Hopp til innhold

Russerne ber USA legge fram bevis for hacking

Etter å ha blitt beskyldt for å ha påvirket den amerikanske valgkampen gjennom datainnbrudd, ber Putin nå USA om å legge fram bevis eller legge ballen død.

Obama og Putin

ANSPENT: Ordkrigen intensiveres mellom USA og Russland etter førstnevntes beskyldninger om datainnbrudd.

Foto: Mikhail Klimentyev / AFP

Talsmann for Vladimir Putin Dmitrij Peskov sier til nyhetsbyrået Tass at det er uanstendig av USA å beskylde Russland for å ha blandet seg inn i den amerikanske valgkampen.

– De må enten slutte å snakke om dette eller i det minste fremlegge noen beviser for det, sier Peskov.

Ringte Putin

Tonen i anklagene fra amerikanerne hardnet ytterligere da president Barack Obama i går ringte sin russiske motpart Vladimir Putin.

Obama-administrasjonen mener Putin personlig må ha gitt klarsignal til hackingen av e-postkontoene til flere tjenestemenn i Det demokratiske partiet under valgkampen.

I telefonsamtalen varslet Obama at han vil iverksette mottiltak mot Russland, uten å utdype mer.

Putin sier på sin side at han ga Obama et klart svar på beskyldningene.

Gransking

Det var i oktober i år at amerikanske myndigheter offisielt rettet fingeren mot russiske myndigheter som de mener har velsignet datainnbruddene.

Denne uken ble det klart at amerikanske sikkerhetsmyndigheter skal granske lekkasjene, som flere innad i partiet mener kan ha vært med på å koste Hillary Clinton valgseieren.

Ifølge CNN hevdet Clinton torsdag at det var Putins langvarige nag mot henne som er motivasjon for angrepene. Clinton kom beskyldningene på en takkefest for valgkampapparatet og donorene hennes i New York.

Flere demokratiske senatorer har i Senatets etterretningskomité har bedt Obama om å offentliggjøre mer av den graderte informasjonen om Russlands rolle i angrepene.

Obamas sikkerhetsrådgiver Lisa Monaco sier de ikke vil forplikte seg til å offentliggjøre resultatene av granskingen, men at alle relevante parter vil bli informert.

Påtroppende president Donald Trump avfeier mistankene mot Russland, og sier datainnbruddene vel så gjerne kan ha blitt utført av Kina eller noen som sitter i New Jersey, ifølge CNN.

SISTE NYTT

Siste nytt