Russisk hacking skaper politisk strid i USA

Var det et statsstyrt russisk hacking-angrep som avgjorde det amerikanske valget? Nei, sier påtroppende president Donald Trump. Utvilsomt, sier flere senatorer som nå krever gransking.

Russian Hacking McConnell Mitch McConnell

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, sa på en pressekonferanse mandag at han støtter gransking av påstandene om at Russland forsøkte å påvirke presidentvalget i høst.

Foto: Susan Walsh / Ap

Påstandene om at Russland blandet seg inn i presidentvalget i USA, skaper nå kraftig politisk strid. En hemmelig CIA-rapport som Washington Post har fått innsyn i, konkluderer med at Russland forstyrret valget i USA og at målet var å hjelpe Donald Trump til seier.

I forkant av presidentvalget i november ble Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC) utsatt for et datainnbrudd og tusenvis av e-poster ble lekket på nett. Både CIA og sikkerhetstjenesten Homeland Security mener Russland sto bak.

Krever gransking

Senator John McCain

Senator John McCain er blant flere republikanere som støtter gransking av påstandene om russisk påvirkning av presidentvalget.

Foto: Ralph Freso / Ap

Mange demokrater mener lekkasjene som Russland skal ha stått bak kan ha hatt innvirkning på presidentvalget. Fredag beordret avtroppende president Barack Obama full gransking av hackerangrepene i presidentvalgkampen. Nå melder flere ledende republikanere at de støtter kravet om gransking.

– Selvfølgelig er ethvert forsøk på utenlandske brudd på vår nettsikkerhet urovekkende, og jeg fordømmer det, sa republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, på en pressekonferanse mandag.

– Dette er en annen form for krigføring. Derfor skal saken granskes av forsvarskomiteen, for dette er en trussel mot USAs sikkerhet, sier republikaneren John McCain, som leder forsvarskomiteen.

Vil ha svar før de innsetter Trump

Saken har fått flere av de mest innbitte Trump-motstanderne til å melde seg på i debatten. Ti valgmenn, som formelt skal velge USAs neste president neste mandag, har sendt et brev til den nasjonale etterretningsdirektøren der de ber om mer informasjon om saken før de skal gjennomføre valget.

I brevet skriver de ti, ni demokrater og en republikansk valgmann, at de vil bli orientert om den pågående etterforskningen av båndene mellom kampanjen til Donald Trump og russisk statlig innblanding i valget, skriver Politico.

– Vi krever en orientering om alle etterforskningsfunn. Disse vil ha direkte innvirkning på våre overveielser av om Mr. Trump er skikket til å tjene som USAs president, står det brevet.

Selv om det er svært usannsynlig at valgmenn stemmer mot den kandidaten de «skal», er det i flere stater ingen lov som sier at valgmennene ikke kan gjøre det.

Trump avviser russisk hacking

Påtroppende president Donald Trump mener beskyldningene om russisk innblanding kun er en unnskyldning fra dårlige tapere. Han mener CIA har en politisk agenda med påstandene om russisk innflytelse på valgresultatet.

– Jeg mener det er latterlig. Hver uke kommer det nye beskyldninger. Vi vant valget klart, svarer Trump i et intervju på FOX News.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt