Russisk journalist likevel ikke død

Den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko, som ble meldt at var drept i Kiev tirsdag, har dukket opp på en pressekonferanse i Ukraina, melder AP.

Arkadij Babtsjenko
Foto: Marcus Ericsson/TT / NTB scanpix

Tirsdag ble det meldt at russeren var skutt og drept utenfor sin egen leilighet i Kiev.

I dag deltok han på en pressekonferanse på Ukrainsk TV.

Folk trodde Arkadij Babtsjenko ble drept i går. I dag dukket han opp på en pressekonferanse.

På pressekonferansen hevdes det at den ukrainske sikkerhetstjenesten har avverget et drapsforsøk på Babtsjenko som ble bestilt av den russiske regjeringen, ifølge Reuters.

Ifølge sjefen for sikkerhetstjenesten, Vasilij Gritsak, iscenesatte de journalistens død for å pågripe de som forsøkte å drepe ham. Dette har vært planlagt i to måneder, ifølge Gritsak.

Babtsjenko ble tilsynelatende funnet av sin kone blødende ved inngangen til deres leilighet. Det ble sagt at han var skutt flere ganger i ryggen og døde i ambulansen.

Beklaget til kona

Under pressekonferansen unnskyldte Babtsjenko oppstyret etter rapportene om hans død, og takket alle som hadde sørget over ham. En ekstra unnskyldning gikk til kona som ikke skal ha vært informert om det iscenesatte drapsforsøket.

Sjå reaksjonen kollegaene til Arkadij Babtsjenko har når dei skjønner at han likevel ikkje er drepen

Se reaksjonen kollegaene til Arkadij Babtsjenko får når de skjønner at han likevel ikke er drept.

En ukrainsk statsborger er pågrepet i saken.

Babtsjenko er kjent som en frittalende kritiker av president Vladimir Putin, og han forlot Russland etter å ha mottatt trusler. Han slo seg først ned i Tsjekkias hovedstad Praha, men flyttet senere til Kiev.

Det påståtte drapet fikk bred dekningen i media internasjonalt tirsdag.

Propaganda

Utenriksdepartementet i Russland sier at de er glade for at den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko likevel er i live, men anklager samtidig Ukraina for å ha brukt journalisten til propagandaformål, melder Interfax.

Også Reportere uten grenser som arbeider for pressefrihet er kritisk til det de kaller et «patetisk stunt». Christo Deloire som leder den internasjonale journalistorganisasjonen sier til nyhetsbyrået AFP at han er lettet over at Babtsjenko er i live, men at det er patetisk og beklagelig at sikkerhetstjenesten i Ukraina ikke er sannferdig uansett motiv.

Lene Wetteland

Lene Wetteland fra Den norske Helsingforskomiteen har fulgt pressekonferansen med journalisten som i går ble meldt død i dag dukket opp.

– Det ukrainske sikkerhetspolitiet fortalte på pressekonferansen at de i flere måneder har hatt mistanke om ulike terroraksjoner, blant annet i forkant av Champions League finalen. Så på et tidspunkt ber de Arkadij Babtsjenko komme til mikrofonen, til applaus fra dem som er til stede. Det forteller leder av russlandsavdelingen i Den norske Helsingforskomiteen, Lene Wetteland, til NRK.

Ifølge Wetteland reagerte støttespillere til Babtsjenko med lettelse og en tydelig melding om at det kun er Babtsjenko som kunne stilt opp på et slikt iscenesatt drapsforsøket.

– Babtsjenko fortalte under pressekonferansen at han ble kontaktet av ukrainsk sikkerhetspoliti som hadde avslørt at det var planlagt et attentat mot han. De lurte på om han ville være med på å lokke frem de som planla attentatet. Babtsjenko følte at han ikke hadde noe annet valg enn å gjøre dette, fordi han mente det var riktig, forteller Wetteland til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt