Russisk «Rambo» får aldri se sitt ufødte barn

I Russland er den døde russiske spesialsoldaten Alexander Prokhorenko en stor helt to uker etter han ga ordre om at russiske fly skulle bombe stedet han befant seg på i Syria.

Alexander Prokhorenko

Lykkelige dager. Alexander Prokorenko sammen med sin kone Jekaterina. Nå er Prokhorenko drept i Syria

Foto: © east2west news

25 år gamle Alexander Prokhorenko har endelig gitt den russiske militære innsatsen i Syria et ansikt. Det har lenge vært kjent at russiske spesialsoldater og rådgivere har vært direkte involvert på de syriske regjeringsstyrkenes side i kampen mot forskjellige opprørsgrupper. Det har også kommet meldinger om tap blant de russiske soldatene, men det russiske forsvarsdepartementet har vært svært sparsomme med mer detaljerte opplysninger om drepte soldater og offiserer.

Dirigerte ilden mot seg selv

Men 24. mars kom den oppsiktsvekkende meldingene om at en soldat var drept i de voldsomme kampene om oldtidsbyen Palmyra øst i Syria. For ikke bare bekreftet Det russiske forsvarsdepartementet at soldaten var drept. De offentliggjorde også detaljer om hvordan det hadde skjedd.

Les mer: Tviler på rask restaurering av Palmyra

Soldaten hadde gjort etterretning for å peke ut mål for de russiske bombeflyene, og det var under dette arbeidet han ble omringet av soldater fra Den islamske staten IS: Da skal han ha gitt beskjed om at de russiske flyene skulle rette angrepet direkte mot ham selv, for å hindre at han ble tatt til fange og for i tillegg å drepe flest mulig av IS-krigerne.

Syriske styrker ved Palmyra i Syria

Syriske styrker utenfor den historiske byen Palmyra. Det var i dette området Alexander Prokhorenko ble drept

Foto: STRINGER / Afp

Den russiske Rambo

Nå kommer russiske medier med mer detaljerte opplysninger om det som skjedde og om hvem denne mannen som enkelte utenlandske medier har karakterisert som Russlands svar på Rambo, den amerikanske filmhelten spilt Sylvester Stallone. Flere aviser, blant annet Komsomolskaja Pravda og Moskovskij Komsomolets forteller at Alexander Prokhorenko helt siden barndommen i byen Gorodki vest i Sibir hadde drømt om en militære karriere.

Se dronevideo av verdensarven i Palmyra

Etter fullført grunnskole søkte Alexander seg inn til De russiske luftvernstyrkenes akademi i byen Smolensk vest i Russland og derfra har veien gått videre til utdannelse som spesialsoldat, men hemmelige oppdrag både innenfor og utenfor Russlands grenser.

I soldatuniform

Alexander Prokhorenko ønsket helt fra skole dagene å bli soldat og offiser

Foto: © east2west news

– Det er mange militære i familien Prokhorenko forteller en som kjenner familien godt til avisen Komsomolskjaja Pravda. Også en av Alexanders to brødre har vervet seg til tjeneste i det russiske forsvaret.

Hemmelig tjeneste

Det var ingen i landsbyen han kom fra som visste at Alexander Prokhorenko var på oppdrag i Syria. Hele hans militære karriere var omgitt med hemmelighetskremmeri, slik som det ofte er tilfelle med soldater som tjenestegjør i denne type spesialstyrker. Det gjelder ikke bare i Russland, men også i Norge.

Les også: – USA-støttede styrker kriger mot hverandre

Etter at et russisk passasjerfly 31. oktober 2015 ble sprengt i luften over Sinai-halvøyen i Egypt, ga Russlands president Vladimir Putin ordre om at russiske spesialsoldater og agenter hadde rett til å jakte på de skyldige, hvor de enn er i verden. Det er også kjent at russiske spesialsoldater opererer inne i Ukraina. Dette innrømmet Putin på sin årlige pressekonferanse i 17. desember 2015.

Avisene har besøkt både familien og skolen han gikk på, og alle forteller om en flink og målbevisst gutt som visste hvor han ville. I tillegg er det publisert bilder fra Alexander Prokhorenkos egne Facebooksider som viser en tynn men atletisk ung mann, både ute i felten og i mer avslappende sammenhenger.

Kona gravid

Ikke minst har bildet av Prokhorenko sammen med sin kone Jekaterina, eller Katja, gjort inntrykk på mange. De to giftet seg for et og et halvt år siden, og nå var Katja gravid med deres første barn. Men Alexander fikk aldri gleden av å bli far, han døde det som nå russiske medier kaller en heltedød i Syria.

Bryllup

Verdens lykkeligste mann. Alexander visste at hans kone Jekaterina var gravid.

Foto: Bildet hentet fra sosiale medier

– Det kom folk fra forsvaret hit til Gorodki 19. mars og fortalte både foreldrene byadministrasjonen om hva som hadde i Syria forteller en av landsbyboeren som "Komsomolskaja Pravda" har snakket med. Hun forteller at foreldrene har tatt opplysningen med fatning, og at alle i landsbyen er stolte av at en av deres har dødd "heltedøden" i Syria.

– Han var en svært åpen gutt som elsket livet forteller Pjotr Rusinov, som var klasseforstander til Alexander på skolen.

Verdens lykkeligste mann

– Han var svært lykkelig over å ha truffet Katja og at han hadde fått realisert sin drøm om å bli militær og offiser. Pjotr forteller at han var til stede i bryllupet, der det ble vist en video der Alexander fortalte at han var verdens lykkeligste mann.

Bortsett fra angrepene med fly og krysserraketter har det russiske forsvaret vært svært sparsommelig med opplysninger om hvordan de har hjulpet den syriske presidenten Bashar-al-Assad og hans regjeringsstyrker under konflikten i Syria det siste halve året.

Russland innrømmer aktiv deltakelse i kampene om Palmyra

Men nå sier det russiske forsvarsdepartementet i en uttalelse at russiske rådgivere spilte en direkte rolle i forbindelse med planleggingen av operasjonen for å gjenerobre Palmyra. Det ble også gjennomført rundt 500 angrep med fly mot mål i og rundt Palmyra heter det i en uttalelse.

Soldaten

Alexander Prokhorenko er etter sin død blitt en stor helt i Russland

Foto: © east2west news

Et av disse angrepene ble altså rettet direkte mot stedet der Alexander Prokhorenko oppholdt seg. Nå hylles han, ikke bare i russiske medier, men også i utenlandske aviser som Daily Mirror som en helt som ofret sitt eget liv i kampen mot den kanskje største trusselen mot verdensfreden i dag, islamsk terrorisme og Den islamske staten IS.

SISTE NYTT

Siste nytt