NRK Meny
Normal

Russisk-ortodoks kirke sparket ultra-konservativ prest

Fader Vsevolod Chaplin fikk verdens oppmerksomhet da han mente russerne kjempet en hellig krig i Syria og da han ba russiske myndigheter gå aktiv inn i Øst-Ukraina, men det var da han kalte Vladimir Putins menn for korrupte at han fikk sparken.

Vsevolod Chaplin

Vsevolod Chaplin fikk i denne uke sparken fra sin jobb som leder for den russisk ortodokse kirkens informasjonsavdeling.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Den russisk-ortodokse kirken ga julaften en av sine mest profilerte menn sparken.

– En umoralsk elite

Siden 2009 har Vsevolod Chaplin vært leder for kirkens informasjonsavdeling og har skapt sterke reaksjoner med noen av sine utspill. Som da han mente den russiske kirken og myndighetene i mye større grad skulle spille en mer aktiv rolle i Øst-Ukraina, og ikke minst da han for kort tid siden omtalte den russiske deltagelsen i Syria for en hellig krig.

Men det var da han kritiserte Russlands politiske elite den sterkeste reaksjonen kom.

– Russlands politiske ledere er en umoralsk elite som hindrer landets utvikling, gjentok han etter oppsigelsen i dag, ifølge den britiske avisen The Guardian.

Kirken selv hevder Chaplin mistet jobben som et ledd i kirkens behov for en mer strømlinjeformet og effektiv organisasjon.

Konservativ kirke

Den russisk-ortodokse kirken har fått et oppsving under Vladimir Putin og mange ser på den som en viktig maktfaktor i Putins Russland, og kirkens ledere har ofte blitt sitert på sine konservative uttalelser.

Som da kirkens overhode, patriark Kirill i 2013, sa at feminisme er farlig og noe som i ytterste konsekvens kan skade Russland, ifølge den britiske avisen.

Fader Chaplin har tidligere uttalt at kvinner som går i miniskjørt og som drikker seg fulle selv er skyld i voldtekt.

Den russisk-ortodokse kirken har tidligere også tatt til orde for det de mener er moralsk forfall og en stat som fører folket bak lyset, men de har sjelden gitt høytstående ledere i kirken sparken for sine uttalelser.

Fader Vsevolod Chaplin sier i dag at han tror hans avskjedigelse vil få konsekvenser for lederne i den russisk-ortodokse kirken, men forståsegpåere The Guardian siterer tror ikke Chaplin har nok støtte i kirken til å skape noen lederkrise.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt