Normal

"Discovery" har landet

Romferga gjennomførte i ettermiddag en vellykket landing i Florida etter 13 dager i rommet.

"Discovery" inn for landing i dag
Foto: Joe Skipper / Scanpix/Reuters

– Det var en flott tur, en virkelig flott tur, sa kaptein Steven Lindsey til bakkemannskapet på romfartssenteret da «Discovery» sto trygt på bakken i dag tidlig lokal tid.

– Turen inn i atmosfæren var nydelig, fremholdt Lindsey da de seks astronautene kunne klatre ut av romferja og møte svært fornøyde ledere for den amerikanske romfartsorganisasjonen.

Mannskapet foretok en perfekt landing etter den 13 dager lange ferden til den internasjonale romstasjonen ISS. Det virket som romferja var uskadd etter ferden, og NASA kan dermed puste lettet ut.

Vellykket

Landingen markerer en vellykket slutt på den andre ferden med en romferje etter katastrofen med «Columbia» i 2003.

«Columbia» gikk i full oppløsning da den kom inn i jordas atmosfære over Texas, 16 minutter før den planlagte landingen. Sju astronauter mistet livet i katastrofen.

Ulykken førte til at de amerikanske romferjene ble satt på bakken for at NASA kunne finne en løsning på hvorfor isolerende plater falt av under oppskytingen, og den amerikanske romfartsorganisasjonen har brukt om lag 8,2 milliarder kroner på forbedringer.

Beveget seg ut

I løpet av de ni dagene romferja har ligget ved den internasjonale romstasjonen ISS, har astronautene Piers Sellers og Michael Fossum beveget seg utenfor fartøyene tre ganger.

Astronautene har også gjort reparasjoner som var nødvendige for å kunne fortsette byggingen av den halvferdige romstasjonen.

Turen tilbake til jorden ble startet lørdag da «Discovery» skilte lag med ISS-stasjonen. Romferja brukte så to dager på turen hjem igjen. Mandag fikk mannskapet klarsignal til å lande etter at grundige undersøkelser viste at varmeskjoldet var intakt, og bakkemannskaper på romfartssenteret Kennedy kunne slippe jubelen løs da «Discovery» var trygt nede.

"Discovery" trygt nede på moder jord.
Foto: NASA TV / Scanpix/Reuters
Romfarene Piers Sellers, Stephanie Wilson, Mark Kelly, Steven Lindsey, Lisa Nowak, Michael Fossum.
Foto: Robert Sullivan / Scanpix/AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt