Hopp til innhold

– Norge er et forbilde for den russiske regjeringen

Russlands finansminister mener landet har mye å lære av Norge. – For meg er dere et forbilde når det kommer til å forvalte oljefondet. Vårt reservefond kommer til å bli brukt opp, sier Aleksej Kudrin.

Video Russland skryter av Norge

Se video: Hans-Wilhelm Steinfeld møtte medlemmer av den russiske regjeringen som skrøt av Norge.

Russlands president Dmitrij Medvedev var i dag på talerstolen og varslet om et voldsomt økonomisk løft for å sikre befolkningsveksten i landet.

Etterpå var det landets finansminister Aleksej Kudrin som var i fokus. Da NRK spurte han om presidenten ble en dyr mann for han i dag, og om ikke finanskrisen tærer på det russiske oljefondet, fikk vi dette til svar:

– Reservefondet vårt kommer til å bli brukt opp. Det er ikke så stort, i alle fall ikke så stort som det norske, som er mange ganger større i forhold til BNP. For meg er måten Norge forvalter fondet på, som et forbilde å regne.

Flere skrøt

Også Russlands riksrevisor peker på det norske eksemplet når det gjelder kampen mot korrupsjon.

– Jeg mener at Norge og de andre skandinaviske landene har fått til gode resultater på dette feltet, sier Sergej Sepasjin.

– Har to alternativer

Samtidig advarte Medvedev i dag mot et nytt våpenkappløp dersom Russland og Nato ikke blir enige om samarbeidet om et nytt rakettskjold.

– De neste ti årene har vi følgende to alternativer; Enten blir vi enige om et antirakettforsvar og oppretter et fullverdig samarbeid. Ellers, hvis vi ikke klarer å få til en konstruktiv avtale, vil det bli en ny runde i rustningskappløpet, sa president Medvedev.

Den skarpe beskjeden kommer fra en president som er kjent for sin myke tilnærming til Vesten. Medvedev har blant annet omfavnet USAs president Barack Obamas initiativ om å «nullstille» forholdet etter isfronten som fulgte etter Russlands krig mot Georgia i 2008.

Dmitrij Medvedev

Ekstra støtte til familier med mer enn to barn skal løse problemet med synkende folketall i Russland, sa president Dmitrij Medvedev i dag.

Foto: RIA Novosti / Reuters

Krevende

Russland og NATO ble enige om å se på mulige samarbeidsformer omkring et rakettskjold på NATO-toppmøtet i Lisboa tidligere denne måneden. USA er en sterk tilhenger av rakettskjoldet, mens Russland tidligere har motsatt seg planene på det sterkeste.

Les også: - NATO-Russland-møtet er historisk

Nå krever Russland i stedet halvparten av kontrollen over forsvarsanlegget. Det russiske kravet om å bli behandlet som en likeverdig partner, vil bety en type og grad av samarbeid både militært og etterretningsmessig som aldri tidligere har skjedd.

Et slikt samarbeid vil bli ytterst krevende. NATO og Russland har blant annet hittil ikke klart å bli enige om hvilke land som i dag utgjør en trussel. Mens USA for eksempel har pekt ut Iran og Nord Korea som hovedtrusler, ser Russland de to landene som forholdsvis harmløse i den nærmeste fremtid.

Ifølge AFP har det imidlertid ikke kommet noen formell henvendelse til NATO om et slikt samarbeid, og alliansen ville derfor heller ikke kommentere Medvedevs uttalelser.
Analytikere mener uttalelsene først og fremst var myntet på publikum hjemme i Russland, siden de kom i presidentens årlige tale til nasjonalforsamlingen.

Hjemlige tiltak

Medvedev varslet for øvrig kraftigere tiltak mot korrupsjonen i Russland og sier at han ikke anser det som formålstjenlig at staten og statlige tjenestemenn eier private foretak som fabrikker, aviser og fartøy.

I tillegg vil han løse problemet med synkende folketall ved å gi alle familier med mer enn to barn ekstra støtte.

– En bit jord burde gis til alle familier som får sitt tredje barn, sa den russiske presidenten, som mener ekstra økonomisk støtte til barnefamilier er nødvendig for å løse Russlands demografiske krise.

Les også: Russisk økonomi rammet av tørken

Les også: Mange flere dør i Moskva

SISTE NYTT

Siste nytt