Russisk general drept i Syria

MOSKVA (NRK): Den russiske generalen Valerij Asapov ble lørdag drept under kamper øst i Syria. Han har tidligere deltatt i kriger både i Tsjetsjenia og Ukraina.

Valerij Asapov

Den russiske generalen Valerij Asapov ble drept i Syria 23. september 2017

Foto: Det russiske forsvarsdepartementet

Det var i forbindelse med kampene om den strategisk viktige byen Deir ez-Zor at den 51 år gamle russiske generalen Valerij Asapov ble drept lørdag. Ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS skal Asapov ha vært sammen med syriske styrker da kommandoposten han oppholdt seg på fikk en fulltreffer av en granat.

Asapov er den høyest rangerte russiske offiseren som er drept etter at Russland gikk inn militært i den syriske konflikten for snart to år siden.

Vil opprette trygge soner i Syria

Deltok i kampene om Deir ez-Zor

Ifølge den russiske avisen Kommersant var det styrker fra den Islamske Staten IS som angrep den syriske kommandoposten der Asapov oppholdt seg. Russiske offiserer og russiske fly har vært helt sentrale i den operasjonen som den syriske hæren satte i gang i sommer for å forsøke å ta tilbake kontrollen over den østlige delen av landet.

SYRIA-CONFLICT

Syriske regjeringsstyrker i Deir ez-Zor 24. september. Det var i forbindelse med kampene om denne byen den russiske generalen Valerij Asapov ble drept.

Foto: STRINGER / AFP

Byen Deir ez-Zor har vært omringet av styrker fra den islamske staten siden 2014, men for noen uker siden klarte de syriske regjeringsstyrkene å gjenopprette kontakten med byen. IS kontrollerer fremdeles deler av byen, og det var i forbindelse med kampene om disse Asapov ble drept lørdag.

Mot full konfrontasjon mellom USA og Russland i Syria?

Fra Tsjetsjenia til Donbass

Valerij Asapov har en lang karriere bak seg i det russiske forsvaret, og han har blant annet vært sjef for en russisk hæravdeling på Sakhalin øst i Russland. Han deltok i kampene mot de tsjetsjenske separatistene på 1990-tallet, og ble hardt skadet da russiske styrker i 1995 forsøkte å få kontroll over Tsjetsjenias hovedstad Groznyj.

Ifølge den ukrainske etterretningstjenesten kom han i 2016 til de separatistkontrollerte områdene i Donbass, der han overtok kommandoen over en avdeling elitesoldater i nærheten av byen Novoazovsk.

Putin på gli – sier ja til FN-styrker i hele Donbass

Pro-russiske separatister på veien mellom Donetsk og Novoazovsk

Pro-russiske separatister på veien fra Donetsk til Novoazovsk.

Foto: Andrey Borodulin / AFP

Det har lenge vært kjent at russiske offiserer drar til "Folkerepublikkene Donetsk og Luhansk", formelt som frivillige, for å delta i de prorussiske separatistenes kamp mot de ukrainske regjeringsstyrkene. Russiske myndigheter har hele tiden nektet for at de støtter de prorussiske separatistene militært. Men NRK har flere ganger kunne dokumentere at dette har skjedd, blant annet i utenriksmagasinet urix.

Hvor mange russere har mistet livet i Syria?

Ifølge russiske myndigheter har 38 russiske soldater og militære mistet livet under den militære operasjonen i Syria. Russlands president Vladimir Putin kunngjorde i slutten av september 2015 at landet ville gi den syriske regjeringen og president Basjar al-Assad militær støtte for å stoppe frammarsjen til terrorgrupper som IS og al-Nuzra.

Russisk soldat over Palmyra i Syria

Russiske soldater kjemper mot blant annet IS i Syria.

Foto: AP

Russland har opprettet en flybase i Latakia, og russiske offiserer og spesialsoldater har deltatt aktivt på den syriske regjeringshærens side. Ubekreftede meldinger forteller at også «private» russiske militære avdelinger deltar på den syriske regjeringshærens side, og at det reelle tapstallet i forbindelse med operasjonen i Syria er langt større enn 38.

SISTE NYTT

Siste nytt