Rundt 70 er savnet etter skipsulykke

Rundt 70 er savnet og tre er funnet omkommet, bekrefter italienske myndigheter etter at Cruiseskipet «Costa Concordia »gikk på grunn utenfor vestkysten av Italia fredag kveld. – Det var som en scene fra Titanic, sier en av passasjerene.

– Det kan tenkes at noen av de savnede har kommet seg trygt i land på øya Giglio, sier en representant for italienske myndigheter til nyhetsbyrået AFP.

– Vi er i ferd med å organisere en dør-til-dør-akson på øya for å lete etter savnede der, sier Giuseppe Linardi i den italienske kystvakten.

I følge den italienske tv-kanalen RAI er det funnet 14 omkomne, mens nyhetsbyråer melder at tre er døde.

4200 passasjerer og mannskap måtte evakueres, da skipet gikk på grunn og tok inn vann ved Giglio utenfor kysten av Toscana.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En av dem som døde, var en 70 år gammel mann som fikk hjertestans da han hoppet ned i det kalde vannet.

Rundt 30 mennesker er skadd, to av dem alvorlig, og flere er altså savnet.

Ulykken skjedde i 20-tiden fredag kveld da «Costa Concordia» gikk på en sandbanke utenfor Italias vestkyst. Etter grunnstøtingen fikk skipet en slagside på 20 grader og begynte å ta inn vann.

Som på Titanic

Passasjerene ble fraktet i livbåter til Giglio som ligger nær ulykkesstedet. Noen av dem fikk panikk og hoppet i havet, melder nyhetsbyrået ANSA.

– Det var som en scene fra Titanic. Siden ulykken skjedde på kvelden, var alle kledd i tynne selskapsklær, så vi frøs og var redde. Vi fikk tepper, men det var ikke nok, sa en passasjer, Maria Parmegiani.

Passasjerer fra Costa Concordia

Passasjerer fra cruiseskipet ble også brakt inn til Porto Santo Stefano på fastlandet,

Foto: Gregorio Borgia / Ap

– Vi kjente at båten hadde truffet noe og senere så vi så vannet fosse inn. Det brøt ut panikk, folk dyttet til hverandre, noen falt ned trappene og skadet seg. Det var ganske kaotisk mens folk kjempet om en plass i livbåtene, men vi prøvde å hjelpe dem så godt vi kunne. Det forteller Fabio Costa som jobber om bord til BBC.

– Det tok lang tid å få senket livbåtene, siden skipet lå så skjevt. Og det hjalp ikke at folk sloss om en plass for å komme seg om bord i båtene. Evakueringen tok tid. Og passasjerer som hadde gått og lagt seg, kan ha blitt sperret inne i lugaren sin, sier Costa.

Han forteller også at det var flere som valgte å hoppe i sjøen, i stedet for å vente på en plass i livbåtene.

Video Cruiseskipulykke i Italia

Se video fra evakueringen

De som endte i sjøen, ble plukket opp av kystvaktens livbåter mens helikoptre med søkelys hjalp til med søkingen i nattemørket.

(saken fortsetter under bildet)

Costa Concordia
Foto: Giorgio Fanciulli / Ap

Kraftig brak

Passasjerene hørte et kraftig brak og ble først fortalt at skipet måtte stanse på grunn av tekniske problemer. Siden ble de bedt om å ta på seg livbelter og gå i båtene.

Svenske Aftonbladets medarbeider Ingalill Mosander, som befant seg om bord, forteller om panikk og dårlig organisering da skipet gikk på grunn.

Forlis Italia

Det var flere barnefamilier om bord i cruiseskipet.

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters

– Det ble kullsvart, og så utbrøt det fullstendig panikk, sier hun og legger til at skipet var begynt å synke litt over midnatt natt til lørdag.

Hun og ektemannen Jan satt og så på en trylleforestilling da de plutselig merket at båten begynte å krenge, før det rykket kraftig til.

– For mange var det veldig dramatisk. Det var mange barn om bord, og de var livredde, sier Jan Mosander.

Mosander sier at passasjerene ennå ikke har fått noen offisiell forklaring på hva som har skjedd, og at alt var svært dårlig organisert om bord etter grunnstøtingen.

Leter fremdeles

– Redningsarbeidere er nå i ferd med å gå igjennom skipet for å se om det er passasjerer om bord. Og dykkere søker i farvannet rundt, sier Kaptein Luciano Nicastro i den italienske kystvakten til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge Francesco Paolillo i kystvakten er det et 30 meter stor hull i skipet.

Rederiet sier årsaken til ulykken skal granskes.

(Saken fortsetter under bildet)

Costa Concordia

«Costa Concordia»

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters

Må innkvartere tusener

Skadet etter forlis

Skadde blir brakt videre til sykehus på fastlandet.

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters

Borgermesteren på den lille øya Giglio måtte jobbe overtid for å finne tak over hodet for tusener av mennesker, inkludert gravide kvinner og barn.

– Det er full krise her, vi prøver å finne plasser til dem overalt der det er mulig: i barnehager, skoler, hoteller, ethvert sted med tak, sier Sergio Ortelli. Noen er også blitt innkvartert i kirken.

Det nesten 300 meter lange «Costa Concordia »startet middelhavscruiset i den italienske havna Savona og besøkte fredag Civitavecchia. Det skulle videre blant annet til Palermo, Palma, Barcelona og Marseille.

Skipet har kapasitet for 3.780 passasjerer og et mannskap på rundt 1.000. Blant passasjerene var det rundt 1.000 italienere, 500 tyskere, 150 franskmenn og også noen svensker.

Svensk UD har ikke fått noen melding om at det skal være svensker blant de omkomne.

Utenriksdepartementet her hjemme har ikke fått inn melding fra nordmenn eller pårørende i forbindelse med ulykken, men undersøker
rutinemessig med italienske myndigheter om det kan ha vært nordmenn om bord.

Dansk UD opplyser at det var fire dansker om bord. De er reddet ut og har det etter forholdene godt, melder nyhetsbyrået Ritzau.

SISTE NYTT

Siste nytt