Romney lover tolv millioner jobber

Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney har kastet seg over den svake rapporten fra USAs arbeidsdepartement, og lover tolv millioner nye jobber dersom han blir president.

Mitt Romney

Mitt Romney har begynt innspurten med 15 TV-reklamer og en tur til Iowa og New Hampshire.

Foto: Evan Vucci / Ap

De siste tallene fra amerikanske myndigheter ble publisert fredag morgen amerikansk tid, og viste at det ble skapt 96.000 nye arbeidsplasser i august.

Tallene viser imidlertid at det skapes færre arbeidsplasser i år enn i fjor, og påpeker at stadig flere amerikanere gir opp å lete etter jobb.

Romney kom raskt på banen, og sier i en uttalelse at hans økonomiske plan vil skape tolv millioner nye arbeidsplasser i løpet av fire år.

Han kommer også med et stikk til Barack Obama etter Demokratenes landsmøte natt til fredag norsk tid, der presidenten aksepterte partiets nominasjon.

Les: – Jeg trenger mer tid
Les: – Obama scoret på ærligheten

– Hvis festen var i går kveld, kommer bakrusen i dag. Dette er mer av det samme for middelklassefamilier som lider seg gjennom den verste økonomiske utfordringen siden Den store depresjonen, sier Romney.

USA har ikke gått like lenge med en arbeidsledighet på over åtte prosent siden 1930-tallet, og den siste presidenten som ble gjenvalgt med en så høy arbeidsledighet var Franklin D. Roosevelt.

– Etter 43 måneder med en arbeidsledighet på over åtte prosent er det klart at president Obama ikke har oppfylt løftene sine, og at politikken hans ikke har fungert. USA fortjener et nytt lederskap som vil få fart på økonomien igjen, sier Romney.

– Bevis på fortsatt vekst

USA-ELECTION/ U.S. President Barack Obama waves as he arrives to address delegates during the final session of the Democratic National Convention in Charlotte

President Barack Obama ber om mer tid til å friskmelde økonomien.

Foto: JASON REED / Reuters

Romney startet innspurten mot valget med å sende 15 TV-reklamer i åtte delstater fredag morgen, før han tar turen til Iowa. Obama og Joe Biden tar også turen til Iowa og New Hampshire.

Ifølge de siste meningsmålingene ser presidentvalgkampen ut til å bli en av de jevneste på lenge, og andelen velgere som ikke har bestemt seg er på under ti prosent.

Mens Romney trolig vil fortsette å angripe Obamas økonomiske politikk, forsøker presidenten å bevise at landets økonomi er på rett spor.

«De nye tallene viser at det gjenstår en del arbeid, men er fortsatt bevis på at den amerikanske økonomien fortsetter veksten» heter det i en uttalelse fra Det hvite hus fredag.

Obama brukte også nattens tale på Demokratenes landsmøte til å påpeke at han trenger mer tid på å rydde opp i kaoset etter George W. Bush, og at det bare er hardt arbeid som hjelper.

Republikanerne mener på sin side at Obama har brukt opp sjansen sin, og at det er på tide med et maktskifte.

Les: Sammen mot fienden
Les: – USA fortjener bedre!

Dårlig nytt for Obama

Den nye rapporten viser en svak vekst i antall nye arbeidsplasser, men er ellers ikke særlig lystig lesning for Obama.

Reuters skriver blant annet at tallene heller kaldt vann over Obamas håp om et hopp på meningsmålingene etter landsmøtet.

Nyhetsbyrået AP kaller rapporten «gjennomgående svak,» og flere kommentatorer mener de nye tallene er et tilbakeslag for Obamas politikk.

– Dette er en av de rapportene som blir mindre vennlig jo dypere man graver. Økningen skyldes utelukkende amerikanere som ga opp å se etter jobb, sier Ethan Harris i Bank of America Merril Lynch til New York Times.

Time spår at nye tiltak fra den amerikanske sentralbanken nå er rett rundt hjørnet, og påpeker at veksten i nye arbeidsplasser ikke gjør stort annet enn å holde tritt med befolkningsveksten.

Styret i den amerikanske sentralbanken skal møtes i løpet av neste uke for å avgjøre om det blir nødvendig med ytterligere stimulering av økonomien.

SISTE NYTT

Siste nytt