Russiske «rørleggere» forsøkte å avlytte Davos-møtet

To russere ble arrestert av politiet i Sveits da de forberedte installasjon av overvåkningsutstyr i bygningene til Verdens økonomiske forum i Davos. Russerne lot som de var rørleggere, men da de ble arrestert viste de fram russiske diplomatpass.

ANNUAL MEETING 2008 WORLD ECONOMIC FORUM The Hotel Steigenberger

World Economic Forum ble forsøkt avlyttet av russere. Her er Hotel Steigenberger i Davos.

Foto: Andy Mettler / Wikimedia Commons

De to mennene ble oppdaget i august i fjor og ble utvist fra Sveits, men hendelsen er først blitt kjent nå gjennom avisa Tages-Anzeiger i Zürich.

Ifølge avisas kilder i politiet forberedte russerne trolig avlytting av konfidensielle diskusjoner som skulle finne sted flere måneder senere, i Davos nå i januar.

Den russiske ambassaden i Bern sier i en kommentar til BBC at den sveitsiske avisa har forsøkt å piske opp en skandale ut ifra ingenting.

– Det finnes ikke fnugg av bevis, sier Stanislav Smirnov, en talsmann for ambassaden til AFP.

Armed security personnel stand guard on the rooftop of a hotel, next to letters reading "Davos"

Bevæpnet sveitsisk sikkerhetspoliti vokter Davosmøtet. Dette bildet er fra 2018.

Foto: FABRICE COFFRINI

– Mennene ble oppdaget under en rutinekontroll. De hadde russiske diplomatpass, men var ikke formelt registrert som diplomater i Sveits. Det sier Anita Senti, til nyhetsbyrået AFP. Hun er talskvinne for det lokale politiet i byen Graubuenden.

Ble varslet av sikkerhetstjenesten

Den britisk-amerikanske finansmannen Bill Browder sier til Reuters at sveitsisk sikkerhetstjeneste tok kontakt med ham i fjor, etter at forsøkene på å installere lytterutstyr var avslørt.

Browder sier at sikkerhetstjenesten gjorde det fordi de fryktet for hans sikkerhet under Davos-møtet, der han nå deltar.

Intervjuet med Browder kan du se her via twitterkontoen til Reuters.

Laster Twitter-innhold

Browder er kjent som en skarp kritiker av Russlands president Vladimir Putin.

Han har i en årrekke kjempet aktivt for å gi russeren Sergej Magnitskij oppreisning. Han var Browders advokat da han drev forretningsvirksomhet i Russland.

Den britisk-amerikanske finansmannen Bill Browder ble varslet om russisk overvåkning av Davos-møtet

Bill Browder ble varslet om russisk overvåkning av Davos-møtet

Foto: Virginia Mayo / Virginia Mayo

Magnitskij døde i et russisk fengsel i 2009.

Browder ber andre land innføre straffereaksjoner mot russiske ledere. Han mener at de er ansvarlige for Magnitskijs død.

Mer om Bill Browders virksomhet kan du lese her.

Også mistanke om andre angrep

Sveitsiske myndigheter mener de er blitt utsatt for to russiske avlyttingsforsøk tidligere. De viser til et forsøk på å hacke seg inn i Spiez laboratoriet i Bern i 2018. De utfører oppdrag for Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

Spiez laboratoriet i Bern

Sveitsiske sikkerhetspoliti mener at russiske hackere forsøkt å trenge inn i datasystemet til Spiez laboratoriet i Bern

Foto: ARND WIEGMANN

Laboratoriet arbeidet da med å analysere nervegiften som nesten tok livet av den russiske dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter i Storbritannia i mars 2018.

Sveitsiske sikkerhetsmyndigheter har også hatt mistanke om at Russland har stått bak cyberangrep mot Verdens antidopingbyrå (WADA) i 2016 og 2017. Microsoft har opplyst at det trolig var russiske hackere, skriver New York Times.

Dopingbyrået har i en årrekke gransket dopingbeskyldninger mot russiske idrettsutøvere.

SISTE NYTT

Siste nytt