Hopp til innhold

Russisk privatgjeld øker voldsomt

Russiske banker og firma tar nå opp så store lån i vesten, at landets sentralbank slår alarm. Opplåningen har økt mer enn til det dobbelte, sammenliknet med gjelden i 2007.

Aleksasjenko og Vlast

ØKONOMIEN RAKNER: Økonomen Sergej Aleksasjenko sier den greske fallgruven truer den russiske økonomien. Til høyre er ukebladet Vlast.

Foto: Norsk-russisk handelskammer i Moskva

Hans-Wilhelm Steinfeld, Moskva
Foto: NRK

Dette skriver det velrenommerte, politiske ukebladet Vlast, eller «Makten», denne uken.

Mens hver russer skyldte vestlige kreditorer 1488 amerikanske dollar i 2007, er tallet per capita nå på hele 3811 dollar. Den umiddelbare forklaringen på opplåningen som russiske banker står for, er lav rente i vesten og et rentenivå på mellom 14 og 20 prosent i Russland.

– Hellas truer den russiske økonomien

Vlast

VLAST: Det russiske tidsskriftet skriver at russiske banker tar opp for store lån i vesten.

Foto: Vlast

«Russiske firma og banker har mindre tiltro til vanlige russere som låntakere enn vestlige kredittinstitusjoner har!» – skriver Vlast.

Den andre driveren i russisk opplåning i vesten er rike russeres kjøp av fritidshjem der.

Rektor på den russiske handelshøyskolen i Moskva er professor Sergej Aleksasjenko. Han sier at hvis ikke de russiske, private låntakerne snart begynner å tenke på å betale tilbake, mistes den vestlige tilliten til russisk kredittverdighet, og da rakner økonomien.

Han sier også at den greske fallgruven også kan komme til å true det russiske kapitalmarkedet.

Lånerenten er skyhøy

Tidsskriftet Vlast skriver, at mens vestlige banker tar 25 prosent for lån til greske debitorer, slipper de tyske unna med 2,05 prosent.

Samtidig bemerker Vlast at den vanlige russer selvfølgelig ikke har noe med den stigende privatgjelden til russisk næringsliv i vesten å gjøre.

Professor Aleksasjenko på Handelshøyskolen sier det typiske ved kriser er at de nettopp kommer brått.

Han kritiserer myndighetene fordi skatt på all økonomisk virksomhet er kraftig redusert. 13 prosent flat skatt rår i Russland. Den fremtredende økonomen tror at nødvendig modernisering og differensiering av russisk økonomi ville gått betydelig fortere ved bruk av andre midler.

– Først og fremst må næringslivet befris fra et uhyggelig byråkrati og voldsomme utgifter til korrupsjon, understreker han.

Tror oljeprisene faller

De russiske bankene spekulerer naturligvis i at rentenivået i vesten er meget lavt mens de selv krever skyhøye renter hjemme. Gjeldsposten til private, russiske interesser i vest er nå på 565,2 milliarder amerikanske dollar, mens Russlands valutareserver er på 498,6 milliarder, skriver Vlast.

40 prosent av Russlands valutareserver holdes i euro, så med finanskrisen full anmarsj, kan ikke russerne stille seg likegyldig til en mulig sammentrekning av internasjonal økonomi.

Russlands forrige finansminister Aleksej Kudrin tror oljeprisene faller de neste to årene.

President Vladimir Putin peker stadig på at russisk økonomi altfor ensidig er for avhengig av olje- & gasseksport. Rossneft og Gazprom er landets største skatteytere.

Vanlige mennesker får ikke låne

Volumet på russisk bankvirksomhet er marginal målt mot vestlige bankers fordi russiske banker omtrent ikke låner penger til vanlige menneskers boligfinansiering.

Advokat Vladimir Bagrejev har bakgrunn i russisk bank men er i dag lokal leder for Moskvakontoret til Norsk-russisk handelskammer.

– Det er ikke det at russiske banker ikke vil låne ut penger til boligkjøp. Men bankene må studere betalingsevnen nøye fordi vanlige folk har så små lønninger, sier han.

Ifølge Vladimir Putin tjener en russer gjennomsnittlig 13 000 rubler i måneden eller 2 600 kr per måned.

Med renter på 14 til 18 prosent og kvadratmeterpris i de store byene som likner på Oslopriser, er det helt urealistisk for russisk ungdom å skaffe seg eget husvære, selv et beskjedent et, i rimelig tid.

– Barnas uløselige boligmangel er alle foreldres hodepine i Russland nå, understreker advokat Vladimir Bagrejev.

–Og verken bankene eller vanlige folk tror dette bedrer seg på de neste ti-femten årene, dessverre, legge han til.

