Hopp til innhold

Avis: Russisk Facebook-påvirkning viste stor innsikt i det amerikanske samfunnet

– Målet deres var å skape kaos, sier senator Mark R. Warner, nestleder i Senatets etterretningsutvalg til Washington Post.

Russland Facebook

ETTERFORSKNING: De målrettede Facebook-annonsene er trolig en kampanje for å påvirke den politiske diskursen i USA, skriver The Washington Post.

Foto: Dado Ruvic / Reuters

Facebook skal overgi mer enn 3000 russiskkjøpte Facebook-innlegg til Kongressen i forbindelse med etterforskningen av anklagene om at president Donald Trump skal ha samarbeidet med russiske myndigheter under valgkampen.

Mark Warner

MARK WARNER: Ifølge nestleder i Senatets etterretningsutvalg var målet med annonsene å skape kaos.

Foto: Jacquelyn Martin / AP

Facebook-innleggene skal ifølge The Washington Post ha vist stor innsikt i det amerikanske samfunnet.

– Målet deres var å skape kaos, sier senator Mark R. Warner, nestleder i Senatets etterretningsutvalg til avisa.

For å skape konflikt

Noen av annonsene skal ha promotert afroamerikanske interessegrupper, eksempelvis gruppen Black Lives Matter. Samtidig skal andre innlegg ha antydet at lignende grupper utgjør en økende politisk trussel, sier kilder til avisa.

Facebook-annonsene skal ha utnyttet mulighetene på Facebook til å sende motstridende meldinger til ulike brukergrupper, basert på deres politiske og demografiske profil.

Innleggene skal også ha vært et verktøy til å så konflikt blant religiøse grupper. Noen av innleggene skal for eksempel ha fremmet Demokratenes kandidat Hillary Clinton blant muslimske kvinner.

Solgte annonser for 100 000 dollar

Innleggene er trolig en kampanje for å påvirke den politiske diskursen i USA, og de kan ha ført til økt spenning mellom ulike grupper i det amerikanske samfunnet, skriver The Washington Post.

Robert Mueller

ETTERFORSKER: Robert S. Mueller gransker den påståtte kontakten mellom Russland og Donald Trump og hans medarbeidere i forkant av presidentvalget.

Foto: Andrew Harnik / AP

For noen uker siden avslørte den samme avisa at Facebook har solgt 3300 annonser til en total verdi av 100 000 dollar til russiske «troll-selskap» i forkant av den amerikanske valgkampen.

Amerikansk etterretning konkluderte i januar med at Russland har blandet seg inn i det amerikanske valget for å hjelpe Trump. Blant annet har landet betalt «troll» i sosiale medier for å spre falske nyheter, ment for å påvirke opinionen.

Selv om 100.000 dollar til annonsesalg er lite i forhold til de enorme samlede kostnadene for presidentkampanjene til Clinton og Trump, har Facebook uttalt at de russiske selskapene var i stand til å målrette de politiske annonsene.

Russland-etterforskning

Kongressen er, under ledelse av spesialetterforsker Robert Mueller, i gang med en bred Russland-etterforskning. Blant spørsmålene er hvorvidt president Donald Trumps valgkampteam samarbeidet med Russland for å påvirke presidentvalget under valgkampen.

Målet er å fortelle offentligheten hva russerne gjorde og komme med tiltak for å hindre at det skjer på nytt. Komiteene har ikke ressurser eller kompetanse til å etterforske potensielle lovbrudd, men kan gi opplysningene videre til Muellers team.

I ytterste konsekvens kan komitegranskingene føre til at presidenten stilles for riksrett hvis de mener det er bevis for at Trump var involvert i, eller var klar over, Russlands forsøk på å påvirke valget. Riksrett er usannsynlig under en republikansk-styrt kongress.

SISTE NYTT

Siste nytt