Rottekjøtt til salgs i London

Rottekjøtt og store mengder annen ulovlig mat er solgt på Ridley Road Market i Øst-London, går det fram av en BBC-reportasje.

Det britiske kringkastingsselskapet har filmet med skjult kamera på et av Londons største matmarkeder, og har avslørt slaktere og matbutikker med store tilbud av varer som bryter med forskriftene.

Bushkjøtt og smokie

To afrikanske forretninger på markedet har solgt «bushkjøtt», som stokkrotte (cane rats), trolig importert fra Ghana der de er en delikatesse.

Ifølge nettstedet Wikipedia er det en kjemperotte som blir mellom 35 og 60 centimeter lang. I fangenskap kan den veie mellom seks og sju kilo, men i vill tilstand kan vekten bli ti kilo.

Den lever i våtmarksområder og spiser vannplanter, men kan også gå løs avlinger med rør- eller stokkvekster, som sukker.

– Jeg selger ikke rotter

Innehaverne av forretningene som nettopp hadde solgt rotter til forkledde BBC- journalister benektet salget da fjernsynsteamet konfronterte dem ville filme uten å skjule kameraet.

– Jeg selger ikke rotter. Jeg selger aldri rotter, sa den ene.

– Det du påstår er løgn, 100 prosent løgn. Jeg selger ikke rotter. Du ødelegger forretningen. Vet du hva vi må betale i avgifter? spurte den andre.

Blant tilbudet på markedet er også geite- og sauekjøtt brent med blåselampe, på engelsk kalt «smokie».

Slik kjøttbehandling er forbudt i EU fordi det kan være farlig for folkehelsen og dyrevelferden.

Det er mistanke om at mafialiknende gjenger i Wales står bak mye av produksjonen. De stjeler dyrene og slakter dem i improviserte slakterier.

Innehaveren av en slaktebutikk som BBC filmet på markedet mens han solgte kjøtt til en av journalistene ba vedkommende om ikke å si noe til myndighetene.

– Da får jeg trøbbel, sa han

Kjent for ulovlig omsetning

Vestafrikanere i London og ansatte i næringsmiddeltilsynet sier til BBC at Ridley Road Market er kjent som et senter for ulovlig matvareomsetning. Til tross for denne kunnskapen har ikke det lokale næringsmiddeltilsynet kontrollert markedet skikkelig siden 2009, og skal bare fått én klage om ulovlig kjøtt i tiden etterpå.

– Vi tar alle klager alvorlig, og etter det BBC nå har lagt fram av opplysninger, vil vi se på dette og gjøre det som er nødvendig, sier Feryal Demirci, medlem av komiteen for et tryggere nærmiljø i bydelen Hackney der Ridley Road Market ligger.

– Jeg er sjokkert over å se så mye av dette, sier Paul Povey som kontrollerte kjøttet BBC hadde kjøpt. Povey er en av Storbritannias ledende eksperter på mathygiene og -inspeksjoner.

– Alt dette er ulovlig. Kjøttet har ikke vært kontrollert, og kan godt være forurenset. Du kan lure på graden av forurensning i kjøtt som kundene tar med til sitt eget kjøkken.

SISTE NYTT

Siste nytt