NRK Meny
Normal

Russisk Egypt-besøk vekker spekulasjoner

KAIRO (NRK): Etter at både den russiske utenriks- og forsvarsministeren denne uken besøkte Egypt er spekuleres det i nye allianser i Midtøsten.

Sergej Lavrov og Nabil Fahmy

Utenriksministeriene Sergej Lavrov (t.v.) og Nabil Fahmy i Kairo denne uken.

Foto: Amr Nabil / AP

Egypts utenriksminister Nabil Fahmy visste hva som stod på spill da han torsdag denne uken tok imot Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Det er første gang på svært lenge det har vært et så høytstående russiske besøk her og Lavrov ble ønsket velkommen med en påminnelse om det historiske i besøket og at Fahmy selv nylig hadde vært i Moskva.

Sergej Shoigu og general Abdel Fattah al-Sisi

Russlands forsvarsminister Sergej Shoigu og Egypts «sterke mann», general Abdel Fattah al-Sisi, i Kairo torsdag i denne uken.

Foto: Ministry of Defence/Handout via Reuters / Reuters

Fahmy var i årevis ambassadør i USA og han er blitt både en innflytelsesrik person innenfor det nye maktapparatet her i Egypt og en effektiv talsmann for landet utad i en kritisk situasjon der mange, særlig i Vesten, ser på det sittende regimet som kuppmakere heller enn legitime makthavere.

Og der er her skoen trykker, for Lavrov hadde aldri blitt invitert på denne måten hadde det ikke vært for USA. Amerikanerne har vist støtte til Egypts nye ledere, Brorskapet blir knapt nevnt av amerikanere på besøk her lenger, men de har holdt tilbake noe av den militære støtten på grunn av situasjonen.

Og Egypt tok raskt sine hoser andre steder, og hva kunne vel være bedre enn å gjøre det hos amerikanernes erkerival Russland.

Dialog og samarbeid er mulig og har ingen grenser for oss fordi vi ser på situasjonen på samme måte på en rekke områder. Vi har for eksempel rimelig sammenfallende syn på Palestina-spørsmålet der vi begge jobber for en løsning med to stater og i Syria håper vi på en politisk løsning, sa utenriksminister Nabil Fahmy.

Begge frykter islamister

Det er ikke mer enn noen måneder siden Mohammed Morsi var president og åpnet for å sende unge menn til å krige på opprørenes side.

Nå sitter han i fengsel i nærheten av Alexandria og rettssaken mot den tidligere presidenten startet som en farse og vil antakelig ende sånn også, hvis det da ikke bare blir en endeløs prosess.

Men slike spørsmål bryr Russland og Sergej og Lavrov seg praktisk nok lite med.

Den russiske føderasjonen har alltid som utgangspunkt å ikke blande seg inn i lands interne anliggende. Vi respekterer Egypts suverenitet og folkets rett til uavhengig å bestemme sin framtid. Vi har diskutert praktiske sider ved vårt bilaterale forhold med ønske å om utvide det, blant annet ved å sette ned en felles russisk-egyptisk kommisjon for å diskutere handel og økonomisk samarbeid, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Men handel er en ting. Dette handler også om etterretningssamarbeid. Begge land frykter islamister. Og Lavrov kom ikke alene, han hadde også med seg forsvarsminister Sergej Shoigu og i Alexandria ligger flaggskipet til den russiske stillehavsflåten, krysseren Varjag.

Spekuleres i milliarder av dollar

I arabiske media har det vært spekulert i avtaler i størrelsesorden på flere milliarder dollar. Lavrov understreket under besøket at Russland ikke var ute etter å erstatte andre land, kodespråk for USA, men i praksis så er det egypterne nå spiller på, selv om de vil måtte få hjelp utenfra for å betale for disse våpnene.

Amerikanerne holdt igjen leveranser av tyngre militært utstyr som fire F-16 jagerfly, flere Apache militærhelikopter og M1 Abrahams stridsvogner.

Skulle egypterne gå inn i en tung avtale med russerne, vil det være et solid brudd med over tretti år med nært og eksklusivt forhold til amerikansk forsvarsindustri, men det vil skrive seg inn i en komplisert og kontrastfylt historie mellom de tre landene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Presidentene Anwar Sadat og Richard Nixon

Presidentene Anwar Sadat (t.v.) og Richard Nixon foran pyramidene 14. juni 1974. Møtet fant sted bare to år etter at Sadat kastet ut russerne av Egypt og vendte seg mot USA etter Yom Kippur-krigen mot Israel året etter.

Foto: Horst Faas / AP

Viste amerikanerne «finger'n»

Bøyer jeg meg litt fram fra her jeg nå sitter og skriver dette, ser jeg landemerke Cairo Tower. Det er et høyt, slankt tårn med rutete betongmønster som munner ut i en slags blomst på toppen. Det ble bygget av Egypts andre president Gamal Abdel Nasser på 1950-tallet.

Cairo Tower

Cairo Tower, skal etter sigende ha vært finansiert av CIA. men skal ha blitt brukt av president Nasser til å vise amerikanerne «finger'n».

Foto: Asmaa Waguih / Reuters

Tårnet var en ruvende påminnelse om Kairos lederrolle i Den arabiske verden, og hvis man skal tro på en historie som ikke har latt seg bekrefte, men heller ikke avlive, er bygget på penger fra CIA.

Pengene skal ha blitt gitt Nasser som et forsøk på bestikkelse, men han brukte de i stedet på dette monumentet som ikke har bare er slankt, det er også tolket av som en «middle finger» gitt til sine tidligere støttespillere.

For Nasser byttet raskt ut amerikanerne med Sovjetunionen. Men det var da, og det tok ikke mange årene etter hans død før hans etterfølger kastet ut russerne, vendte seg mot USA og undertegnet en fredsavtale med Israel som har ligget som en planke i Egypts militære og geopolitiske strategi.

Midtøsten av i dag er i rask endring og amerikanerne trekker seg gradvis ut, Egypt trenger flere ben å stå på, selv om de nok aller helst ville lent seg på USA hvis de kunne.

Lavrov-besøket viser at forholdet mellom Russland og Egypt kan bevege seg inn i en ny fase, spørsmålet er om egypterne har tenkt å ta skrittet fullt ut eller om de bare vil vise USA at de har andre muligheter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt