Russefeiring i Russland sjokkerer

MOSKVA (NRK): Russisk ungdom feirer ganske heftig at de ferdige med 11 års obligatorisk skolegang, men nå mener mange i Russland at det går over stokk og stein.

Disse videoene av lettkledde avgangselever og BDSM-inspirerte festantrekk i «russetiden» skaper debatt.

DEBATT: Disse videoene av lettkledde avgangselever og BDSM-inspirerte festantrekk i «russetiden» skaper debatt.

I år er det en skole i Vladivostok helt øst i Russland som virkelig har kommet i sentrum for hele landets oppmerksomhet.

Ved mange russiske skoler setter avgangselevene opp egne show.

Konkurransen om å bli likt på sosiale medier er stor, og mange tar grep for å skille seg ut fra mengden i et så stort land som Russland.

Elevene i Vladivostok valgte å spille på erotikk og elementer av BDSM. Det ble kraftig kost for befolkningen i et land som fortsatt er temmelig puritansk, der Den russiskortodokse kirken har en sterk og økende innflytelse på samfunnet.

Røykbomber og reaksjoner

Under feiringen ble det brukt røykbomber og andre effekter, og så fikk noen ideen om å spraye rundt seg med skolens brannslokkingsapparater.

Disse dansevideoene fra scenen er fra et tidligere års feiring.

HENTET FRAM PÅ NY: Disse dansevideoene fra scenen er fra et tidligere års feiring et annet sted i Russland, men har blitt hentet fram i russiske medier igjen nå.

På sosiale medier er reaksjonene mange og ulike:

«På de sovjetiske skolene var det ikke noe sånt. Det har kanskje kommet fra Vestens utdanningssystem?»

«Det er da bare elever som tuller. Hvorfor i all verden går rektor av etter 30 år i jobben på grunn av dette?»

«Noe så fryktelig! Hvilken skam! Jeg må nesten ta litt kokain for å roe nervene.»

En av elevene hadde på seg en politiuniform, og nå er det satt i gang etterforskning som følge av dette.

Kritikk fra departementet

– Det russiske utdanningsdepartementet fordømmer det som har skjedd på skolen i Vladivostok, sier en talsmann ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Avgangselever

DENGANG DA: I Sovjetunionen var det ikke mye styr med avgangselevene.

Han understreker at feiring med BDSM-effekter ikke passer inn i skolenes avslutningsseremonier, og at det som har skjedd viser hvor viktig det er å ha god oppdragelse både i skolen og i hjemmet.

På bakgrunn av dette er det kanskje ikke så rart at de som står bak videoene og fotografiene ikke akkurat står fram for å ta æren.

Men både sosiale og alle andre typer medier har fokusert voldsomt på denne saken i det siste.

Ikke straffet

Ledelsen ved skolen i Vladivostok har bestemt at avgangselevene ikke skal straffes på noen måte for den utagerende feiringen, melder avisa Vzgljad.

Det heter også at elevene har bedt om unnskyldning, og at de ikke forsto hvilke rekasjoner som ville komme.

I en uttalelse fra skolen heter det at «elevenes foreldre er unge, dette er en annen generasjon, både av elever og foreldre, og vi lever i et annerledes samfunn».

(I en tidligere versjon av denne saken var de to videoene klippet sammen til en video. De er nå skilt fra hverandre for å tydeliggjøre at de to videoene er fra ulike tidspunkt og steder.)

SISTE NYTT

Siste nytt