Korrupsjonsskandale ryster Russland – regjeringsmedlem arrestert

MOSKVA (NRK): Den russiske økonomiministeren Aleksej Uljukajev ble seint mandag kveld arrestert mistenkt for å ha mottatt bestikkelser for mer enn 14 millioner norske kroner.

Alexej Uljukajev

PÅGREPET: 60 år gamle Aleksej Uljukajev er pågrepet, mistenkt for korrupsjon.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Det har slått ned som en bombe i det politiske miljø i Russland at Aleksej Uljukajev nå er arrestert mistenkt for omfattende korrupsjon. Det er første gang siden 1991 at et så sentralt medlem av den russiske regjeringen er arrestert.

– Bestikkelser

Det var den russiske sikkerhetstjenesten FSB som seint i mandag kveld stod for selve arrestasjonen av Uljukajev, etter at han har vært under etterforskning i mer enn et år.

– Dette handler om bestikkelser av representanter i Rosneft og trusler, sier talskvinnen for den russiske etterforskningskomiteen, Svetlana Petrenko, til nyhetsbyrået RIA Novosti.

Uljukajev skal ha krevd penger for å støtte et av de største og mest omstridte salgene innenfor den russiske energisektoren det siste årene.

Russlands president Vladimir Putin og Alexej Ulyukayev

ORIENTERT: Ifølge Reuters har Russlands president Vladimir Putin vært kjent etterforskningen av økonomiministeren. Her er de to sammen i forbindelse med et møte i Istanbul i oktober i år.

Foto: SPUTNIK / Reuters

Oljeselskapet Bashneft er Russlands sjette største og kom under statlig kontroll i 2014 etter at den tidligere eieren Vladimir Jevtusjenko ble satt i husarrest mistenkt for hvitvasking av penger. Den russiske staten kunngjorde tidligere i år at den ønsket å selge unna majoriteten av sine aksjer i Bashneft, og i oktober ble det klart at det blir Russlands største oljeselskap, Rosneft som overtar denne eierandelen.

Også Rosneft kontrolleres av den russiske staten, og salget av Bashneft-aksjene har blitt sterkt kritisert fordi mange mener det ikke fremmer konkurranse i den russiske økonomien at aksjer på denne måten bare flyttes fra et statskontrollert selskap til et annet.

Støttet salg

Økonomiminister Aleksej Uljukajev skal likevel til slutt ha støttet salget av Bashneftaksjenene til Rosneft, og det skal ifølge flere nyhetsbyrået i Russland være i denne sammenheng han og flere av hans medarbeidere har krevd penger under bordet. Under denne prosessen skal FSB ha drevet omfattende telefonavlytting av ministeren og hans kontor, og det var med bakgrunn i dette de gikk til aksjon i går kveld.

Den russiske etterforskningskomiteen, som er ansvarlig for etterforskningen av saken, skriver i en pressemelding at saken er svært alvorlig. Hvis Uljukajev blir kjent skyldig kan han få en dom på mellom 8 og 15 år.

Utsatt for komplott?

Ifølge russiske nyhetsbyråer er den russiske presidenten Vladimir Putin orientert om det som har skjedd. Hans pressetalsmann Dmitrij Peskov sier til nyhetsbyrået Interfax at det er svært alvorlige påstander som er satt fram og at det nå er nødvendig med en grundig etterforskning for å få fram bevis.

Den 60 år gamle Uljukajev har vært minister med ansvar for økonomi siden 2013. Før det har han blant annet undervist i økonomi ved universitetet i Moskva. Han har vært kjent som en relativt liberal politiker som også har vært kritisk til at Rosneft overtar store deler av den russiske oljeindustrien på bekostning av private selskaper.

Aleksander Sjokhin, som leder en interesseorganisasjon for russisk industri, sier til TV-kanalen RBK at han er overbevist om at Uljukajev er uskyldig og at han kan være utsatt for et eller annet form for komplott.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt