Hopp til innhold

Russisk jager var tre meter unna amerikansk fly

Den russiske jageren fløy tett inntil det amerikanske rekognoseringsflyet i 19 minutter over Svartehavet. På ett tidspunkt var det bare tre meter unna.

Russisk SU-27 jagerfly

På et tidspunkt var det russiske jagerflyet SU-27 bare tre meter unna det amerikanske rekognoseringsflyet.

Foto: HANDOUT / Reuters

Det amerikanske rekognoseringsflyet var ifølge amerikanske myndigheter på et rutineoppdrag i internasjonalt luftrom over Svartehavet da det russiske jagerflyet av typen SU-27 kom svært nære. I 19 minutter fløy det russiske flyet tett innpå. På ett tidspunkt var det bare tre meter unna det amerikanske flyet. Pentagon beskriver hendelsen som farlig, og mener den russiske piloten opptrådte uprofesjonelt

– Slike handlinger kan potensielt øke spenningen i området, og kan føre til feilberegninger og ulykker sier talsmann for Pentagon Jeff Davis til nyhetsbyrået AFP.

Les også: Trente på bombetokt mot Sverige

Les også: USA viser muskler på Natos østflanke

Amerikansk P8-poseidon-fly

Den russiske jageren var på et tidspunkt bare 3 meter unna det amerikanske overvåkingsflyet P8-Poseidon.

Foto: POOL / Reuters

– Piloten gjorde ingen feil

Russland gjennomfører for øyeblikket en større militærøvelse i Svartehavet. Fra marinebasen på den annekterte Krim-halvøya deltar over 12.500 soldater og skip fra svartehavsflåten.

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet gjorde jagerfly-piloten akkurat som han skulle. De hevder det amerikanske flyet var på vei mot russisk luftrom med kommunikasjonssystemene avslått. Derfor var det nødvendig å møte flyet.

– Den russiske piloten handlet i overensstemmelse med reglene for internasjonalt luftrom. Da den russiske jageren møtte spionflyet for identifikasjon skiftet det brått kurs og fløy vekk, sier det russiske forsvarsdepartementet i en uttalelse.

Russisk militærøvelse i Svartehavet

Den russiske svartehavsflåten gjennomfører nå en større øvelse

Foto: PAVEL REBROV / Reuters

Amerikanske protester

Amerikanske myndigheter har i lang tid protestert mot at deres fly avskjæres av russiske jagerfly i internasjonalt luftrom, og det har vært mange slike hendelser så langt i år.

Ved to anledninger i april i år gjennomførte russiske SU-27 jagerfly såkalte «tønne-ruller» over amerikanske rekognoseringsfly i Østersjøen.

Hendelsen i Svartehavet onsdag skjedde bare et døgn før den amerikanske utenriksministeren John Kerry møter sin russiske kollega Sergej Lavrov i Genève.

Les også: Russland vil diskutere sikkerhet i Østersjøen

Les også: Nato-toppmøte på trappene: – Svært stor mistillit mellom Russland og Nato

Switzerland U.S. Russia Syria Talks

Sergej Lavrov og hans amerikanske kollega John Kerry møtes i Genève i dag.

Foto: Martial Trezzini / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt