Hopp til innhold

Rolls Royce åpner salgskontor i Kambodsja

Luksusbil-produsenten åpner salgskontor i et land der folk flest tjener under halvparten av én prosent av prisen på en ny Rolls Royce.

Rolls Royce Ghost

To kambodsjanske modeller omkranset en Rolls Royce Ghost da det denne uken ble kjent at bilprodusenten åpner et salgskontor i Phnom Penh.

Foto: CHARLY TWO / AFP

Roll Royce Phantom

En Roll Royce Phantom med kongepalasset i Phnom Penh i bakgrunnen.

Foto: CHARLY TWO / AFP
Cham Prasidh (t.v.) og Ray Long

Industri- og Håndverksminister Cham Prasidh (C) sammen med Ray Long fra Rolls Royce da åpningen av salgskontoret ble kjent.

Foto: CHARLY TWO / AFP

Rolls Royce offentliggjorde denne uken at de skal åpne et salgskontor Kambodsjas hovedstad Phnom Penh.

Rolls-Royce sjef for Asia- og Stillehavsregionen, Paul Harris, sier at selskapet har undertegnet en samarbeidsavtale fordi de tror at etterspørselen vil øke i takt med Kambodsjas økonomi.

Harris sier at der blitt solgt fem Rolls-Roycer i Kambodsja siden 2005, skriver nyhetsbyrået Ap.

- Ingen ville tro at en slik luksusbil kunne komme til Kambodsja, sa Industri- og Håndverksminister Cham Prasidh da avtalen ble offentliggjort.

Tjener 6000 kroner i året

Kambodsja er et av verdens fattigste land. Ifølge verdensbanken er gjennomsnitts-inntekten litt over 1000 dollar - vel 6000 norske kroner - i året.

80 prosent av innbyggerne i byene lever i slumområder. En vanlig kambodsjaner tjener dermed noe under én halv prosent av utsalgsprisen på den billigste Rolls Royce-modellen som nå tilbys i Phnom Penh.

Samtidig har en liten elite, mange av dem i familie med statsminister Hun Sen, bygget seg opp store formuer de siste årene.

Landet er et lavkostland, der særlig tekstilbransjen har svært gunstige arbeidsvilkår.

Hun Sen har ledet landet siden Røde Khmer ble styrtet i 1979 - og i teorien levd på sin statsministerlønn.

Likevel anslo amerikanske myndigheter hans personlige formue til tre milliarder kroner så langt tilbake som i 2002, i dag er det langt høyere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dagligliv i Kambodsja

Ett av de mange slumområdene i Phnom Penh der folk tjener langt under de 6000 kronene som er gjennomsnittsinntekten i Kambodsja.

Foto: Heng Sinith / Ap

Selger flest til Kina

Rundt om i verden ble det solgt 3630 Rolls Roycer i fjor, skriver Wall Street Journal.

28 prosent, eller noe over 1000 biler, ble solgt i Kina, som dermed var det største markedet.

Så langt er selskapet 20 salgskontorer i Kina. Fordi de fleste kinesiske Rolls Royce-kjøpere ikke kjører selv, har bilmerket også startet en egen sjåførskole i Kina.

Kambodsja med naboland

SISTE NYTT

Siste nytt