Romney vant med åtte stemmer

Den republikanske presidentkandidatene Mitt Romney slo Rick Santorum med åtte stemmer i nominasjonsmøtene i den amerikanske delstaten Iowa.

Republikanernes nominasjonsmøte i Iowa ble det jevneste noensinne. Først da resultatene fra den aller siste valgkretsen kom inn, kunne vinneren kåres. Før dette, ledet Santorum med fire stemmer.

Til slutt bikket det Romneys vei, og han slo Santorum med kun åtte stemmer. Romney tok 30.015 stemmer, mens Santorum tok 30.007.

Les alt om det amerikanske presidentvalget

Resultatene fra Iowa er godt nytt for sittende president Obama, for de viser at republikanerne har problemer med å samle seg om én kandidat. Både Santorum og Romney tok 24,5 prosent av stemmene, mens Ron Paul tok 21,5 prosent.

Newt Gingrich har tatt 13,3 prosent, Rick Perry 10,3 og Michelle Bachmann bare 5.

Video 51ef8187-26b6-410f-b938-78e9ca96780c.jpg

Video: Mitt Romney vant med knapp margin

Santorum i støtet

Rick Santorum har kommet inn som en rakett fra høyre de siste ukene, selv om han for kort tid siden hadde godt under 10 prosent på meningsmålingene i Iowa. Han har besøkt alle fylker i staten, og offensiven har båret frukter.

Rick Santorum

Rick Santorum åpnet svakt på meningsmålingene, men har klart å ta en fjerdedel av stemmene i Iowa.

Foto: Andrew Burton / Afp

Mange av republikanerne i Iowa er svært opptatt av kristne kjerneverdier, og den konservative Santorum har profittert på dette. Santorum har også vunnet klart flest valgdistrikter i Iowa.

Mitt Romney er sett på som den mest samlende utfordreren på republikansk side, og den mest sannsynlige kandidaten til å slå den sittende presidenten Barack Obama.

Og at de republikanske velgerne er såpass splittet, øker sannsynligheten for at Romney – med det beste valgkampapparatet – blir Obamas motkandidat under presidentvalget, ifølge CNN-kommentator Alan Silverleib.

Ifølge CNN vil den forrige republikanske presidentkandidaten, John McCain, i løpet av dagen anbefale Mitt Romney som kandidat.

For Texas-guvernør Rick Perry har resultatene fra Iowa vært en stor skuffelse, med bare 10 prosents oppslutning. Han sier at han nå vil reise hjem til Texas og vurdere om han skal være med videre.

Republikanernes eldste kandidat i presidentkampen, 76 år gamle Ron Paul , har fått god respons i Iowa for sine radikale løsninger, spesielt hos de yngre. Han vil legge ned den amerikanske sentralbanken og legge ned USAs 800 militære baser rundt om i verden.

Rick Perry

Rick Perry sier at han vil dra hjem og vurdere om han skal bli med videre i presidentkampen.

Foto: Evan Vucci / Ap

Kandidatene er ikke bundet

Resultatene fra Iowa avgjør lite, i og med at staten bare får sende 28 delegater til partiets landsmøte senere i år. 1.143 delegater skal da avgjøre hvem som blir partiets presidentkandidat.

Delegatene i Iowa er ennå ikke formelt bundet til noen av kandidatene. Men i praksis vil delegatene føle seg forpliktet til å støtte kandidaten som vant staten. Dersom for eksempel Gingrich trekker seg på et senere tidspunkt, vil de som støttet ham være fristilte til å støtte en annen kandidat. Delegatene fordeles dermed ikke før på landsmøtet i august.

Kun 5 prosent av de stemmeberettigede deltok på nominasjonsmøtene i Iowa, og resultatet fra den etnisk homogene staten behøver ikke være en sterk indikasjon på hvilken kandidat som er sterkest nasjonalt.

For fire år siden ble John McCain nominert til tross for at han bare kom på fjerdeplass i Iowa, mens Mitt Romney fikk ødelagt sin kampanje med annenplass.
Men å vinne mange tidlige nominasjoner gir kandidaten et viktig momentum videre i valgkampen, og kandidater som faller helt igjennom i starten, renskes vekk fra nominasjonskampen.

Neste stater som gjennomfører sine primærvalg er

  • New Hampshire 10. januar
  • Sør-Carolina 21. januar
  • Florida 31. januar

Siste stat ut er Utah 26. juni. Hvem som blir republikanernes kandidat blir utpekt på partiets konvensjon fra 27. til 30. august, men svaret kan være klart lenge før det.

Valgkalender januar 2012 (republikanerne)

Dato

Delstat

Valgmåte

Delegater

3. januar

Iowa

Partimøter

28 delegater.

10. januar  

New Hampshire

Primærvalg

12 delegater.

21.

januar

South Carolina

Primærvalg

25 delegater.

31. januar

Florida

Primærvalg  

50 delegater.

SISTE NYTT

Siste nytt