Hopp til innhold

Romney nekter å publisere flere selvangivelser

Valgkampmedarbeiderne til president Barack Obama lover å droppe diskusjonen rundt Mitt Romneys skattebidrag dersom han legger frem selvangivelsene sine for de fem siste årene.

Mitt Romney

Mitt Romney snakker om Obamas helserefom i delstaten South Carolina.

Foto: Evan Vucci / Ap

Republikanernes presidentkandidat er en av de rikeste som noen gang har forsøkt å innta Det hvite hus, noe valgkampapparatet til Obama har brukt for alt det er verdt.

Les: Veien til Det Hvite Hus er brolagt med fornærmelser og baksnakk

Obama mener Romney kommer til å ta fra vanlige amerikanere og gi til de rike, og kalte nylig rivalen en «omvendt Robin Hood».

Nå har Obamas valgkampgeneral, Jim Messina, sendt et brev til sin republikanske motpart, Matt Rhoades.

– Guvernør Romney frykter tydeligvis at jo mer han tilbyr, jo mer vil vi kreve. Så jeg vil forsikre dere om at dersom guvernøren offentliggjør selvangivelsene sine for de siste fem årene, vil vi ikke kritisere ham for å ikke offentliggjøre mer, verken i reklamer eller kommentarer, resten av valgkampen, skriver Messina.

Vil bare offentliggjøre to selvangivelser

Romney har offentliggjort selvangivelsen for 2010, og har planer om å gjøre det samme med selvangivelsen for 2011, skriver BBC.

Han bedyret torsdag at han aldri har betalt mindre enn 13 prosent skatt i løpet av de siste ti årene.

Les også: Romney vil «eliminere» Obamas helsereform
Les også: Kobler Mitt Romney med Batman-skurk

Obama viser stadig til en rapport fra Tax Policy Center, som har regnet seg fram til at Romneys forslag om skattelettelser på 20 prosent vil gi størst fordeler til de aller rikeste i landet.

Ifølge rapporten vil dem som tjener over en million dollar i året få rundt 4 prosent mer å rutte med, mens folk som tjener under 200.000 dollar ender opp med rundt 1 prosent mindre.

Romneys mener på sin side at rapporten er partisk i Demokratenes favør, og hevder at et gjenvalg av Obama vil være ensbetydende med flere skatteøkninger.

– Følger McCains eksempel

Offentliggjøring av selvangivelser har blitt ganske vanlig i amerikanske valgkamper, og Messina påpeker at Romneys far, den tidligere Michigan-guvernøren George Romney, publiserte tolv selvangivelser da han prøvde seg som presidentkandidat i 1968.

Rhoades avslo imidlertid tilbudet på vegne av Romney.

– Det er helt klart at president Obama mer enn noe annet vil snakke om guvernør Romneys selvangivelser fremfor problemstillinger som betyr noe for velgerne, som for eksempel å skaffe amerikanere arbeid, reparere økonomien og redusere pengebruken.

– Dersom guvernør Romneys selvangivelser er kjernebudskapet i valgkampen deres, vil det bli rikelig med tid til å diskutere dem i løpet av de neste 81 dagene, skriver Rhoades tilbake.

Les også: Mitt Romneys talsmann til journalist: – Kyss meg i ræva

Romney sier selv at han følger senator John McCains eksempel. McCain offentliggjorde også to selvangivelser da han stilte til valg mot Obama.

Romney , som har en anslått formue på 250 millioner dollar, hevder at kritikerne hans bare vil forvrenge informasjonen dersom han offentiggjør mer.

SISTE NYTT

Siste nytt