Pensjonsbombe

Også Bagrejev synes det er trist at vestlige kredittinstitusjoner har større tiltro til russisk næringsliv enn russiske banker kan tillate seg å ta til vanlige russeres betalingsevner som låntakere.

Vladimir Bagrejev peker også på pensjonsbomben i Russland. Statsminister Dmitrij Medvedev sier pensjonene er statsbudsjettets største utfordring.

Advokaten fra Norsk-russisk handelskammer tror den nye russiske regjeringen bare er ment å sitte to år, for da må simpelthen en pensjonsreform komme.

Korrupsjonen verre enn i sovjettiden

En slik reform må bygge på konsensus i dumaen. Dette er bakgrunnen for de stadige uttalelsene fra president Putin og statsminister Medvedev om at det må bygges en helt ny plattform for tillit mellom opposisjonen og Kremls parti «Forent Russland». Det har sine sider:

I november 2010 skrev daværende president Dmitrij Medvedev at dette partiet fører Russland inn i stagnasjonen fordi det fremmet korrupsjon, men nå er han formann i partiet.

Det er fristende å minne om Albert Einsteins ord om at vi kan ikke bruke den samme tankegangen når vi skal løse et problem som da vi skapte det.

Korrupsjonen i Russland i dag er mange ganger verre enn da Vladimir Putin tok over makten i Kreml fra Boris Jeltsin nyttårsaften 1999, og akkurat det hensettes ikke til diskusjon noe sted i Russland.

Men det foregår ingen politisk ansvarliggjøring for tingenes tilstand på føderalt nivå.

– Men økonomien må være økonomisk, uttalte den kommunistiske stats- & partisjef Leonid Bresjnev for 30 år siden i 1982.

Hele det sovjetiske etablissement gjentok slavisk tøvet. Og humorens bitre marked i Russland svarte, at «en skjønnhet må være skjønn!»

Sannhet med modifikasjoner

Med tanke på dagens uhyggelige korrupsjonsnivå, leker folk bittert med en parole som gammelbolsjeviken Nikolaj Bukharin fremmet sammen med ny, økonomisk politikk midt på 1920-tallet for å få trengte bønder til å levere mer til byene: «Bønder, beriker Eder!»

I dag er dette blitt til munnhellet i Russland om at «alle stjeler men landet blir rikere».

Det er en sannhet med store, store modifikasjoner. Derfor kommer det nå en ny lov som skal forebygge bestikkelser i det offentlige liv hvor kickback-provisjoner hører til dagens orden. Offentlig ansatte eller ansatte i offentlig eide virksomheter får en dramatisk ny selvangivelse fra neste år.

De må redegjøre både for inntekter og større utgifter til fast eiendom, dyre biler, yachter og fly. Overstiger én slik engangsanskaffelse 3 årslønner åpnes det for avskjed, inndragelse og straffeforfølging.

Fritt frem for uærlighet

Korrupsjonsskandalene de siste årene i russisk påtalemakt og politi gjør alt undertegnede hørte om i sovjettiden til bagateller i sammenligning.

Den gang fryktet utro byråkrater i det minste KGB. Nå er det nærmest fritt frem og lave lønnsnivåer er bakteppet for uærligheten. Men den har også fått en egenkraft gjennom instinktet «mye vil ha mer».

– 1990-tallet frigjorde de primitive instinkter som grunnlag for adferd i Russland, sa patriark Kirill II mot slutten av februar.

Med tanke på moralnivået i russisk forretningsliv, lever vestlige kreditorer farlig, mens vestlige investorer i Russland kan sikre en midlere investering ved en midlere «militæroperasjon» for å unngå det jeg kaller «aids» i russisk forretningsliv:

Raiding av andres forretningsdrift gjennom trusler, utpressing, og urettmessig straffeforfølgelse.

Forretningsmenn straffeforfølges

– Hver 5. forretningsmann i Russland utsettes for straffeforfølgelse, sa Russlands svar på NHO til avgående president Dmitrij Medvedev ultimo februar.

–Et det sant, så er det jo en katastrofe, sa nåværende statsminister med svært god, juridisk utdannelse.

Det er sant, og hva skjer med gjelden i vest hvis debitor settes inn?

Det er også slike tanker som får Rektor Aleksasjenko på Russlands handelshøyskole til å mane kredittkåte, russiske forretningsmenn til å besinne fristelsen som følger av rentegapet mellom øst og vest og som kan ødelegge tilliten til russisk kredittverdighet.

Da åpner den greske fallgruven seg for Russland også, frykter den fremtredende økonomen.

SISTE NYTT

Siste nytt