Romney fører an i Florida

Mitt Romney var den opplagte seierherren i gårsdagens debatt mellom de gjenværende republikanske presidentkandidatene.

Newt Ginrich (til venstre) og Mitt Romney

Newt Gingrich (til venstre) og Mitt Romney tar hverandre i hånda etter tv-debatten i Jacksonville i Florida.

Foto: SCOTT AUDETTE / Reuters

Gro Holm USA

Han leder nå klart på meningsmålingene foran tirsdagens nominasjonsvalg i Florida.

Gingrich på defensiven

Fjernsynsdebattene har tidligere ikke vært Mitt Romneys sterkeste side. Men i går hadde han bestemt seg for å være offensiv, og målskiven var hovedutfordreren Newt Gingrich.

Én ting var latterliggjøringen av planene om en base på månen , viktigere var det at han effektivt imøtegikk Gingrich sitt forsøk på å framstille rivalen som en grådig forretningsmann uten kontakt med vanlige folks virkelighet.

– Jeg arvet ikke pengene. Jeg tar sjanser. Jeg foretar investeringer. De investeringene fører til at nye jobber blir skapt i Amerika. Jeg er stolt av å være vellykket, sa Romney.

Han oppnådde å gjøre Gingrich synlig forlegen da sistnevnte forsøkte seg ved å si han hadde blitt sjokkert over å finne ut at Romney hadde aksjer i de skandaleombruste boligfinansinstitusjonene Freddie Mac og Fanny Mae.

– Mr. Speaker, jeg vet det kommer som en enorm avsløring, men har du sjekket dine egne investeringer? Du har også investert i et fond som også har investert i Fannie Mae og Freddie Mac, sa Romney, synlig triumferende.

– All right, kom det temmelig defensivt fra Gingrich. Dermed var det kapittelet lukket.

Santorum den forsonende

Rick Santorum gjorde også en god figur i gårsdagens debatt. Hans rolle ble å heve seg over rivaliseringen mellom Gingrich og Romney. For egen del valgte han å angripe Romneys helsereform i tiden som guvernør i Massachusetts, en plan som er til forveksling lik «Obamacare».

I et land der «velferdsstat» er et skjellsord er dette noe som går hjem hos mange. Likevel ser det ikke ut til at helsereformen blir noe hovedtema i valgkampen, kanskje fordi den tross alt også gir økt trygghet for mange mindre velstående republikanske velgere.

Motstand mot reformen er ingen soleklar vinnersak for republikanske kandidater.

Santorum vant riktignok en ytterst knepen seier i Iowa, men det finnes knapt noen som tror han har noen sjanse på nasjonalt plan.

Et gjennomsnitt av seks meningsmålinger i Florida gir ham 11 prosent av stemmene. Selv om det gikk bra i gårsdagens debatt, sliter han med å få oppmerksomhet fra de to kandidatene som i øyeblikket leder an.

Romney favoritt i Florida

Etter å ha blitt grundig slått av Gingrich i Sør-Karolina , er det nå svært viktig for Romney å vinne i Florida. Han leder da også med et gjennomsnitt på 7,2 prosent på seks sentrale meningsmålinger.

Gårsdagens debatt viste en litt smålig, irritert Gingrich, mer i tråd med det bildet en av hans tidligere partikolleger i Senatet har tegnet.

Bob Dole, minoritetsleder i Senatet da Gingrich var Speaker, sa tidligere i uka at «Knapt noen som har jobbet med Newt i Kongressen støtter ham, og det faktumet taler for seg selv. Han var et enmannsorkester som sjelden tok imot råd fra andre».

En tidligere medarbeider av den republikanske presidenten Ronald Reagan har uttalt at Gingrich «er oppfarende og gjør ofte feil».

Men ingenting tyder på at Gingrich vil gi seg, selv om Romney skulle slå ham i Florida nå på tirsdag. Det kan bli en lang og skitten republikansk nominasjonsprosess. Det er det bare Obama som tjener på.

SISTE NYTT

Siste nytt