NRK Meny
Normal

Romney brukte «Isaac» til å legge lokk på kritikerne

TAMPA (NRK): Da den tropiske stormen «Isaac» blåste opp rundt landsmøtet til Det republikanske partiet i Tampa, tok Mitt Romneys støttespillere grep og stilnet sine kritikere.

Mitt Romney sammen med kona Ann før avreise til Tampa

Mitt Romney, her sammen med sin kone Ann før de i kveld reiser til Tampa, har tatt grep for å samle partiet bak seg.

Foto: Evan Vucci / Ap

Jon Gelius, USA

En dag bak lukkede dører resulterte i en forsonende tone mellom Romneys støttespillere og konservative aktivister, som hele tiden har uttrykt seg svært kritisk til partiets presidentkandidat.

– Samtalene resulterte i at landsmøtet blir et koselig og samlende møte, sa en av de involverte til den amerikanske avisen The New York Times.

Partipisken

Andre mener Romney nå tar i bruk partipisken, og at han har lykkes i å stilne sine argeste meningsmotstandere.

Blant annet har støttespillerne til Ron Paul vært veldig misfornøyde med at Romney-kampanjen har krevd å forhåndsgodkjenne talen til kongressmannen fra Texas. Noe som førte til at 10.000 trosset stormen og holdt sitt alternative landsmøte søndag.

Republikanerenes slagord under landsmøtet

En av Ron Pauls tilhengere viser hva han mener om Republikanernes slagord.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Afp

– Dette ville ikke vært min tale, og reversert alt jeg har stått for de siste 30 årene. Jeg ønsker ikke å gi min støtte til Romney, sa 77-åringen til The New York Times i går.

Nektes tale

Heller ikke de frittalende tidligere presidentkandidatene Herman Cain, Michele Bachman, eller Newt Gingrich vil tale under landsmøtet.

– Spenningene i partiet kommer til å prege partiet de neste åtte årene uavhenging av Romney, mener Gingrich, som tidligere i år ga Romney sin fulle støtte i kampen om Det hvite hus.

Bare Rick Santorum av årets tidligere presidentkandidater har fått tildelt taletid, noe som står i sterk kontrast til forrige landsmøte i 2008, da alle de tidligere presidentkandidatene talte og John McCain ble valgt som partiets presidentkandidat mot Barack Obama.

Økonomisk fokus

Romney selv har valgt å komme tidligere enn planlagt til landsmøtet. Allerede i kveld er han på plass for å høre sin kone Ann tale til de 4500 delegatene.

USAs nasjonalgjeld på storskjerm i Tampa

På storskjermer hamrer Republikanerne inn deres hovedbudskap: Den økonomiske situasjonen til USA.

Foto: ROBYN BECK / Afp

I går var det enorme kongressenteret i Tampa bare halvfullt da partileder Reince Preibus åpnet møtet med en kort bønn, før han startet to store tellemaskiner som viser den amerikanske statsgjelden og det republikanerne mer er Obamas «økonomiske hensynsløshet».

Et tema Romney vil fokusere sterkt på i ukene fremover, og som mange amerikanske forståsegpåere tror talen hans natt til fredag norsk tid vil være spekket av.

Sønnene støtter pappa

Som et ledd i Romneys PR-kampanje stilte hans fem sønner opp på den konservative TV-kanalen Fox News i går. Der benyttet de anledningen til å fortelle hvordan faren deres egentlig er og at de håper det amerikanske folket endelig får øynene opp for ham.

– Det bekymrer oss ikke hva alle de andre sier. For mamma og pappa er trygge på hvem de er. Selvfølgelig vil mange slenge med leppa i valgkampen. Sånn er politikken, men pappa er veldig sikker på seg selv. Etter hvert som folk rundt om i USA blir kjent med ham så kommer de også til å elske ham, sa Matthew Romney, og fikk støtte av storebror:

– Dette er vår sjanse til å vise og fortelle hvordan han egentlig er. Frem til nå har bare opposisjonen kommet frem med sine synspunkter, sa Taggart Romney.

Obama leder på målinger

Møtet markerer starten på innspurten i den amerikanske valgkampen. En valgkamp som har vært usedvanlig hard og bitter, noe også demonstrasjonene i forbindelse med landsmøtet vitnet om.

Nådeløse slagord og et utvetydig hat mot den såkalte «énprosenten», den rikeste eliten i USA, gjennomsyret søndagens protestmarsj.

Selv om flere av de siste meningsmålingene i USA viser at det er nærmest dødt løp mellom Romney og Obama, har republikanerne fortsatt en lang vei å gå om de skal sikre valgseieren 6. november.

En vei som nå blir mer ujevn av forkortingen av landsmøtet, et landsmøte som ellers ville vært en enestående sjanse til å vise seg fram nærmest uforstyrret på alle TV-kanalene i flere dager.

I en ny meningsmåling som ble offentliggjort mandag leder Obama og Biden med 46 mot 42 prosent. Blant uavhengige velgere leder Obama med 16 prosentpoeng over rivalen, ifølge målingen utført av Ipsos. På tidligere målinger har de to ligget side ved side.

Den nye spørreundersøkelsen viser at et stort flertall av velgere er misfornøyd med den økonomiske kursen. Men Romney har ikke klart å bruke det til å rykke fra den sittende presidenten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt