Russisk kunstner bøtelagt og satt fri etter å ha satt fyr på døren til sikkerhetspolitiet

Den russiske artisten Pjotr Pavlenskij ble i dag idømt en bot og så satt fri, etter at han i fjor høst satte fyr på en dør i sikkerhetspolitiet FSBs hovedbygning i Moskva. Pavlenskij ba selv om å bli dømt som en terrorist.

Pavlenskij

DØMT: Pjotr Pavlinskij ble dømt for å ha satt fyr på en dør i FDSB-hovedkvarteret i Moskva

Foto: Pavel Golovkin / Ap

Det så dramatisk ut da flammene slo opp ved en av de store inngangsdørene til hovedkvarteret til den russiske sikkerhetstjenesten FSB på Lubjankaplassen i Moskva natt til 9. november i fjor.

Et videopptak som snart sirkulerte på sosiale medier, viste kunstneren Pjotr Pavlenskij foran den brennende døren med det som var en bensinkanne i hånden. Etter noen få sekunder kom en politimann til og tok hånd om Pavlenskij. Samtidig ble også to journalister som filmet hendelsen arrestert.

Pavlenskij

Pjotr Pavlenskij er dømt for å ha satt fyr på en dør i FSB-hovedkvarteret i Moskva

Foto: NIGINA BEROEVA / Afp

Selv kalte Pavlenskij det han hadde gjort for «Trusselen», en kunstnerisk protest mot han han mener et et stadig mer autoritært regime i Russland styrt nettopp av sikkerhetstjenesten FSB, som er etterfølgeren til KGB.

Dømt men satt fri

Etter en rettsak som har vært fulgt med stor interesse i Russland, ble Pavlenskij onsdag dømt til å betale en bot på vel 60000 kroner samt en tilsvarende sum for skadene. Pavlenskij sa han av prinsipielle årsaker ikke vil betale en bot til russiske myndigheter.

Han ble samtidig satt fri fordi retten mente han hadde sonet nok i den tiden han satt i varetekt.

Påtalemyndighetene hadde lagt ned påstand om tre år i fengsel for Pavlenskij for hærverk på en kulturhistorisk verdifull bygning, noe som har fått mange i Russland til å reagere.

Titusenvis av borgere i Sovjetunionen har opp gjennom årene blitt fraktet til Lubjanka for brutale forhør, og mange er også blitt henrettet i bygningens beryktede kjeller.

Pavlenskij

Et stort presseoppbud var tilstede da Pjotr Pavlenskij ble satt fri etter domsavsigelsen onsdag

Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters

Uortodokse metoder

Piotr Pavlenskij har også tidligere brukt uortodokse og ofte svært dramatiske virkemidler for å få oppmerksomhet.

I 2012 sydde han leppene sinne sammen i protest mot fengslingen av punkegruppen Pussy Riots, som var arrestert etter en opptreden i Kristus frelserskatedralen i Moskva.

I november 2013 spikret han pungen sin fast til Den Røde plass, i protest mot den han kalte den politiske apati i Russland.

Pavlenski på den Røde plass

Pjotr Pavlenskij aksjonerte på Den røde plass i Moskva 10-novewmber 2013

Foto: STRINGER / Reuters

Pjotr Pavlenskij har flere ganger vært gjenstand for psykiatriske undersøkelser, men så langt har legene erklært ham for å være frisk.

Når han i dag ble satt fri var det et tydelig signal fra russiske myndigheter at man ikke ønsker unødvendig interesse og bråk rundt den kontroversielle kunstneren.

Samtidig er det ingen tvil om at russere flest ser på de aksjonene Pavlenskij gjennomfører med stor skepsis, selv om han har sine trofaste tilhengere, ikke minst blant intellektuelle i byer som Moskva og St. Petersburg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt