Hopp til innhold

Russisk nyhetsbyrå: «Nesten krigserklæring mot Kreml»

MOSKVA/OSLO (NRK): Russlands utenriksminister Sergej Lavrov avviser at Russland har noe med forgiftningen av den tidligere russiske agenten Sergej Skripal å gjøre. Mens russiske medier betegner anklagene fra Storbritannia for «antirussisk hysteri».

Police officers stand behind a cordon placed around a payment machine covered by a tent in a supermarket car park near to where former Russian intelligence agent Sergei Skripal and his daughter Yulia were found poisoned in Salisbury

Området rundt benken hvor den russiske eks-spionen Sergej Skripal og datteren Julia ble funnet bevisstløse, er fortsatt avsperret og bevoktet.

Foto: Henry Nicholls / Reuters

Foruten å avvise de britiske anklagene om at Russland har noe med forgiftningen å gjøre, krever den russiske utenriksministeren at den britiske regjeringen må gi landet tilgang til prøver av nervegiften eks-spionen Sergej Skripal og datteren ble utsatt for. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Moskva har også innkalt den britiske ambassadøren, i likhet med hva Storbritannia har gjort med den russiske ambassadøren.

Theresa May

Den britiske statsministeren Theresa May fastholder at Russland må holdes ansvarlig, uansett om den russiske staten ikke skulle stå bak.

Foto: Ho / AFP
Sergej Lavrov

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov sier Russland ikke har noe med giftsaken å gjøre.

Foto: Sergei Karpukhin / Reuters

Storbritannias statsminister Theresa May har gitt Russland 36 timer på å komme opp med det hun kalte et troverdig svar på forgiftningsforsøket på den tidligere russisk/britiske dobbeltagenten.

Russlands president Vladimir Putin svarte at Storbritannia bør få litt tid på seg til å finne ut hva som faktisk har skjedd, så får den offisielle russiske reaksjonen komme senere.

Peker på britisk etterretning

Russiske medier har i dag bred dekning av spionsaken. Anklagene fra britisk side om at Russland kan stå bak drapsforsøkene, blir kalt antirussisk hysteri.

– I Storbritannia er det en fryktelig psykose, skriver avisa MK i dag.

I artikkelen heter det at den britiske statsministeren kommer med kritikken mot Russland fordi hun ønsker å styrke sin svake posisjon som landets leder.

Det stilles også spørsmål om hvem som tjener på denne skandalen, og svaret er at britiske hemmelige tjenester trolig ønsker å bruke saken til å skade Russland.

Gjennomgangstonen i mediedekningen i Russland er at det er svært sterke antirussiske strømninger i vestlige land, og at de setter inn harde angrep selv om det ikke finnes noen klare bevis for at russiske interesser står bak giftangrepet.

– Er en krigserklæring

– Angrepene fra britisk side høres nesten ut som en krigserklæring mot Kreml, heter det i en artikkel fra det statlige nyhetsbyrået Tass.

Det minnes om at britiske myndigheter har gitt Russland en frist ut dagen i dag til å komme med et svar.

Men ifølge Tass er det ikke sikkert at den britiske statsministeren kommer til å lytte til et eventuelt svar, og om Storbritannia i det hele tatt er interessert i å ha et godt forhold til Russland.

Nye straffetiltak?

I russiske medier spekuleres det også hvilke nye straffetiltak som Storbritannia kan sette i verk mot Russland i forbindelse med giftskandalen.

Det kan trolig bli aktuelt å erklære russiske diplomater i landet persona non grata, eller uønsket, slik at de må forlate landet.

Et annet tiltak kan være å fryse verdiene som russiske oligarker eller superrike har i Storbritannia.

Andre muligheter kan være å sette Russland på en liste over stater som støtter terror, og å utestenge Russland fra det internasjonale betalingssystemet Swift.

Russiske myndigheter sier også at Storbritannia kan komme til å bruke denne saken som en grunn til ikke å delta i fotball-VM i Russland til sommeren.

SISTE NYTT

Siste nytt