Russisk journalist drept i Ukraina

Den regimekritiske russisk journalisten Arkadij Babtsjenko er skutt og drept i Ukrainas hovedstad Kiev.

Bildene fra nyhetsbyrået AP viser politi og journalister utenfor boligblokken der Arkadij Babtsjenko bodde.

Merknad: Dagen etter denne saken ble publisert stilte Babtsjenko opp på en pressekonferanse der den ukrainske sikkerhetstjenesten forklarte at de iscenesatte journalistens død.

Arkadij Babtsjenko bodde i den ukrainske hovedstaden, og skal ha blitt skutt på vei hjem fra handletur. Han ble truffet av tre skudd i ryggen, melder ukrainske medier.

– Kona hans var på badet da hun hørte skudd. Da hun kom ut, fant hun mannen blødende, forteller polititalsmannen Jaroslav Trakalo.

41-åringen døde i ambulansen på vei til sykehuset.

– Arkadij Babtsjenko ble drept med tre skudd i ryggen i trappen i huset der han bodde, da han kom hjem fra butikken, skriver kollegaen Osman Pashajev på Facebook.

– Det er for tidlig å snakke om konkrete årsaker til drapet, men det kan ha sammenheng med hans journalistiske virksomhet, sier politisjef Andrej Kristsjenko i Kiev til ukrainske journalister på drapsstedet.

Flyktet fra Russland

Babstjenko var en tidligere soldat som deltok i begge krigene i Tsjetsjenia. Senere gikk han over til en jobb som journalist, og jobbet blant annet for avisene Novaja Gazeta og Moskovskij Komsomolets. Han dekket blant annet krigen mellom Russland og Georgia i 2008.

Babtsjenko var kjent som en frittalende kritiker av president Vladimir Putin.

I 2016 vakte han oppsikt i hjemlandet da han sa at han ikke hadde noe spesiell sympati med flystyrten utenfor Sotsji, hvor 64 medlemmer i det berømte Aleksandrov-ensemblet var på vei til nyttårsfeiring ved en russisk flybase i Syria.

Han forlot Russland etter å ha mottatt trusler. Han slo seg først ned i Tsjekkias hovedstad Praha, men flyttet senere til Kiev.

Det siste året ledet han et TV-program på den private ukrainske kanalen ATR.

Arkadij Babtsjenko

Babtsjenko var kjent som en frittalende kritiker av president Vladimir Putin.

Foto: Marcus Ericsson/TT / NTB scanpix

Hørte skuddene

Babtjenko var gift og etterlot seg en datter.

– Hans kone var på baderommet. Hun hørte et smell, gikk ut og fant mannen liggende i blod. Hun ringte straks ambulanse, han ble hentet, men døde på veien, sier polititalsmannen Jaroslav Trakalo til avisen Ukrainskij Pravda.

Både sykehuset og flere ukrainske politikere bekreftet dødsfallet tirsdag kveld.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt