Hopp til innhold

Masseutvisning av russere etter nerveangrepet i England

Over hundre russiske diplomater er utvist etter et koordinert straffetiltak etter nervegiftangrepet i Storbritannia. Blant dem er USA, Ukraina, Canada og 15 EU-land. Fra tidligere av har Storbritannia utvist 23 russere.

I følge EU-president Donald Tusk utviser 14 EU-land russiske diplomater. Bakgrunnen er nervegift-saken i Salisbury i Storbritannia.

EU-leder Donald Tusk bekrefter at dette er et koordinert straffetiltak fra mange EU-land og deres allierte.

USA utviser flest russere, i alt 60 personer. I tillegg beordrer amerikanerne det russiske konsulatet i Seattle til å stenge dørene som en reaksjon på forgiftningen av Sergej Skripal og hans datter i Storbritannia.

Ifølge britene står Russland bak giftangrepet, noe Russland benekter og krever bevis for anklagene.

Ifølge amerikanske myndigheter skal 12 av de 60 utviste russerne være spioner, som arbeider under dekke av å være diplomater for FN.

Nyhetsbyrået Ap skriver at utvisningen er en klar beskjed til Russland at USA ikke aksepterer de høye antallet russiske spioner i USA, og er et svar på giftangrepet i Storbritannia.

Talsperson for Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders, sier i en offisiell uttalelse at USA og dets allierte ønsker å sende en beskjed til Russland om at «handlinger får konsekvenser».

Ukraina og Canada utviser også

15 EU-land i tillegg til Storbritannia, som nå har bestemt seg for å utvise russiske diplomater etter giftsaken (se faktaboksen).

Også Ukraina, som ikke er medlem av EU, utviser 13 russiske diplomater i det koordinerte straffetiltaket.

– I solidaritet med våre britiske partner, transatlantiske allierte og i koordinasjon med EU, har vi bestemt å utvise 13 russiske diplomater som en respons på det kyniske, kjemiske angrepet i Salisbury, sier Ukrainas president Petro Poroshenko.

Canada har valgt å nekte tre personer i det russiske diplomatiet som har søkt om visum adgang, skriver Reuters.

NRKs Brüssel-korrespondent, Philip Lote, sier det koordinerte svaret mot Russland var varslet.

NRKs Brüssel-korrespondent Philip Lote kommenterer masseutvisninga.

Storbritannia avhengig av press fra andre land

– Utvisningene viser at vi står skulder til skulder i vårt sterke budskap til Russland om at de ikke kan ignorere internasjonal lov, sier den britiske statsministeren Theresa May i en uttalelse.

Storbritannia har brukt usedvanlige sterke ord overfor Russland og har pekt ut Russlands president som den som har godkjent nervegass angrepet på britisk jord.

Men britene har vært spente på om de har kunnet regne med støtte fra EU som de er i ferd med å forlate. Under forrige ukes toppmøte i Brussel briefet britiske etterretningssjefer EU om situasjonen i Salisbury. Sammen med et sterkt diplomatisk press har det høstet frukter.

I London er den britiske regjeringen særlig fornøyde med den massive støtten de har fått fra president Trump. Dette viser også at Nato-alliansen fungerer, ifølge analytikere i London.

Britene har kastet ut 23 diplomater som i virkeligheten var russiske spioner, ifølge britiske myndigheter.

Dersom de skulle legge ytterligere press på Russland, var de avhengige av press fra andre land, noe de nå har fått til.

NRKs Moskva-korrespondent, Morten Jentoft, sier spenniga mellom Russland og Vesten er skjerpet etter utvisningene.

NRKs Moskva-korrespondent, Morten Jentoft, kommenterer saken fra russisk hold.

Russland: – Skjerper konflikten

Den russiske ambassadøren til Washington sier til nyhetsbyrået RIA at USA ødelegger det lille som er igjen av forholdet med Russland, og uttaler at USA kun er i stand til å bruke «maktmidler når det gjelder Russland».

Det russiske utenriksdepartementet kaller masseutvisninga for en «konfrontasjon som vil føre til en skjerping av konflikten».

– Storbritannias allierte følger blindt prinsippene om euro-atlantisk enhet skriver russisk UD i en uttalelse, der de også lover at de kommer til å svare på utvisninga.

Det kan blant annet føre til Russland stenger et av de amerikanske generalkonsulatene, muligens det i St. Petersburg.

Ifølge russiske UD er masseutvisningen et «uvennlig skritt fra en gruppe land, som ikke kommer til å gå upåaktet hen» og at russerne kommer til å svare.

De gjentok at de ikke har noe med Skripal-saken å gjøre.

Norge satt på gjerdet

Danmark er et av landene som har utvist russiske diplomater, og hvis Russland svarer med samme mynt, kan det føre til at den danske diplomatiske representantasjonen i Moskva kan bli nesten halvert.

Også Sverige utviser én diplomat. Ved 18-tida mandag bekrefter også det norske utenriksdepartementet at de utviser én russisk diplomat.

– På grunnlag av en bred vurdering - der også reaksjoner fra allierte og partnere har inngått - har vi i dag besluttet å anmode én diplomat ved den russiske ambassaden i Oslo om å forlate landet. Dette er blitt formidlet til Russlands ambassadør i Oslo. Med denne beslutningen viser Norge solidaritet med Storbritannia og står på linje med allierte og partere i en felles reaksjon på Russlands rolle i denne hendelsen, sier Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.

Nestlederen i utenrikskomiteen i det russiske parlamentets overhus Føderasjonsrådet Vladimir Dzjabarov sier ifølge nyhetsbyrået Interfax at Russland kommer til utvise minst 60 personer med tilknytning til de amerikanske diplomatiske representasjonene i Russland.

Ambulanse fraktes vekk i Salisbury i forbindelse med nervegiftsaken

Britiske militære eksperter og britisk politi på åstedet der Sergej Skripal og dattera ble funnet sterkt skadet etter å ha blitt utsatt for nervegift.

Foto: Daniel Leal-olivas / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt