Normal

Russerne skuffet over Stoltenberg

MOSKVA (NRK): Russland er svært skuffet over de første signalene som er kommet fra NATOs nye generalsekretær Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg på vei inn til sitt nye Nato-kontor

Jens Stoltenberg har ikke imponert russiske myndigheter med sine uttalelser etter at han ble NATO-sjef.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Ifølge en talsmann for det russiske utenriksdepartementet vil ikke russiske myndigheter møte med NATOs nye generalsekretær med det første.

– Men vi holder selvfølgelig døren åpen for Stoltenberg, sa det russiske utenriksdepartementets pressetalsmann, Aleksander Lukasjevitsj diplomatisk, da NRK spurte om det var noen planer om et møte mellom NATOs generalsekretær og den russiske ledelsen.

– Feil retning

Dette var første gang de russiske myndighetene kommenterte NATOs nye generalsekretær Jens Stoltenberg, og Lukasjevitsj var ikke særlig optimistisk på det han hadde for den tidligere norske statsministeren så langt

– Det ser ut til at NATO går i feil retning, sa Aleksander Lukasjevitsj, som helt sikkert hadde notert seg uttalelsene fra Stoltenberg under besøket i Polen tidligere i uken, der han sa at Russland har brutt internasjonale lover og grovt har brutt suvereniteten til Ukraina.

– Jeg har sagt at Russland må respektere folkeretten, og det står jeg ved, sier Stoltenberg, som nå er på reise i Tyrkia.

Åpner for dialog

Stoltenberg gjentok at det er behov for et sterkt NATO i en usikker tid, blant annet på grunn av «Russlands aggressive politikk i Ukraina».

– Og jeg har understreket at å ha et sterkt NATO ikke står i veien for samtidig arbeide for et mer konstruktivt forhold til Russland. Det er tvert imot en forutsetning. Det krever at Russland begynner å respektere folkeretten og internasjonale forpliktelser, sier han.

Russerne holder fortsatt døra åpen for dialog, sier Lukasjevitsj.

– Men den gode atmosfæren som vi i prinsippet har opprettholdt med alliansen inntil nylig, forsvant på et blunk. Det vil bli veldig vanskelig å gjenopprette den, å gjenopprette dialogen.

Lukasjevitsj bekreftet at den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov drar til Kirkenes 25. oktober i forbindelse med markeringen av den sovjetiske frigjøringen av Øst-Finnmark.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt