NRK Meny
Normal

Russisk isbading skal gi evig ungdom

MOSKVA (NRK): Russland har en skrantende økonomi, økende ungdomsledighet og bolignød, men medlemmene i Sølvskogen Isbaderklubb har et gratis tilbud i iskalde krisetider.

Russland har en skrantende økonomi, økende ungdomsledighet og bolignød, med medlemmene i Sølvskogen Isbaderklubb har et gratis tilbud i iskalde krisetider.

Video: Det har vært en kald vår i Russland på flere måter, men isbading skal gjøre godt for helsen.

Hans-Wilhelm Steinfeld, Moskva
Foto: NRK

Russerne feiret nettopp sin store vårfest, fastelavn, og er nå inne i den store fasten som varer frem til den russisk-ortodokse påsken som starter først den 5. mai.

Kapitalflukt

Og i den bitende kulden er det få ting som varmer, men russerne ser noen lyspunkter.

– Det rører meg til tårer å høre russisk musikk fremført så vakkert. De bevarer jo våre russiske tradisjoner, sier Olga Kuzùbova mens hun tørker en tåre på et marked i Moskva.

For skal vi tro president Vladimir Putin er Russland ute på glattisen i mer enn én forstand. Det gjøres lite for unge særlig i boligspørsmålet og landet kan gå i oppløsning om noen tiår.

I februar i år rapporterte Russlands skatteetat at rike russere i 2012 illegalt førte 467 milliarder rubler, tilsvarende 21 milliarder dollar, ut av landet.

Samtidig ble det gjort kjent at nyrike russere opprettet firmaer som bare varte ett døgn, slik at de fikk pengene sine plassert i skatteparadiser som for eksempel Kypros. Motivet var enten hvitvasking eller skatteunndragelser.

For et år siden fikk daværende president Dmitrij Medvedev gjennom en lov for ny selvangivelse for offentlig ansatte.

Kjernen var at rike embetsmenn måtte oppgi fasteiendom, dyre biler, yachter, private jetfly og helikoptre ervervet gjennom det siste året i eget, ektefellens eller sågar mindreårige barns navn.

Gratis helsebot

Tilbake på markedet i Moskva ser den gryende middelklassen mer pragmatisk på et liv med vansker.

Sergej Maksimov driver Sølvskogen Isbaderklubb i Moskva

Sergej Maksimov driver Sølvskogen Isbaderklubb i Moskva, Han har en gratis bot til evig ungdom.

Foto: Jurij Linkevitsj / NRK


– Man kan ikke si at man lever verken godt eller dårlig her til lands. I alle land finnes det folk som sier de lever dårlig, så jeg mener alle er sin egen lykkes smed, sier Nadesjada Davidova til NRK.

Om de ikke tilbyr lykke så kan i hvert fall medlemmene i Sølvskogen Isbaderklubb lokke med gratis helsebot i moder Russlands natur.

For særlig eldre klager over at helsetjenestene i landet ikke lenger er gratis, og den 77 år gamle isbaderlederen vet hvordan helsen skal sikres.

– Naturen fant opp vår organisme slik at hvert av de indre organene har fire bioenergiske punkter på utsiden, og hvis vi masserer disse punktene vil de hjelpe organene til å fungere normalt og vi vil forbli unge, sier Sergej Maksimov mens han maner til dugnad i iskulpen for å sikre sin evige ungdom.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt