Russere i kø for å hjelpe flomofre

Kun kort tid etter flomkatastrofen var et faktum i sør, begynte frivillige borgere i andre deler av landet å samle inn hermetikkbokser, tepper og lommelykter til flomofrene.

Dødstallet stiger etter den verste flomkatastrofen i Russland på 70 år. Søndag ettermiddag var tallet på omkomne oppe i over 150.

I tillegg står mange overlevende i Krasnordar-regionen ved Svartehavet igjen med bare det de står og går i etter at vannmassene har tatt hjem, biler og andre eiendeler.

Etter hvert som informasjonen om behovet for akutt hjelp spredte seg på internett og i andre medier, strømmet innbyggere i andre deler av landet til lokale frivillige organisasjoner med sekker og esker med hermetikk, varme klær, medisiner og andre nødvendige hjelpemidler.

Minst 17 offisielle nødhjelpskontorer drevet av frivillige hjelpere har dukket opp i hovedstaden Moskva og andre russiske byer i løpet av søndagen.

Russiske myndigheter har takket de frivillige for deres aktive innsats for å hjelpe andre innbyggere, skriver nyhetsmediet RT.

– Kan ikke la være å hjelpe

– Alle eskene som du ser bak meg her har blitt båret hit av personer på eget initiativ, forteller nødhjelpsarbeider Vsevolod Chigayev til Reuters.

Flom i Russland

To kvinner sørger under en begravelse for en 35-åring som mistet livet i en landsby i nærheten av Krymsk.

Foto: EDUARD KORNIYENKO / Reuters

Hun sier alle varene skal kjøres ned til de flomrammede områdene i sør med lastebiler.

Pensjonist Vladimir Alexandrovich og hans kone Alla Borisovna følte for å gi en hjelpende hånd, til tross for at de ikke har flust med egne midler:

– Dette er vårt russiske folk og russiske borgere. Hvordan kan man ikke hjelpe til hvis man har muligheten, selv om det ikke er allverdens man kan bidra med, svarte han retorisk på Reuters-journalistens spørsmål .

Flere steder i området som er et populært feriemål, mangler nå rent drikkevann fordi flomvannet har forurenset brønnene.

Hjelpearbeidere har startet å vaksinere barn og voksne mot hepatitt A og mage- og tarminfeksjoner.

13.000 personer rammet

De fleste av de døde druknet i de enorme vannmassene som tilsvarte rundt to måneders nedbør på et par timer natt til lørdag.

Flere av de omkomne var eldre mennesker som druknet mens de sov.

Rundt 13.000 personer ble rammet av uværet, og mer enn 5000 hjem oversvømt.

I underkant av tusen personer har fått tak over hodet på midlertidige tilfluktssteder.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Kun kort tid etter flomkatastrofen var et faktum i sør, begynte frivillige borgere i andre deler av landet å samle inn hermetikkbokser, tepper og lommelykter til flomofrene.

SE VIDEO: Mange russere tok selv initiativ til å hjelpe flomofrene.

Også søndag ble det hardest rammede området, byen Krymsk, utsatt for regn. Her døde 139 av de 150 omkomne som hittil er funnet.

Samme dag åpnet jernbanen igjen etter å ha blitt stengt lørdag. Også råoljevirksomheten i Novorossiisk skal ifølge russiske medier gjenopptas søndag.

Mandag blir sørgedag

President Vladimir Putin har beordret en etterforskning av flomkatastrofen for å finne ut om nok ble gjort for å forhindre at så mange har mistet livet.

Presidenten har også lovet å gi penger til ofrene som har mistet hjemmene sine., og erklært mandag 9. juli for en nasjonal sørgedag i Russland.

TV kommer ikke til å sende underholdningsprogrammer denne dagen og det vil flagges på halv stang.

Sørgedagen skal også minne de russiske ofrene i en bussulykke i Ukraina søndag. 14 personer omkom og 29 ble skadet i ulykka.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt