Romney-rådgiver: Romney vil støtte Israel-angrep mot Irans atomprogram

En av Romneys fremste rådgivere sier den amerikanske presidentkandidaten vil støtte et eventuelt israelsk militærangrep mot Iran, som har til hensikt å forhindre at landet får tak i atomvåpen.

Romney 2012 Mitt Romney, Ann Romney

Den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney og hans kone Ann ankom Tel Aviv i Israel lørdag kveld. Søndag uttalte Romneys rådgiver at presidentkandidaten vil støtte et eventuelt Israel-angrep mot Irans atomprogram.

Foto: Charles Dharapak / Ap/NTB Scanpix

– Dersom Israel ser seg nødt til å handle for å forhindre at Iran utvikler atomvåpen, så vil guvernøren respektere den avgjørelsen, sa Romneys utenriksrådgiver, Dan Senor, i forkant av en tale presidentkandidaten skulle holde i Jerusalem på søndag, melder AP.

Det er et mer aggressivt standpunkt enn tidligere, til tross for at Romney har uttalt at han har en nulltoleranse mot at Iran utvikler atomvåpen. Under søndagens tale planlegger Romney å fortelle israelere og amerikanere som ser på, at han og USA «ikke vil se vekk» fra Iran, dersom han blir valgt til President.

– USA viste Israel sine angrepsplaner mot Iran

Samtidig hevder Den israelske avisen Haaretz at president Barack Obamas rådgiver på nasjonal sikkerhet, Thomas Donilon, la fram en angrepsplan i samtaler med Benjamin Netanyahu tidligere denne måneden.

Avisen mener at planen er et forsøk på å unngå at Israel iverksetter sitt eget militærangrep mot Iran.

Den er ment å iverksettes dersom diplomatiske forsøk ikke klarer å stagge det iranske atomvåpenprogrammet.

Det benekter imidlertid en ikke navngitt israelsk tjenestemann. Han vil ikke oppgi navnet sitt på grunn av sakens følsomme karakter.

– Ingenting i artikkelen stemmer. Donilon spiste ikke middag med statsministeren, de har ikke møttes alene, og han har heller ikke vist ham noen operasjonelle planer om å angripe Iran, sier kilden.

Vurderer angrep

Iran har alltid hevdet at de ikke er interessert i å utvikle atomvåpen, og at landets atomprogram er for fredelige, samfunnsnyttige formål.

Israel på sin side kjøper ikke forklaringen, og vurderer et angrep mot det omstridte programmet fordi de frykter at Iran flytter sin anriking av uran dypt under jorden, utenfor rekkvidden til våpnene Israel har tilgjengelig.

Artikkelen fortsetter under bildet

Iransk anlegg ved Qom som kan være i bruk til anriking av uran

Fordow-anlegget i Qom der Iran angivelig har begynt å anrike uran.

Foto: Satellitt-bilde fra GeoEye / AP

USAs president Barack Obama har sagt at USA er villig til å akseptere at Iran opprettholde et fredelig atomkraftprogram. Likevel har Obama blitt stadig mer klar i sine advarsler om at det nærmer seg slutten for en diplomatisk løsning mellom partene.

Republikanere i USA har kritisert Obama for å legge for mye press på Israel i fredsprosessen, og for å være for ettergivende mot Iran.

Utenlandsturne

Det er ikke uvanlig at relativt ukjente amerikanske presidentkandidater drar på en politisk dannelsesreise til Europa før valget.

Den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney og hans kone Ann ankom Tel Aviv i Israel i lørdag kveld. Romney er på en 36 timers lynvisitt i landet.

Romney skal søndag også møte Israels statsminister Benjamin Netanyahu, president Shimon Peres og den palestinske statsminister, Salam Fayyad.

Det er i tillegg ventet at han vil besøke jødenes helligste sted, Vestmuren.

Les også: – Ingen har råd til å tape på våpendebatten i USA

USA-CAMPAIGN/ROMNEY

Mitt Romney og hans kone Ann reiste fra London til Tel Aviv med charterfly lørdag ettermiddag.

Foto: JASON REED / Reuters/NTB Scanpix

Utelukket heller ikke USA-angrep mot Iran

Før Israel-besøket var Romney i England, der han overvar åpningen av de olympiske lekene. Fra Israel fortsetter han til Polen, før hjemreisen til USA.

Romney uttalte under besøket i England at et amerikansk angrep mot Irans atomanlegg ikke kan utelukkes - med mindre det ikke lykkes å stanse atomprogrammet på andre vis.

I intervjuet sa presidentkandidaten at han hadde gjort det klart at en militær løsning er den minst attraktive, men må ikke bli avvist.

Han mener at Iran er den største trusselen i verden. Romney gjentok sin respekt for Israels statsminister Binyamin Netanyahu og bekreftet på ny Israels rett til å eksistere.

USA-CAMPAIGN/ROMNEY

Republikanernes presidentkandidat håper å vinne velgere med en turne til London, Israel og Polen.

Foto: JESSICA RINALDI / Reuters

Israel rammet av raketter fra Gazastripen

På den andre siden fortsetter uroen på Gazastripen. Væpnede palestinere på Gazastripen avfyrte lørdag tre raketter mot Israel.

Rakettene slo ned i et ubebodd område nær byen Sderot i det sørlige Israel og førte ikke til ødeleggelser, ifølge den israelske hæren.

Også tidligere i uka er det blitt avfyrt raketter mot Israel fra Gazastripen, men uten å ramme bebyggelse.

SISTE NYTT

Siste nytt