Hopp til innhold

Rundt 1500 nordmenn «sandfaste» på Gran Canaria: – En veldig krevende situasjon

Om lag 1500 nordmenn kommer seg ikke hjem fra ferieøya, fordi en sandstorm har stengt flyplassen. SAS sier været må bli bedre for at flyplassen kan åpne i morgen, men værmeldingen ser dårlig ut.

Video fra kontrolltårnet

SANDSTORM: Slik ser sandstormen på Gran Canaria ut fra kontrolltårnet på flyplassen. Om lag 1500 nordmenn kommer seg nå ikke hjem fra ferieøya.

Varme vinder har ført med seg så mye sand fra Sahara at flyplassen på Gran Canaria måtte stenge lørdag formiddag.

Om lag 1500 nordmenn kommer seg ikke hjem til Norge fra vinterferie.

Pressevakten på flyplassen på Gran Canaria bekrefter overfor NRK at de så seg nødt til å stenge flyplassen rundt klokken halv fire i dag, lokal tid, på grunn av dårlig sikt.

Pressevakten sier dette er den sterkeste stormen på mange år, og at de aldri har stengt flyplassen så lenge på grunn av sandstorm før.

– Helt avhengig av været

Rundt klokken 22.30 sier John Eckhoff, pressesjef i SAS, at man fortsatt ikke vet når flyplassen kan åpne igjen.

– Vi håper sandstormen skal gå over, og at man skal få av gårde de første flyene i morgen tidlig, men det er helt avhengig av at været blir bedre.

Statsmeteorolog Kristian Gislefoss forklarer at sandstormen skyldes et høytrykk utenfor Spania som kombinert med et lavtrykk sør for Kanariøyene fører til kraftig vind.

Vindretningen fører til at sand fra Sahara fraktes rett mot øygruppen.

– Vinden ser også ut til å bli kraftigere i morgen søndag. Først sent søndag kveld eller natt til mandag, ser vinden ut til å ta en mer sørlig retning slik at situasjonen blir bedre.

Norwegian-fly sandfast på Gran Canaria

Ifølge SAS kan de første flyene tidligst lette i morgen tidlig.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

– Krevende

Eckhoff i SAS har forståelse for at mange passasjerer sier de har fått for dårlig informasjon, og sier det har kommet «veldig mange henvendelser».

Eckhoff påpeker at stengingen rammer langt flere enn bare norske passasjerer.

– Det er en veldig krevende situasjon for dem som håndterer situasjonen på flyplassen. Det er mange passasjerer som opplever at det er vanskelig å få informasjon, og det kan nok stemme.

Ifølge Eckhoff er avgangene foreløpig bare utsatt, ikke kansellert.

– Det er en krevende situasjon der, fordi det trolig er begrenset med hotellkapasitet. Vi prøver å ivareta passasjerene så godt det lar seg gjøre, sier Eckhoff.

Flyplassen på Gran Canaria søndag kveld

Om lag 1500 nordmenn på Gran Canaria kommer seg ikke hjem til Norge i kveld. Ifølge meteorologen kan vinden bli enda sterkere i morgen.

Foto: Emma Sortland Sivertsen / Privat

1500 passasjerer

Ifølge hjemmesidene til Aena (tilsvarer Avinor i Norge) rammer sandstormen en rekke flyvninger til flere norske byer: Oslo, Ålesund, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Haugesund, Bodø og Tromsø.

Norwegian opplyser til Dagbladet at over 900 av deres passasjerer er rammet.

I tillegg opplyser SAS at rundt 550 av deres passasjerer som skulle til Norge er rammet. Totalt har selskapet syv fly som står på Gran Canaria i kveld.

I tillegg er det 185 Norwegian-passasjerer som ikke kommer seg hjem til Norge.

– Dette påvirker all flytrafikk inn og ut av flyplassen, også Norwegians fly. Vi arbeider for å finne løsninger for de passasjerer som er på vei til og fra flyplassen, sier presseansvarlig Andreas Hjørnholm i Norwegian.

Satelittbilde over Kanariøyene

NASA-bilde av sandstormen over Kanariøyene.

Foto: NASA

– Forferdelig dårlig

Blant dem som er rammet av sandstormen er Arnstein Hellem, Jarle Lysklett og Stein Jacobsen. De tre skulle egentlig fly til Trondheim med Norwegian 16.30.

– Det er fullt kaos her. Flyplassen fylles jo opp. Det kommer nye folk hele tiden som tror de skal med fly, men det går jo ingen fly. Så nå sitter folk over alt og venter. Det er dårlig gjort, sier Hellem rundt klokken 20.00.

Han synes informasjonen har vært« altfor dårlig», og sier passasjerene ennå ikke har fått beskjed om flyene blir kansellert.

Dermed har passasjerene heller ikke fått utlevert bagasje eller tilbud om hotell.

– Det er forferdelig dårlig av Norwegian. Vi hører ikke et pip fra dem, sier Hellem.

Hellem sier enkelte likevel har rigget seg til med bagett og rødvin mens de venter.

– Det kommer ikke til å gå noe fly, det er brennsikkert. Det begynner å bli mørkt og flyene er belagt med sand. Det er jo risiko knyttet til dette også. De må sikkert spyles flyene før de kan opp i lufta.

Trøndere sandfaste på Gran Canaria

Jarle Lysklett (fra venstre), Arnstein Hellem og Stein Jacobsen reagerer på manglende informasjon fra Norwegian.

Foto: Arnstein Hellem / Privat

– Begynner å bli dårlig luft

En av dem som er rammet er Siri Sortland, som er på tur med storfamilien på elleve stykker. Familien kom til flyplassen rundt klokken fire i formiddag, norsk tid, og skulle hjem til Norge med et SAS-fly etter å ha vært på vinterferie på ferieøya.

– Vi har fått lite informasjon. Vi hadde kommet forbi ombordstigningen og var inne på bussen ut til flyet, da vi fikk om at flyplassen var stengt på grunn av dårlig sikt, sier Sortland.

Familien Sortland sandfaste på Gran Canaria

Siri Sortland, mammaen til Emma Sortland Sivertsen (bakerst), sier familien har fått lite informasjon. Erik (t.v.), Mia og Helene holder likevel humøret oppe.

Foto: Siri Sortland / Privat

Hun forteller at informasjonen så langt har vært dårlig, og at det står mer i norske nettaviser enn det man har blitt fortalt på flyplassen.

– Det er litt kjipt, men det er ikke så mye å få gjort med det. Vi må bare sitte her til vi får fly hjem, men det begynner å bli ganske tett luft på flyplassen, sier Sortland.

NRK-journalist Kathrine Krømke. Hun forteller at hun og de andre passasjerene akkurat rakk å gå om bord i sitt SAS-fly, før de fikk beskjed om at hele flyplassen er stengt på ubestemt tid.

Ifølge Krømke er sikten på stedet nå 600 meter. Den må være 800 meter for at fly skal kunne lande eller ta av.

Canarijournalen skrev i går at direktoratet for sivil beredskap og nød på Kanariøyene i går gikk ut med en advarsel sterk vind.

Sandstorm over Maspalomas

Sandstormen fotografert over Maspalomas tidligere i dag.

Foto: Ping Qin / Privat
Flyplassen på Gran Canaria

SISTE NYTT

Siste nytt