12 mennesker har vært på månen. Alle var amerikanere, og det plager andre stormakter i verden. Derfor er vi nå inne i et nytt månekappløp.
I denne omgang handler det ikke om å ta a «giant leap for mankind» (Neil Armstrong, 1969), men å lande et ubemannet fartøy på månens sørlige halvkule.
Russland forsøkte på søndag, men krasjet. I ettermiddag var det Indias tur.
Litt over klokka 14.30 landet «Chandrayaan-3» som planlagt på månen, etter noen nervepirrende minutter. Det var applaus i kontrollrommet i Bengaluru mens fartøyet nærmet seg landingsområdet på månen.
Det var stor stemning i Bengaluru da «Chandrayaan-3» landet.
Foto: Aijaz Rahi / AP / NTBStatsminister Narendra Modi fulgte med på storskjerm og viftet med det indiske flagget etter suksesslandingen.
– Jeg vil si til folk i hele verden, i alle land, at Indias suksessfulle månereise ikke er Indias alene. Dette tilhører hele menneskeheten, sa Modi i en tale etter landingen.
Det har vært månefeber i India den siste tida.
Foto: AMIT DAVE / Reuters / NTBDet har vært månefeber i India den siste tida.
Foto: R.SATISH BABU / AFP / NTBDet har vært månefeber i India den siste tida.
Foto: Rajanish Kakade / AP / NTBDet har vært månefeber i India den siste tida.
Foto: SAM PANTHAKY / AFP / NTBRussisk nedtur
Det mislykkede forsøket til Russland var landets første måneoppdrag på nesten 50 år. «Luna-25» skulle lande på den sørlige halvkulen av månen, i den polare regionen.
Planen for «Luna-25» var blant annet å lete etter frossent vann, der man har observert spor av is i kratre og også gjøre en rekke undersøkelser av grunnforholdene der.
– Denne isen kan være en viktig ressurs for videre oppdagelse, sier Arvid Bertheau Johannessen ved Norsk romsenter.
Vannet kan være en ressurs som kan bruke til å produsere oksygen og drivstoff.
– Drivstoff som kan brukes på ferder tilbake til jorda, eller videre inn i solsystemet til andre planter, som Mars, sier Johannessen.
Det ble et russisk romnederlag søndag, da «Luna-25» mistet kontroll og krasjet i månen.
Foto: APPrestisjeprosjekter
Tidligere har bare Sovjetunionen, USA og Kina klart å gjennomføre kontrollerte landinger på månen. India, Israel og Japan har hatt flere mislykkede forsøk.
Selv om amerikanerne landet på månen med mennesker om bord for over 50 år siden, er det en svært komplisert prosess å gjennomføre en vellykket landing der.
I tillegg til at utstyret må fungere perfekt, må timingen treffe på sekundet.
Og selv om det ligger mye nysgjerrighet og forskningsmuligheter i prosjektene, er det ingen tvil om at det også er en stor porsjon prestisje som driver stormaktene.
Gratuleres av Putin og Støre
Selv om Russland feilet i sitt forsøk, ble India gratulert av president Vladimir Putin og det russiske romfartsbyrået Roskosmos.
Putin omtaler prestasjonen som imponerende og hyller India og landets statsminister Narendra Modi.
– Dette er et stort skritt fremover i romutforskning og et vitnesbyrd om den imponerende fremgangen som India har gjort innen vitenskap og teknologi, heter det i en uttalelse fra presidenten.
Også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gratulerer India med å ha gjennomført en vellykket månelanding.
– Gratulerer til India med å ha gjennomført en vellykket, myk landing på månens sørpol. En flott prestasjon, og et viktig steg i utforskningen av verdensrommet, skriver Støre på X/Twitter.