NRK Meny
Normal

Vender Republikanerne ryggen

Republikanernes maskot i presidentvalget i fjor, selveste «Joe the Plumber», melder seg ut av partiet i protest.

John McCain og Joe the Plumber

John McCain og «Joe the Plumber» sammen på et møte.

Foto: David Guttenfelder / AP

«Rørleggeren Joe», eller Samuel Joseph Wurzelbacher som han egentlig heter, var i tillegg til de fire kandidatene som sto på stemmesedlene den 4. november i fjor den personen som fikk mest oppmerksomhet.

Ble kjent i et TV-opptak med Obama

«Joe» ble forsidestoff verden over da han på et av demokraten Barack Obamas velgermøter i delstaten Ohio den 12. oktober spurte presidentkandidaten om hva slags skatteplaner han hadde for små bedrifter.

Samuel Wurzelbacher

Etter valgkampen har Wurzelbacher hatt mange forskjellige oppdrag. Her i Israel som korrespondent for et konservativt amerikansk nettsted.

Foto: MOSHE MILNER / AP

Wurzelbacher antydet at Obamas skatteplan sto i motsetning til den amerikanske drømmen.

Se møtet mellom Obama og Wurzelbacher hos liveleak.com (ekstern lenke)

Deretter tok Republikanernes kandidat, John McCain, Wurzelbachers spørsmål opp på kandidatenes tredje TV-debatt og kalte ham «Joe the Plumber» - «Rørleggeren Joe». Både media og McCains kampanje brukte dermed uttrykket «Joe the Plumber» som en metafor for den amerikanske middelklassen.

Etter debatten ville ikke Wurzelbacher umiddelbart fortelle hvem av kandidatene som kom til å få hans stemme på valgdagen, men han ga uttrykk for at en stemme til Obama var å sende USA «et steg nærmere sosialismen».

Og sosialisme er i det frihetselskende USA nærmest et skjellsord.

Alle «Rørleggeren Joe»-ene i USA

I en artikkel i Time (ekstern lenke) sier Wurzelbacher at han nå er så opprørt over Repbulikanernes pengebruk at han melder seg ut av partiet.

Det er dårlig nytt for partiet, hvis kjernevelgere utgjøres av alle «Rørleggeren Joe»-ene i USA.

Wurzelbacher har også blitt foreslått å stille til valg til Representantenes hus i Kongressen, og nettsiden joewurzelbacher2010.com (ekstern lenke) ble laget av forskjellige republikanere. Nettsiden oppfordrer besøkende til å underskrive en anmodning som støtter Wurzelbachers valgkamp.

«Joe the Correspondent»

Etter møtet med Obama og etter at valgkampen var over, har Wurzelbacher hatt mange forskjellige oppdrag. Blant annet har han vært i Israel for et amerikansk nettsted, der han skulle gi leserne hjemme et perspektiv på konflikten i Midtøsten.

Og det er et tema han også tidligere har uttalt seg om:

På et velgermøte McCain hadde i Colombus, Ohio den 28. oktober, støtte Wurzelbacher på en eldre jødisk dame som sa til ham at «en stemme for Obama, er en stemme for Israels død». Wurzelbacher svarte:

- Jeg er faktisk helt enig med deg i det.

Da han i et Fox-intervju senere på dagen ble spurt om han kunne utdype kommentaren, var svaret hans at folk selv burde undersøke og finne ut sannheten.

På flere møter med John McCain

Wurzelbacher var på flere valgmøter i Ohio sammen med McCain, blant annet i Sandunsky, Elyria og Mentor, alle i «Joes» hjemstat Ohio. I Sandusky anklagde McCain sin motstander for å angripe Wurzelbacher, og i Mentor fikk «Joe» selv tale til forsamlingen. Der sa han:

- Når du finner ut hva som er rett, så er det ganske åpenbart, mens han pekte på McCain.

Tidliere samme dag, den 30. oktober, trodde McCain at Wurzelbacher var tilstede påvalgmøtet i Defiance og ba ham om å reise seg. Da det ble helt stille og ingen «Joe» reiste seg, fikk McCain alle til å le da han løste pinligheten med å proklamere at « dere er alle Rørleggeren Joe ».

Barack Obama og Joe the Plumber

«Joe» ble verdenskjent da han spurte Barack Obama om skatteplanene hans for små bedrifter.

Foto: Jae C. Hong / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt