin beslutning om å begrense de massive støttekjøpene av egen valuta.

Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK / Reuters

Den russiske valutaen har mistet nesten en tredjedel av sin verdi i forhold til euro og dollar det siste året. Ekstra ille - sett med russiske øyne - har det vært de siste månedene.

Det var ventet at den russiske sentralbanken før eller siden måtte sette en stopp for sine massive støttekjøp, som skulle hindre kursfall for den nasjonale valutaen.

Onsdag kom beskjeden om at sentralbanken fremover vil bruke maksimalt 350 millioner dollar, eller nesten 2,4 milliarder norske kroner, per dag på støttekjøp. Heretter blir det altså i stor grad opp til markedskreftene å bestemme kursen.

Og markedsreaksjonene på sentralbankens beslutning kom raskt. I går raste rubelen nedover i kurs, til rekordlave 56 rubler for 1 euro. I formiddag har kursfallet fortsatt. Nå må du betale vel 57 rubler for 1 euro, det vil si nesten 7 rubler for 1 norsk krone.

Ksenia Judajeva

Visesjefen i den russiske sentralbanken, Ksenia Judajeva, tror og håper at rubelen i løpet av et par måneder vil stabilisere seg.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters/NTB Scanpix

Oljepriser og sanksjoner

Finansanalytikere peker på to klare hovedårsaker til at den russiske valutaen nå taper seg kraftig i verdi. Den ene er de fallende oljeprisene internasjonalt. Den andre er effekten av de vestlige sanksjonene mot Russland på grunn av landets politikk overfor nabolandet Ukraina.

Det som her i Russland kalles respekt for folkets vilje, en slags anerkjennelse av de ukrainske separatistenes valg i Donetsk og Lugansk i helgen, gjør at det kan komme nye sanksjoner fra Vesten.

Det igjen skaper ytterlig stor uro på finansmarkene her i Moskva. Likevel mener mange finansanalytikere at det er positivt at russiske myndigheter nå lar rubelen flyte mer fritt, og dermed finner sin naturlige verdi i forhold til dollar og euro.

Visesjefen i den russiske sentralbanken, Ksenia Judajeva, sa i flere intervjuer i går, onsdag, at hun tror og håper at rubelen i løpet av et par måneder vil stabilisere seg.

Eksisterer en frykt for økonomisk sammenbrudd

Det eksisterer uansett en frykt i Russland for et sammenbrudd tilsvarende det som skjedde i august 1998, da den russiske økonomien mer eller mindre kollapset fordi landet ikke klarte å betjene sin utenlandske gjeld.

Situasjonen i dag er likevel helt annerledes. Gjelden er betalt og Russland har store valutareserver for å møte nettopp en vanskelig situasjon som den landet står midt oppe i nå.

Men rubelfallet rammer den russiske middelklassen hardt. Kraftig prisvekst og dyrere utenlandsreiser gjør at millioner av russere i betydelig grad må legge om livsstilen.

En prorussisk Valgkontrollør i Donetsk

Valget i Donbass har blitt kritisert av flere vestlige land og EU for blant annet å ha blitt gjennomført uten internasjonale valgobservatører. Her holder en prorussisk soldat vakt ved et stemmelokale i Donetsk.

Foto: DIMITAR DILKOFF / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt