– USA fortjener bedre!

Mitt Romney holdt sin store tale på landsmøtet til Det republikanske partiet i natt. På scenen i Tampa, Florida, ankom han som en popstjerne, etter at Clint Eastwood hadde varmet opp publikum.

Mitt Romney talar til landsmøtet

HANS VIKTIGSTE TALE: I natt norsk tid godtok Mitt Romney offisielt sitt kandidatur til å bli Republikanernes presidentkandidat.

Foto: Jae C. Hong / Ap

Jon Gelius, USA

– Det er nå vi kan stå opp og si «jeg er en amerikaner. Jeg lager min egen skjebne, og vi fortjener bedre», sa Romney, og fortsatte:

– «Barna mine fortjener bedre. Familien min fortjener bedre. Landet mitt fortjener bedre!»

Det sa Mitt Romney da han holdt sin, til nå, viktigste tale i natt norsk tid. Han gikk i stor grad til angrep på Barack Obamas politikk og visjoner de fire siste årene.

Mitt Romney blir tatt imot på landsmøtet

ANKOM SOM EN POPSTJERNE: Til ellevill jubel godtok Mitt Romney sitt kandidatur i natt.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / Afp

– President Obama lovet å senke farten på stigningen i havnivåene, og å redde planeten. Min lovnad er å hjelpe deg og din familie, sa Romney til stor jubel, og fortsatte:

– Man vet det er noe galt med jobben som Obama har gjort, når dagen han ble valgt var dagen man hadde den beste følelsen for ham.

Romney kom også med klokkeklare løsninger som han mener USA trenger. 12 millioner arbeidsplasser var stikkordet.

– Det som trengs i USA i dag er ikke komplisert eller ekstraordinært. Vi trenger ikke en kommisjon som forteller oss hva USA trenger. Det USA trenger er jobber. Mange jobber, sa presidentkandidaten, men uten å være konkret i hvordan disse jobbene skal skaffes.

(Saken fortsetter under videoen.)

Mitt Romney godtok nominasjonen som republikanernes presidentkandidat og holdt tale

SKUFFET OVER OBAMA: - Presidenten har ikke skuffet landet fordi han ønsket det, han har skuffet fordi han ikke har ført landet i riktig retning, sa Mitt Romney.

Clint Eastwood varmet opp publikum

Og det er nettopp presidentkandidat Mitt Romney er nå. Han har vært det i praksis svært lenge, men i natt ble det offisielt. Han åpnet talen med å godta sitt kandidatur, til ellevill jubel.

En annen som sørget for stor stemning i salen var den aldrende skuespilleren Clint Eastwood. Den 82 år gamle stjernen holdt fiktive samtaler med president Barack Obama og hans visepresident Joe Biden, om hvor skuffet han er over deres fire år i Det hvite hus.

– Du og jeg, vi eier dette landet. Politikerne er våre ansatte. Når de ikke gjør jobben sin, må vi si dem opp, sa Eastwood.

Han avsluttet med et publikumsfrieri, og fikk alle i salen med på sin berømte strofe fra filmen «Dirty Harry».

– Go ahead. Make my day!

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Clint Eastwood holder tale på republikanernes landsmøte

SE CLINT EASTWOODS TALE: Filmstjernens fiktive samtale med president Barack Obama og hans visepresident Joe Biden ble svært godt tatt imot av publikum.

Romney viste hvem han er

Etter et oppvarmingsshow av de sjeldne ankom Mitt Romney landsmøtesalen som den reneste popstjerne. Mange var spente på hva Romney kom til å vektlegge i sin første viktige, TV-sendte tale. Han fridde blant annet til kvinnelige velgere, som har blitt trukket frem som en av de gruppene som Barack Obama har et fast grep om.

– Jeg valgte en kvinne som min viseguvernør, og jeg har plassert kvinner i flere toppstillinger i min karriere, sa Romney.

NRK var på plass nede på landsmøtegulvet, kun få meter fra VIP-tribunen hvor kona Ann Romney, visepresidentkandidat Paul Ryan og de to familiene stod. Mange tårer ble observert, særlig da han pratet om sin familiesituasjon. Hans far døde i 1995, og Romney snakket personlig om dette.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Romney og Ryan tar imot hyllest

TOK IMOT HYLLEST: Etter Mitt Romneys tale var det klart for konfetti, ballonger og hyllest.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Etter at talen var over var det på ny klart for mange minutter med jubel og applaus. Konfetti og strømmet utover landsmøtesalen, og det var det rene ballonghavet som oppstod.

SISTE NYTT

Siste nytt