Hopp til innhold

Romney fisker latino-stemmer

– Jeg blir en president som vil støtte frihetskjempere på Cuba og i Venezuela, hver eneste dag jeg er på jobb, sa Mitt Romney da han møtte innvandrere fra Cuba og Puerto Rico i en arbeiderforstad til Miami.

Mitt Romney møter velgere i Florida

Mitt Romney møter velgere i Florida før det republikanske primærvalget.

Foto: Gro Holm / NRK

Gro Holm USA

Vel 13 prosent av velgerne i Florida har latinamerikansk bakgrunn.

Romney må overbevise cubanerne

Barbara Barrios

Barbara Barrios (i forgrunnen) antar at hun får se USAs neste president når Mitt Romney kommer, og tar ventingen med godt humør.

Foto: Gro Holm / NRK
René Espinosa

René Espinosa kom fra Cuba for 52 pr siden. Nå driver han valgkamp for Mitt Romney og syns det vil være umoralsk å reise til Cuba som turist. Han vil ikke legge igjen fem cent til Castro-brødrene.

Foto: Gro Holm / NRK
Leticia Santana

Leticia Santana har foreldre fra Cuba. Hun mener Neewt Gingrich appellerer mer til mschomennene.

Foto: Gro Holm / NRK
Buttonselger i Florida

Denne mannen er på jobb og selger buttons for alle de republikanske kandidatene. Selv vil han ikke si hvem han stemmer på.

Foto: Gro Holm / NRK

De ventet i timevis, kvinnene ved bordet inne på Casa Marin Restaurant i arbeiderforstaden Hialeah. Romney-sirkuset skal innom 3–4 steder i løpet av en dag, men Barbara Barrios regner med at det er USAs neste president hun venter på, så det er greit.

– Romney har vært guvernør i en stat som vanligvis er demokratisk, Massachusetts. Det kan komme godt med for presidenten å kunne samarbeide på tvers, mener hun.

Andre sier åpent at de er i tvil om de skal stemme på Romney eller Gingrich i tirsdagens primærvalg, men at Romney har størst sjanse til å slå Obama. Det er da det virkelig gjelder.

– Jobber, svarer flere unge cubansk-amerikanske menn når vi spør hvorfor de vil satse på Romney.

– Han er businessmann og den beste til å få sving på økonomien.

Arbeidsløsheten i Hialeah er ifølge ungguttene langt høyere enn gjennomsnittet på 8,5 i USA.

-Vi er en familie

Så kommer hovedpersonen, til en øredøvende rockesang om frihet, og med kone og to sønner på slep.

De står som sild i tønne sammen med lokale republikanske ledere, på en liten plattform utenfor restaurant Casa Marin. Den eldste sønnen kan litt spansk.

– Jeg kan spansk, far kan økonomi, sier han lett unnskyldende.

– Vi er en familie, vi er likeverdige partnere, forsikrer kona, Ann Romney.

Hun er langt fra noen taler og overlater raskt mikrofonen til mannen. Mormoneren Romney gjentar nok en gang hvor viktig familieverdiene er for ham personlig, og at han er «pro life», altså mot abort.

Så går han til angrep på hovedkonkurrenten, Newt Gingrich.

– Han leter etter unnskyldninger, fordi han ikke klarer å få kontakt med folk her i Florida. Det er ikke så rart, han har tilbrakt de 15 siste årene i Washington og tjent 1,6 millioner for å snakke Freddie Macs sak, den samme Freddie Mac er en av de institusjonene som står bak boligkrisen som har rammet dere her i Florida. Dere vil ha en som ikke er en del av Washington, en som vil endre Washington.

– Yeah, Romney, Romney, svarer velgerne.

– Gingrich appellerer mer til machomennene, mener Leticia Santana.

Hun liker familieprofilen og den litt mer forfinede stilen hos Romney. Leticia tilhører den cubanske middelklassen i Miami, hun og mannen driver et firma som selger bensin til bensinstasjoner og flyselskap i området. Hun mener de fleste cubanerne støtter Gingrich, mens det blant de andre latinogruppene i Florida er jamnere fordelt.

Gingrich ferdig?

Et snitt av de siste seks meningsmålingene ga i går Romney 11,3 prosent forsprang på Gingrich. Men både han og de to andre, Rick Santorum og Ron Paul, insisterer på at de vil være med videre, uansett hvordan det går i denne folkerike vippestaten.

Gingrich virker imidlertid som han har mistet litt piffen, er nærmest litt mutt og tidvis ukonsentrert på folkemøtene. Han anklager Romney for å lyve, uten at han har bevis som enkelt overbeviser lytterne om at han har rett. Han forsøker å framstille seg selv om en mann av folket, i motsetning til rikingen Romney.

I virkeligheten står begge fjernt fra grasrota når det gjelder inntekt og levestandard. Stadig flere kommentatorer, også på den republikanskvennlige fjernsynskanalen Fox News, antyder nå at Gingrich trolig allerede har tapt nominasjonskampen.

Men Gingrich leder fortsatt i de nasjonale målingene. Det er et paradoks, at selv blant dem som foretrekker Gingrich, er det mange som mener Romney har større sjanser til å slå Obama i selve presidentvalget.

For de mange som bestemmer seg i siste øyeblikk, kan det bli avgjørende.

SISTE NYTT

Siste nytt