Rushdie-tale avlyst etter drapstrusler

En videooverført tale fra forfatteren Salman Rushdie ble avlyst etter drapstrusler fra muslimske grupper.

Forfatter Salman Rushdie

Forfatter Salman Rushdie skulle delta på litteraturfestivalen i Jaipur, men måtte avlyse planene etter drapstrusler mot ham.

Foto: ANDREW WINNING / Reuters

Den britisk-indiske forfatteren skulle etter planen tale på Asias største litteraturfestival «Jaipur Literature Festival» tirsdag.

Men etter drapstrusler mot Rushdie og arrangørene, ble talen avlyst, melder BBC.

– Jeg er veldig skuffet på egne vegne, men jeg er mest skuffet på vegne av India, et land jeg har elsket hele livet og alltid har berømt for sitt engasjement for frihet, sier Rushdie til indisk TV.

Lovet protester mot Rushdie

Rushdie hadde planer om å delta på festivalen, men ombestemte seg etter at det ble rettet drapstrusler mot ham forrige uke. Løsningen var da en videooverført tale, men heller ikke det ble godt mottatt av hans kritikere.

Da beskjeden om at Rushdies tale skulle vises ble offentliggjort, lovet lederne for lokale, muslimske grupper store protester dersom talen ble vist.

– Det er utrolig at min tilstedeværelse, selv på en skjerm, anses som uakseptabelt, sier Rushdie.

Litteraturfestivalen i Jaipur

Det var mange som satt og ventet på Rushdies videooverførte tale under litteraturfestivalen i Jaipur.

Foto: Manish Swarup / Ap

Rushdies roman «Sataniske Vers» fra 1988 er bannlyst i India. Hans beskrivelser om profeten Mohammed gjorde mange muslimer rasende, og forfatteren måtte gå i skjul i flere år.

– Føler meg som en tosk

Rushdie sier til indiske medier at han ikke skjønner hvorfor hans planlagte deltagelse har skapt så store protester, når han tross alt har besøkt India flere ganger de siste årene.

Han tror det kan ha noe med det kommende valget i Uttar Pradesh-staten, og at politikerne ikke ønsker å miste muslimske velgere.

Rushdie sier at det er latterlig at han blir sett på som en fiende av islam, når den virkelige fienden er ekstremistiske ledere som styrker bildet man har av troen – som en voldelig og undertrykkende ideologi.

Han fordømte også truslene om at han ville bli utsatt for et attentat dersom han deltok på festivalen.

– Jeg føler meg som en tosk som lar det gå inn på meg, sier han.

– Men hadde jeg kommet til Jaipur, ville nivået blitt av volden blitt så stor at ingen ville vært trygge, fortsatte han.

Mottok drapstrusler

– Politiet sa at det ville oppstå et voldsomt opprør utenfor arrangementet hvis vi fortsatte. Vi har alle mottatt drapstrusler, og vi føler oss såret etter det som har skjedd, sier festivalens direktør, William Dalrymple.

Men Salman sa at han var veldig takknemlig for at fire forfattere valgte å lese utdrag fra «Sataniske Vers» under festivalen.

Han understreket at tilbake til India, det skulle han.

– Han er ingen helt

Protestene tirsdag ettermiddag ble ledet av Paiker Farukh. Han har påstått at «festivalen prøver å framstille forfatteren Salman Rushdie som en helt».

– Vi har all rett til å protestere på en demokratisk måte, og hvis den muslimske befolkningen i Jaipur protesterer, kan du ikke hindre oss, sa Farukh til journalister utenfor Diggi Palace.

Festivalen tiltrakk mer enn 70.000 besøkende, og festivalen avsluttes på tirsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt