Normal

- Russland for russere!

Nasjonalismen er faretruende på vei oppover i Russland. Slagordene og volden blir stadig grovere - og nasjonalistenes symbol er et omarbeidet hakekors.

Video Russisk nasjonalisme

I skogene utenfor Moskva trener Slavisk union på å renske Russland for uønskede elementer.

Moskva: Morten Ruud
Foto: NRK

I løpet av de tre siste årene, er 286 fremmedarbeidere drept og 788 skadet i rasistiskmotiverte overfall i Russland. Volden er rettet mot innvandrere fra tidligere sovjetrepublikker i Sentral-Asia og Kaukasus.

Ifølge undersøkelser sympatiserer så mange som 15 prosent av den russiske befolkningen med de nasjonalistiske ideene om et raserent Russland.

Hvert høst arrangerer de russiske nasjonalistbevegelsene «Russisk marsj» for å vise at de ønsker ikke fremmede velkommen til landet. Sist deltok mellom 5000 og 6000 på opptoget i Moskva.

- Myndighetene vil importere enda flere millioner kinesere og aserbajdjanere. De er fremmede og passer ikke inn her, ropte Dimitirj Djomushkin.

Russiske nasjonalister marsjerer i Moskva høsten 2009.

De ekstreme synspunktene er på fremmarsj også i den vanlige befolkningen.

Foto: EBU

Han er leder av Slavisk union, en av bevegelsene som står bak marsjen.

- Russland for russere. Leve Russland, ære over Russland, svarte massene.

Treningsleire

I en skog en times biltur utenfor Moskva, finner vi igjen Dimitirj Djomushkin. Sammen med driver kamuflasjekledte menn, noen med finlandshette, driver han skytetrening.

Slavisk union er en av nasjonalistgruppene i Russland som ofte settes i sammenheng med overfall på fremmedarbeidere.

De mener Russland må være etnisk rent.

- Vårt mål er å tale den ekte russers sak. Vi mener russerne rettigheter i dag krenkes, sier Djomushkin. Han er en mann i trettiårene med kraftig rødt skjegg.

Foruten skytreningen driver medlemmene aktiv nærkamptrening. Utstyrt med gummikniv viser Djomushkin hvordan man best skjærer opp og stikker en motstander.

- Dere kan selv på en slik avstand kutte motstanderen og stikke kniven inn i kroppen, instruerer han.

Symbolet - et stort hakekors med noen flere ben enn det tyske - er hengt opp mellom trærne.

65 år etter seieren over Nazi-Tyskland, er nazistenes gamle idealer levende i landet som mistet flest mennesker i kampen mot nettopp den ideologien.

- Russere grunnla landet fordi det ikke er noe felles mellom tsjuktere og tsjetsjenere. Hvis det ikke er russere der, så er det ingenting som forener landet. Det er ikke noe felles med disse folkene.

- Jo svakere Russland framstår jo større fare er det for at landet ødelegges, sier han til NRK.

- Mange som er kommet til Russland, er fremmede for oss. Det gjelder både kulturen deres, hvordan de lever og mentaliteten som ikke passer oss, sier Djomushkin og er kritisk til at russiske myndigheter.

Dimitirj Djomushkin, Leder Slavisk Union trener med kniv.

En variant av hakekorset er kjennetegnet for Slavisk union.

Foto: Garegin Kocharyan / NRK

Skadet for livet

I et trangt tremannsrom på øyesykehuset i Moskva, ligger 31 år gamle Sargis Saakjan.

Han har bodd de 10 siste årene i Russland, men kommer fra Armenia og har virkelig fått smake på nasjonalismens bakside.

En hendelse en kveld i Moskva i fjor endret livet hans for alltid. 19. desember ble han overfalt på lokaltoget av en gjeng med unge menn.

- Jeg var på vei hjem fra arbeidet på kvelden. På toget var det en gruppe med radikalt innstilte unge mennesker. De angrep meg og ropte at jeg ikke var russisk.

