Russisk atomubåt i flammer

Den russiske ubåten befant seg på et skipsverft i Arkhangelsk-provinsen, nord i Russland, da det begynte å brenne. Alle atomvåpen var trolig fjernet fra ubåten.

Den russiske ubåten befant seg på et skipsverft i Arkhangelsk-provinsen, nord i Russland, da det begynte å brenne.

VIDEO: Brannen skal ha startet da det ble utført sveisarbeider på ubåten. Et område på rundt 20 kvadratmeter skal ha blitt rammet.

– Det er ingen åpne flammer for øyeblikket, men kraftig røyk, rapporterer en journalist fra Itar-Tass.

Ifølge de siste meldingene fra Severodvinsk skal det fremdeles brenne i området fra tårnet og bakover på båten. Skipsverftet Zvyozdochka bekrefter at det har vært en brann, og at de er i ferd med å slukke denne, skriver AFP.

Det er så langt ingen meldinger om at noen personer er skadet. Arbeiderne på avdelingen av skipsverftet som ubåten ligger, er ifølge nyhetsbyrået Interfax, evakuert.

En kilde skal ha sagt til samme nyhetsbyrå at det ikke var noe våpen om bord i ubåten da det begynte å brenne. Nyhetsbyrået Tass siterer en kilde som hevder at ubåtens atomreaktor var avslått før flammene oppstod.

– Dersom informasjonen stemmer og alle atomvåpen er fjernet, så er situasjonen mye mindre dramatisk enn det vi først trodde. Men det er viktig at russiske myndigheter går ut og bekrefter dette, sier atomfysiker Nils Bøhmer i miljøstiftelsen Bellona til NTB.

Brannen skal ha startet da det ble utført sveisarbeider på ubåten. Et område på rundt 20 kvadratmeter skal ha blitt rammet.

Vanligvis utstyrt med krysserraketter og torpedoer

Ubåten er en K-266 Orel, kjent som Oscar klasse 2, atomdrevet ubåt. Den tilhører det russerne selv kaller prosjekt 949 Altey.

Det har også tidligere vært flere episoder med branner i russiske atomubåter som har vært til reparasjon.

Ubåten som brant tirsdag ble satt i tjeneste i 1992, og reparasjonsarbeidet startet i 2013. Den skulle etter planen settes i ny tjeneste i 2016.

Atomubåt er vanligvis utstyrt med krysserraketter og torpedoer med atomstridshode, altså ikke strategiske atomraketter.

To atomubåter av samme type, Voronezj og Smolensk, er allerede reparert og overhalt ved skipsverftet og satt i tjeneste igjen.

Sjefen for den russiske flåten skal være på vei til Severodvinsk i forbindelse med brannen.

Laster kart, vennligst vent...

Skipsverftet Zvyozdochka kunne foreløpig ikke kommentere meldingene, melder Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt