Hopp til innhold

Russisk høyesterett benekter Sovjets invasjon av Polen i 1939

Høyesterett i Russland har bekreftet en dom mot en mann som delte en artikkel der det sto at Sovjetunionen invaderte Polen under starten av den 2. verdenskrig.

Fra høyre: Mikhailovich Molotov, Josef Stalin, Joachim von Ribbentrop og Friedrich Gaus

Hitler-Stalin-pakten med hemmelige protokoller om delingen av Polen ble undertegnet i Moskva 23. august 1939. Fra høyre: Mikhailovitsj Molotov (utenriksminister i Sovjetunionen), Josef Stalin (generalsekretær i det sovjetiske kommunistpartiet, Joachim von Ribbentrop (utenriksminister i Tyskland) og Friedrich Gaus (undersekretær i det tyske utenriksdepartementet).

Foto: Ap

Sovjetisk kavaleri

Sovjetisk kavaleri paraderte gjennom Lviv etter invasjonen i Polen i 1939. I dag er Lviv en del av Ukraina.

Foto: Wikipedia Commons

38 år gamle Vladimir Luzgin ble i slutten av juni i år dømt for «rehabilitering av nazismen» av en lokal domstol i den russiske byen Perm, skriver det russiske nettstedet Kommersant.

Han fikk en bot på 200.000 rubler, tilsvarende over 25.000 norske kroner for å ha skrevet at Russland i 1939 invaderte Polen.

Luzgin anket dommen, men nå har russisk høyesterett avvist anken, skriver svenske Dagens Nyheter.

Delte artikkel på sosiale medier

Luzgin ble bøtelagt etter at han i desember 2014 delte en artikkel på Vkontakte, et russiske nettsted som ligner på Facebook.

Stepan Bandera

Stepan Bandera var en ukrainsk nasjonalist som er anklaget for å ha samarbeidet med nazistene under 2. verdenskrig.

Foto: Wikipedia Commons

Artikkelen var skrevet av en ukjent forfatter og hadde tittelen «15 fakta om Bandera-tilhengerne, eller hva Kreml tier om».

Det er en bestemt setning i artikkelen som har ført til at Luzgin er blitt dømt:

«Kommunistene og Tyskland angrep Polen i fellesskap, noe som utløste annen verdenskrig. Altså samarbeidet kommunistene og nazistene nært, men av en eller annen grunn anklager de Stepan Bandera som var i en nazistisk konsentrasjonsleir for å ha erklært ukrainsk uavhengighet.»

Ifølge russisk høyesterett er dette i strid med «fakta som ble etablert av Nürnberg-domstolen »etter 2. verdenskrig.

Domstolen skriver også at Luzgin bevisst har spredd løgner og at han burde ha visste bedre ettersom han fikk karakteren fire (fem er best) i historie på skolen.

Underkrivelsen av Hitler-Stalin-pakten

Tysklands utenriksminister Joachim von Ribbentrop (i midten bak) og generalsekretær i det sovjetiske kommunistpartiet Josef Stalin ser på mens Sovjetunionens utenriksminister Mikhailovitsj Molotov underskriver Hitler-Stalin-pakten.

Foto: Ap

Etablerte historiske fakta

Dommen skjer til tross for at det tysk-sovjetiske samarbeidet forut for 2. verdenskrig er historisk vel dokumentert.

Kart fra Hitler-Stalin-pakten

Kart over Polen fra Hitler-Stalin-pakten med Stalins underskrift i blått og Ribbentropps underskrift i oransje. Kartet finnes i dag i et arkiv i Berlin.

Foto: AUSWAERTIGES AMT / Ap

23. august 1939, ni dager før krigen startet, undertegnet utenriksministrene Ribbentrop og Molotov Den tysk-sovjetiske ikke-angrepspakten, kjent som både Hitler-Stalin-pakten og Molotov-Ribbentrop-pakten.

Avtalen inneholdt en hemmelig tilleggsprotokoll der de to landene delte Øst-Europa mellom seg.

Blant annet ble det bestemt en grense tvers gjennom det daværende Polen der Tyskland fikk «rett» til det som lå vest for grensen og Sovjetunionen til det som lå øst for grensen.

Pakten gjorde det mulig for Tyskland å angripe Polen 1. september 1939, mens Sovjetunionen på sin side angrep Polen 17. september samme år.

Hitler-Stalin-pakten ble aldri nevnt i Nürnberg-domstolen etter krigen, som var et krigstribunal som var opprettet for å straffe ledende nazister for krigsforbrytelser.

Putin har forsvart

Dommen mot Luzgin kommer til tross for at president Vladimir Putin selv de siste årene flere ganger har forsvart ikke-angrepspakten fra 1939.

Luzgin er dømt for brudd på en lov fra 2014. Ifølge Moskovskij Komsomolets er han den 369. russeren som blir dømt for forbudte nettpubliseringer.

De fleste av de dømte har i likhet med Luzgin blitt dømt for noen form for «ekstremisme».