- «Du er svart og du må drepes» ropte de. De begynte å slå og jeg klarte ikke å komme meg unna.

Sargis Saakjan

Sargis Saakjan ble skadet for livet.

Foto: Garegin Kocharyan / NRK

Han mener han overlevde overfallet kun fordi han var i god fysisk form.

- Jeg fikk kjevebrudd, ribbeinsbrudd og skader i hodet. Det var masse blod i nyrene. Jeg måtte flere ganger innom laboratoriet for å rense blodet, slik at de kunne operere meg. Øyet mitt ble slått med noe metall, sier han.

Det høyre øyet er dødt og har sunket inn i øyehulen. Nå venter Sargis på at en infeksjon skal gå over, slik at han kan få utført operasjonen og få satt inn glassøye.

Takker Gud

Sargis Saakjan er skremt over den voksende rasismen i Russland.

- Dette er folk som ikke har skjønt noe som helst. Jeg bor blant russere og har mange venner blant dem - og blant tyskere, tadjikere og kasakstanere. Normale mennesker forstår at vi er alle vanlige mennesker.

- De som fremmer slike holdninger er selv søppel fra samfunnet, sier han.

Hvilket liv som venter han etter at han har fått nytt glassøye vet han ikke. Han var tidligere billakkerer. For å være det er han avhengig av godt syn. Nå må han finne på noe annet.

Det var ikke oss

Dimitirj Djomushkin i Slavisk union

Dimitirj Djomushkin er klar på hva han mener: Russland er kun for russere.

Foto: Morten Ruud / NRK
Slavisk union

Medlemmene i Slavisk union føler seg truet og er bevæpnet.

Foto: Morten Ruud / NRK

- Vi er mot den type vold, sier Djomushkin i Slavisk union til NRK.

Han hevder det ikke er noen av nasjonalistgruppene i Russland som befatter seg med terrorisme og angrep.

- Det er ingen mening å samle tusenvis av mennesker og lage infrastruktur for å jakte på tadjikere og gatearbeidere i oppgangene. Ingen av nasjonalistorganisasjonene kan naturligvis ikke tillate seg dette offisielt, sier han.

Overvåker overfallene

Menneskerettighetsgruppen Sova har en annen oppfatning.

De overvåker overfallene på mennesker med kaukasisk eller asiatisk utseende, og de ser en klar sammenheng mellom overfallene og ideologien til nasjonalistgruppene.

- Slavisk union er en organisasjon som hele tiden som utfører angrep på innvandrere. Det er ganske mange fra denne organisasjonen som sitter fengslet for vold og drap.

- At lederen selv Dimitrij Djomuskhin fremdeles er en fri mann, er bare takket være hans store hell, mener direktør ved SOVA-senteret, Aleksander Verkhovskij.

Han forteller at det først og fremst radikale russiske nasjonalister, som Slavisk union, som utfører overfallene mot tidligere felles landsmenn.

- De fleste overfallene skjer mot folk med asiatisk utseende, sier direktøren i SOVA-senteret.

- Dette er organiserte overfall som basert på ideologi. For dem er innvandringen til Russland en massiv trussel mot det russiske folkets eksistens, sier direktøren ved SOVA-senteret.

Aleksander Verkhovskij, Direktør SOVA

Aleksander Verkhovskij i Sova er skremt over utviklingen.

Foto: Garegin Kocharyan / NRK

Verkhovskij sier antallet drap og overfall som er rasistisk motivert har økt de siste årene, men at det faktisk var en liten nedgang i fjor i forhold til året før.

En av grunnene er at politiet i Moskva og St. Petersburg har startet å ta overfallssakene alvorlig. I resten av landet tar ikke politiet slike saker med samme alvor som når en russer blir angrepet.

- Jeg var tross alt heldig - og jeg takker Gud for at jeg overlevde, sier offeret Sargis Saakjan fra sykesengen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt