Russisk kritikk mot norsk barnevern

Den russiske barneombudsmannen beskylder Norge for terror, og hevder at norske myndigheter i 55 tilfeller har begått overgrep mot russiske foreldre.

Pavel Astakhov

Pavel Astakhov beskylder Norge og Finland for «barneterror».

Foto: ALEXANDER NATRUSKIN / REUTERS

Det var den russiske barneombudsmannen Pavel Astakhov som på sin twitterkonto fredag ettermiddag gikk kraftig ut mot både Norge og Finland, og beskylder landene for terror mot russiske barn og deres foreldre.

I 55 tilfeller har norske myndigheter tatt hånd om det som Astakhov kaller russiske barn. Det tilsvarende tallet for Finland er i følge Astakhov 74.

Astakhov skriver i en annen twittermelding at det russiske utenriksdepartementet nå jobber med saken, og at man også vil ta opp situasjonen for russiske barn i Norge og Finland i Europarådet og FN.

Pavel Astakhov er en jurist og journalist som tidligere var svært kritisk til myndighetene i Russland, men som de seinere årene har stått fram som en varm forsvarer av president Vladimir Putin.

De kraftige utfallene mot Norge og Finland kommer samtidig som flere russiske TV-kanaler har hatt timelange sendinger om situasjonen for russiske foreldre og deres barn i Norge, og der det norske barnevernet er hovedskyteskiven.

Barnevernet beskyldes for å være den norske regjeringens forlengede arm som vil ta russiske barn fra deres russiske foreldre, for på den måten å svekke hele det russiske samfunnet.

Den norske ambassaden her i Moskva har så langt latt være å svare offentlig på kritikken, men har lagt ut informasjon om hvordan det norske barnevernet jobber på sine hjemmesider.

Les også: Russiske mødre frykter barnevernet

SISTE NYTT

Siste nytt

NRKs korrespondenter i Cape Town, Berlin, Beijing og i New York orienterer om den nye koronavarianten.

Dette er koronareglene hvis du skal reise til utlandet

Med nye smittebølger på vei en rekke steder gjelder det å holde seg oppdatert på de ulike lands regler. Nye reiserestriksjoner kan innføres på meget kort varsel.

Nå får Magdalena Andersson sin andre sjanse

Hun må styre på et borgerlig budsjett. Likevel blir Magdalena Andersson (S) i dag – igjen – Sveriges første kvinnelige statsminister.