Romrakett landet feil

Det amerikanske romfartsselskapet SpaceX sendte i dag tidlig opp den kraftigste raketten de har. Da en av bæreraketten skulle lande på en lekter, gikk det galt.

GIKK IKKE BRA: Det lysende området i bildet skulle vært rett over dekket på lekteren. Dette bildet ble tatt under et sekund før raketten eksploderte da den traff vannet.

På oppdrag fra det amerikanske forsvaret skulle SpaceX sende opp hele 24 satellitter. Den delen av oppdraget går etter planen. Det som vil gi ingeniørene i selskapet hodepine, er at de nok en gang mistet en av bærerakettene.

Dette var bare tredje gang SpaceX sendte opp den ekstremt kraftige raketten Falcon Heavy. Den består av tre vanlige Falcon-raketter som er koblet sammen. Alle tre raketter skal etter planen lande når de er ferdige med sitt oppdrag.

De to siderakettene landet trygt nær oppskytningsstedet i Florida, men den midtre delen bommet med noen meter på landingslekteren som lå i Atlanterhavet.

– Dette vil bli den vanskeligste landingen vi har hatt til nå, opplyste SpaceX da det var under ett minutt igjen til landingen.

Falcon 9 rakett eksploderer

HER SMELLER DET: Eksplosjonen ser ut til å ha skjedd i havet rett ved landingslekteren. Noen ganger holder raketter som bommer på lekteren seg intakt, men det skjedde ikke denne gangen.

Foto: SpaceX

1200 kilometer

SpaceX ønsker å gjøre romfart rimeligere. For å få det til, ønsker de å bruke om igjen så mye som mulig. De dyreste delene i en Falcon Heavy er de tre bærerakettene.

På grunn av kravene fra Forsvaret, så måtte systemet denne gangen presses til det ytterste. Det betyr at den midtre bæreraketten kom opp i så stor hastighet at landingsstedet ble langt ut i havet.

Lekteren lå derfor hele 1200 kilometer vekk fra kysten. Hadde raketten hatt nok drivstoff til å gjennomføre mer nedbremsing, så ville den ha landet nærmere oppskytningsstedet og hatt lavere hastighet da den traff atmosfæren igjen.

SpaceX Webcast av oppskytning

TREKKER PÅ SKULDRENE: Programlederne i sendingen til SpaceX i sekundene etter at raketten har eksplodert. De holder på smilene. Dette var en vanskelig landing.

Foto: SpaceX

En RUD

– Det ser ikke ut til at den midtre bæreraketten greide å nå lekteren i dag, sa programlederne i sendingen fra SpaceX mens de trakk på skuldrene.

Hva som førte til styrten, er fortsatt uklart, men det kan se ut som minst en av de ni rakettmotorene sluttet å virke rett før landing.

Grunnlegger av SpaceX, Elon Musk både svarer, og ikke svarer på denne hypotesen. Han har sendt ut en melding på Twitter som bare slår fast at raketten gikk gjennom det som kalles «RUD», og at oddsene for å kunne lande var dårlige.

RUD står for «Rapid Unscheduled Disassembly», og er en intern vits i SpaceX. Det betyr egentlig å eksplodere.

Laster Twitter-innhold

Et problem

Første gang SpaceX skulle skyte opp sin nye rakett, så skjedde nesten nøyaktig det samme. Der mistet den midtre bæreraketten.

Andre gangen raketten ble tatt i bruk, så landet alle tre bæreraketter, men på grunn av høy sjø i landingsområdet, så tippet den midtre raketten over og ble ødelagt.

Nå har de igjen mistet en bærerakett. Det betyr at ingen av de midtre bæreraketten SpaceX har tatt i bruk er klare for nye oppdrag.

Å utvikle Falcon Heavy har ifølge SpaceX kostet i overkant av 500 millioner dollar. Mye av disse utgiftene er knyttet til ombygging av Falcon 9 slik at den kan fungere som den midtre delen. Det er denne delen som blir utsatt for mest krefter, og er en unik komponent i Falcon Heavy-systemet.

De to andre rakettene har allerede gjort tjeneste som bæreraketter i vanlige oppskytninger, men den midtre delen kan bare brukes i Falcon Heavy.

En utfordring for SpaceX i forbindelse med tapene av alle de midtre delene, er at de ikke har raketter de kan inspisere og lære av etter fullført oppskytning.

SISTE NYTT

Siste nytt